Ölüme davetiye

Ölüme davetiye

Müfettişler, Bakan Faruk Çelik'in talimatıyla Tuzla tersanelerini inceledi. Yapılan araştırmada, 11 bin 165 işçinin sigortalılıklarında sorun bulunduğu tespit edildi. Ayrıca işçilerden 160'ının kaçak olarak çalıştırıldığı belirlendi.



Dünyanın en önemli gemi üretim merkezlerinden biri olan ancak ölümcül kazaları ile adı seri katile çıkan İstanbul Tuzla tersaneler bölgesindeki ihmaller, resmen belgelendi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla, işçilerin sosyal güvenlik haklarının yerine getirilip getirilmediğinin tespiti için yaptıkları denetimlerde çarpıcı sonuçlara ulaştı.

DENETİMLER SÜRECEK...
Buna göre müfettişler, 22-30 Mayıs 2008 arasında 307 işyerini denetledi. Denetimlerde 114 işyerinde herhangi bir soruna rastlanmazken, 191 işyerinde çeşitli sorunlar tespit edildi. İşyerlerinden 2'sinin ise tamamen kaçak olduğu belirlendi. İşyerlerinde "Çalışıyor" tespiti yapılan 15 bin 414 işçinin yüzde 72'sinden fazlasına karşılık gelen 11 bin 165'inin sigortalılıklarında sorunlarla karşılaşıldı. Denetimlerde, işçilerin sigortalarının eksik gün ve düşük kazanç üzerinden bildirilmesi gibi uygulamalar tespit edildi. İşçilerden 160'ının ise tamamen kaçak olduğu belirlendi. Denetimler sonunda, sosyal güvenlik mevzuatına uymayan işyerlerine toplam 100 bin 385 YTL idari para cezası uygulandı. Bu arada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde görevli müfettişlerin Tuzla tersaneler bölgesindeki teftişleri devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı