Obama Erdoğan görüşmesinde Kuzey Irak gerginliği
Guardian gazetesi Başbakan Erdoğan'ın Obama ile görüşmesinde Kuzey Irak ile yapılan gaz ve petrol anlaşması nedeniyle gerginlik yaşandığını iddia etti.
Türkiye'de başlayan yukarı Mezopotamya bölgesinden Irak'ın merkezine kadar uzanan El Cezire ovasında bir "mini Sünni devlet" kurma arayışlarının belirgin hale geldiğini yazan gazete, bunun doğusunda ise petrolün de yardımıyla bir Kürt devletinin oluşmakta olduğuna dikkat çekti.
Julian Borger tarafından kaleme alınna yazıya göre Bağdat'ı kızdırmasına karşın, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Ankara arasında yapılan bir anlaşmayla bölgenin petrol ve gaz yataklarından Türk devlet enerji şişrketlerine pay verildi.
Bu anlaşmanın geçtiğimiz hafta Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyareti sırasında gerginliğe neden olduğunu ileri süren Guardian, ancak ABD'yi kızdırsa bile Ankara'da bu anlaşmanın buna değeceği görüşünün hakim olduğunu kaydetti.
Gazeteye göre eğer büyümeye devam etmek ve sonunda Avrupa ile Ortadoğu arasındaki boru hattı bağlantısı olmak istiyorsa Türkiye'nin güvenilir bir enerji kaynağına sahip olması gerekiyor.
Guardian Ankara ile PKK araasındaki ateşkesin arka planında da işte bu jeostratejik ihtirasların yattığını, PKK'nın ayrıca El Hasakah'taki petrol ve gaz yataklarını ele geçiren Suriyeli Kürtler ile de anlaşma yapılması için yolu açtığını ileri sürdü.
Hatta gazeteye göre; bu karışıklıktan yeni bir harita ortaya çıkıyor ve bu yeni harita "Batı emperyalizmi tarafından empoze edilen sınırlardan daha fazla tarihi ve kültürel anlam taşıyor."
Makale şu yorumla son buluyor:
"Ama Esad'ın iki yıl önce Suriye ayaklanmasına müzakere ile değil de şiddetle karşılık vermesi yönünde aldığı kader belirleyici karar, yeni Ortadoğu'nun öncekinden daha da az istikrarlı olacağı, belki de en az bir kuşak boyunca bunun böyle devam edeceği anlamına geliyor. Petrol de ateşi körüklüyor"
Kaynak: CNN Türk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.