Öğrenim-Katkı kredisi faizi bankayı geçti
Öğrenim ve katkı kredilerinde son yaklaşılırken çeşitli sorunlar yaşanıyor. Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlük telefonları meşgul ya da ulaşılamıyor.Kredi geri ödemeleri banka faizlerini geçiyor
Hakan GÖKSEL'in haberi
Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne ait 20 farklı hatta sahip olan santrale bugünlerde ulaşmak mümkün olmuyor. Saatlerce uğraşıp telefonu düşürebilenleri ise ahizenin diğer ucunda ‘dıt’ sesinden başka bir şey beklemiyor. Aynı sorun kredi ve yurt başvurularında da yaşanmıştı.
Öğrenim ve katkı kredisi borcu takibe alınan borçlular için 5917 sayılı kanun ile tanınan süre 12 Ekim 2009 mesai bitiminde sona erecek. “5917 Sayılı Kanun Kapsamında Öğrenim ve/veya Katkı Kredi Borçlarının Yeniden Yapılandırma” kanununun süre bitimine sayılı günler kala borçlu öğrencilerin de telaşı da başladı. İnternetten de yeniden yapılandırmaya başvurmak mümkün. www.kyk.gov.tr sitesinden bu başvuru yapılabiliyor.
5917 sayılı kanunla öğrenim, katkı kredisi borcu bulunanların 6183 sayılı kanun gereğince ilave edilen gecikme zamlarında indirim yapıldı ve 12, 24, 36 ay taksitlerle ödeme imkanı sağlandı. 12 taksitle ödeyecekler için gecikme faizinin yüzde 50’sini, 24 ay için yüzde 25’ini, 36 ay için yüzde 10’unu indirilecek indirilmesine ama öğrencileri kara kara düşündüren başka konular var.
Durumları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen öğrencilerin genel müdürlük telefonlarına veya krediler için ayrılmış telefon numarasına ulaşmadıklarını ifade ediyorlar. Küresel krizin yaşandığı, milyonlarca üniversiteli gencin işsiz olduğu Türkiye’de öğrenim ve katkı kredileri alan öğrenciler kara kara düşünüyor.
Haber 7’ye ulaşan bazı öğrenciler bir konuya dikkat çekiyor. Bir okurumuz öğrenim kredisi aldığını bunu zamanında ödeyemediğini ve 4 yıldan fazla süredir işsiz olduğunu ifade ediyor.
Borç faizlerinin kısmen affıyla ilgili yasanın çıkarılmasını sevinçle karşıladıklarını ifade eden okurumuz, ilginç bir ayrıntıya dikkat çekiyor. Ödeme planını bizlerle paylaşan okuyucumuz yaklaşık 2 bin 200 liralık borcunun faizi ile 4 bin 900 lirayı bulduğunu söylüyor. Anaparanın yaklaşık yüzde yüzün üzerinde faize girdiğini belirten okurumuz, yasada unutulup göz ardı edildiğini düşündüğü bir hususa dikkat çekiyor.
Eğer peşin ödemeden yararlanırsa, yasadaki muafiyete rağmen peşin ödemede miktarın sanki anaparaya yüzde 25 faiz uygulanmış gibi yansıdığını, 12 ay vade düşünürse yüzde 50, 24 ay vadede yüzde 75, 36 ay vadede ise yüzde 90 faiz gibi yansıdığını ifade ediyor. Okurumuz, küresel krizin yaşandığı ve işsizlik rakamlarının yüksek olduğu dönemde bunun ne kadar mümkün olabileceğini de sormadan edemiyor.
Bankalardan 12, 24, 36 vadede para kullanıldığında masraflar ve geri ödeme miktarının öğrenim kredisi barışı faizinin altında kaldığını ifade ediyor. Okurumuz “eğer bu parayı bugün bankadan kullansam yasanın bana tanıdığından daha az faiz ödüyorum” diyor. İşin bir başka boyutuna dikkat çeken okur, “ben işsizken hangi banka bana kredi verir” diye de ekliyor. “Kredi geri ödemede yasanın uyguladığı faiz bugün bankaların bile üzerinde. Siz olsanız ne yapardınız" diye soruyor.
Ayrıca çıkarılan yasada seçtiğiniz vadeden önce borcunuzun tamamını ya da bir kısmını kapatmak isteyen borçlulara da herhangi bir muafiyet tanınmıyor. 36 ay vade seçtiğinizde 12. ayda kapatma imkanı bulsanız ya da erken ödesenizde hiçbir indieim hakkından yararlanmak da mümkün değil.
Öğrenim kredisi ve katkı kredisi yeniden yapılandırma sürecinde sürenin uzatılması da bekleniyor.
Haber 7