Öcalan Eylemine Vali Engeli

Öcalan Eylemine Vali Engeli

Bölücübaşının Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat'ta PKK sempatizanlarına eylem çağrısı yapılınca Doğu ve Güneydoğu'daki valiler harekete geçti.

Eylemlerin yoğun yaşandığı illerde, tedbirleri üst düzeye çıkaran valiler, çocukların gösterilerde istismar edilmesini önlemek için kapı kapı dolaşarak aileleri uyarıyor. Gönüllü dernek temsilcileri ile kamu çalışanlarından oluşan ekipler, psikologlarla daha önce gösterilere karışan çocukların anne-babalarına tavsiyelerde bulunuyor. Polise taş attıkları gerekçesiyle ağır hapis cezası alan çocukların sayısının artmaması için çaba sarf eden mülki idare amirlerinin öncelikleri arasında, çocukları eylem alanlarından uzak tutmak yer alıyor. Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıldönümünde 'her yerde eylem' sloganıyla sokaklara çıkacaklarını günler öncesinden duyuran PKK'nın gençlik yapılanması, eylemlere özellikle gençlerin katılması yönünde propaganda yapıyor. Günlerdir faaliyetlerini sürdüren örgüt sempatizanları, korsan gösterilerde çocukları ön saflarda kullanmayı hedefliyor. Polislere taş atarken yakalanan çocuklar, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında yargılanıyor. 'Örgüt propagandası yapmak ve örgüte üye olmakla' suçlanan çocuklar, yaşlarının çok üstünde hapis cezaları alıyor. Bundan dolayı eğitim hakları elinden alınan çocuklar kadar aileleri de mağdur oluyor.

Psikologlarla aileleri ziyaret ediyoruz

Terör örgütü gösterilerine sahne olan Adana'da valilik, aileleri PKK'nın son eylem çağrısına karşı uyardı. Adana Valisi İlhan Atış, psikologlarla birlikte her akşam aileleri ziyaret ettiğini kaydetti. "Daha önce yaşanan görüntülerin bir daha olmaması için bütün imkânlarımızı seferber ettik." diyen Vali Atış, geçen hafta içinde 12 kişilik bir ekiple 185 evin kapısının çalındığı bilgisini verdi. Vali Atış, yapılan çalışmaları şöyle özetledi: "Bizler bir daha 'Serap' vakasını yaşamak istemediğimiz gibi küçük yaştaki bir çocuğumuzun cezaevine girmesine de razı değiliz. Sivil toplum örgütleri ve uzmanlarla anne-babalara eğitim veriyoruz. Böylelikle çocukları eylemlerden uzak tutarak, istismar edilmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz. Kaymakamlıklar, belediye başkanları ve emniyet birimleri, kanaat önderleri, din görevlileri ve Alevi kesimin dedeleriyle birlikte çocuklar için gayret ediyoruz."

Polisten, göstericilere Kürtçe anons

Şırnak'ın Cizre ilçesinde polis ekipleri, izinsiz gösteri yapan grubu, dağılmaları konusunda 'Kürtçe' anonsla uyardı. Cizre'de terör örgütü elebaşısı Öcalan'ın yakalanıp Türkiye'ye getirilişinin yıldönümü olan 15 Şubat öncesinde eylem yapan grup, Cizre-İdil karayolunu trafiğe kapattı. Polis, taş yığınıyla barikat kurup yolu trafiğe kapatan gruptakilere tazyikli su ve gözyaşartıcı gazla müdahale etti. Müdahale üzerine Cudi ve Nur mahallelerinin ara sokaklarına kaçanların beklemeye devam ettiğini gören polis, göstericilere Kürtçe anons yaparak dağılmaları yönünde uyardı. Gruptakilere ve ailelerine yönelik Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan anonsta, "Sevgili Cizreli anne ve babalar, çocuklarınıza sahip çıkın. Çocuklarınızın kalem tutması gereken elleri taş tutmasın, kötü amaçlı insanların çocuklarınızı kullanmasına izin vermeyin." denildi.

Şanlıurfa'da da terörist başı için yapılan basın açıklaması öncesi ve sonrasındaki önlemlerde, 33 kişi gözaltına alındı. Mersin'deki korsan gösteride ise polise taş atan iki çocuk, babaları tarafından tekme tokat dövülerek olay yerinden uzaklaştırıldı.

Bölücü başının yakalanışının yıldönümü bahanesiyle örgüt sempatizanları İstanbul'un Gaziosmanpaşa ve Kağıthanı ilçelerinde de polise taş ve molotofkokteylle saldırdı. Karayolları mahallesinde ara sokaklara kadar göstericileri kovalayan güvenlik güçleri iki kişiyi gözaltına aldı. Öte yandan ihbar alan polis, Ümraniye Çakmak Mahallesi'ndeki ağaçlık alanda molotof hazırladıkları iddia edilen 2 kişiyi yakaladı. Şahıslarla birlikte 35 molotofkokteyli ele geçirildi.

Çocuklar, oyuncak ve paraya kanıyor
Şırnak Vali Yardımcısı Ramazan Kurtyemez:

Korsan gösterilerde polise taş, havai fişek ile molotofkokteyli atan çocuk manzarasının önüne geçmek için bir haftadır yoğun çalışmalar yapıyoruz. Ailelerle diyaloğumuz arttı. Eyleme katılmaları durumunda hem çocukların hem de ailelerin zarar göreceklerini anlatmaya çalışıyoruz. 8-9 yaşındaki çocuklarımızın sokaklarda kamu araçları ile polisleri taşlaması, elbette istenilen bir manzara değil. Anne-babalar, çocuklarının kötü niyetli kişilerle temas kurmalarına engel olsunlar. Oyuncak ve para vaatleriyle çocuklarının kandırılmalarını engellemelerini istiyoruz.

Vatandaşlarımız artık daha duyarlı
Batman Valisi Ahmet Turhan:

Toplantı ve gösterilere karşı idari amirliğimizdeki kurumlar tarafından gerekli tedbirler alındı. Bu tür toplumsal olaylarda genelde örgüt ya da kötü niyetli kişiler çocukları kullanıyor. Çocuklarımız olaylardan sonra hem bedensel hem de ruhsal yönden olumsuz etkileniyor. Kamu nezdinde de rahatsızlığa sebep oluyor. Bu aşamada anne ve babaların duyarlılık göstermesi gerekiyor. Bize düşen her türlü tedbiri aldık. Bu kapsamda okul idareci ve öğretmelerimiz, o gün için hem çocuklarla hem de ailelerle diyalog kurarak, eylemlere katılabilecek çocuklara yakın ilgi gösteriyoruz. Ailelerimizi ziyaret ediyoruz. Konunun hassasiyeti ve önemi vurgulanıyor. Son dönemde vatandaşlarımız da duyarlılık gösteriyor. Eylemlere katılacakları uyarıp istenmeyen manzaraların önüne geçiyorlar.

Gösteriler ruhsal hasara yol açıyor
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy:

Üstünde durduğumuz konu, çocukların olaylarda kullanılmasının kabul edilmez olduğudur. Bu konuda anne-babalar olduğu gibi bu alanda çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşları da çocukların kullanılmasının karşısında olduklarını dile getirmeli. Bu eylemlerde kullanılan çocukların üzerinde oluşan psikolojik baskının tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki anne-babalara önemli görevler düşüyor. Konunun uzmanları da tatbik edilebilecek çalışmalar ortaya koymalı.