Nişanlıyken Nasıl Görüşülür?
Aralarında nikâh olmayan nişanlıların gerek mesajla, gerekse yüz yüze birbirlerine "canım, aşkım" diye hitap etmelerinin bir sakıncası var mıdır, görüşmesinin sınırı nedir? "Nişan merasiminde icap kabul aleniyet gerçekleştiği için bir nevi nikâh oluyor" d
Evlilik sırlı bir perdedir.
Evlilik gizem dolu bir mahremiyettir.
Evlilik iç içe cazibeler geçidi bir koridordur.
Evlilik heyecanın doruklara çıktığı bir mutluluk sürecidir.
Ve evlilik birbirini candan seven ve sevgileri gittikçe artan bir dünya cennetidir.
Geliniz, bu sırları, bu gizemleri, bu cazibeleri, bu heyecanları ve bu cenneti canlı ve temiz tutalım, hiç eskitmeyelim, yıpranmasına fırsat vermeyelim, korumak için dört elle sarılalım, gelinliği ve damatlığı giydiğimiz ilk günkü gibi taze olarak muhafaza edelim.
Siz ne yapmışsınız? Henüz evlenmemişsiniz, birbirinizi anlama sürecindesiniz.
İnanan insansınız. Sizi İslam'ın güzellikleri bağlıyor, sünnetin şaşmaz sınırları tutuyor. Arzularınıza uyarsanız, duygularınıza kulak verirseniz, bu ölçüleri aşabilirsiniz.
Nikâha kadar dikkatli olun
Öncelikle nikâh olmadığı süre içinde birbirinize dinen yabancısınız. Tek başınıza bir mekânda kalamazsınız. Tokalaşma gibi ten temasından uzak durmanız gerekir. "Nasıl olsa artık biz evleneceğiz" diyerek kendinizi evli çiftler olarak göremezsiniz.
Bunun için birbirinize hitabınız isimlerinizi söyleyerek olursa daha doğru olur. Çünkü hayat bu, her evlilik girişimi, her nişanlılık dönemi her zaman evlilikle sonuçlanmayabiliyor.
Öyle ki, nişanlı iken bütün duygularınızı paylaşıyorsunuz, her planı kuruyorsunuz, belki alışveriş bile yapıyorsunuz. Fakat beklenmeyen bir sebep sonucu yollarınızı ayırabiliyor, hiçbir şey olmamış gibi başa dönebiliyorsunuz.
En doğru olanı, nikâhınız kıyılıncaya kadar gizemi ve mahremiyeti korumaya çalışın. Aksi durumda siz üzüleceksiniz, olan size olacak, Allah korusun belki ömür boyu kalp sızısı çekeceksiniz.
Nişanlılık döneminde aleniyet içinde "icap-kabul", yani açık sözle istenmeniz, evlilik teklifine olumlu cevap vermeniz nikâh yerine geçmez. Nikâhın kendine has sözleri ve usulü vardır.
Aile ziyaretleri çocuk eğitimini engellerse...
Aile büyüklerinin yanında çocuk terbiyesinde zorlanıyorum. Nasıl davranmalıyım? Kayınvalidemin yanına her hafta tatilinde 2 gün kalmak için gidiyoruz. Büyüklerimizi memnun edebilmek için kendimize bile vakit ayıramıyoruz, ne yapmalıyım? (Rumuz: Sonnur)
Aile büyüklerine zaman ayırmak önemli bir hizmet, ihmal edilmemesi gereken bir görevdir. Fakat çocuk eğitiminin hiçbir biçimde aksatılmaması gerekir. Bu arada genç evliler olarak kendinize de yeterli zamanı ayırmalısınız.
Bu üç görevde öncelik, sonralık söz konusu olmamalı. Her üçü de kendi şartları içinde birlikte götürülmeli, birine ağırlık vererek diğeri hafifletilmemeli.
Eşinizle baş başa vererek bir zaman planlaması yapın. Her ikiniz de yaptığınız bu plana sadık kalın.
Mesela bir hafta sonunu kendinize ayırın, o günleri eşinizle ve çocuğunuzla birlikte geçirin. Büyüklerinizi de telefonla gönülleyin, ihtiyaçları varsa bazen eşiniz günübirlik gitsin gelsin.
Hayatınızda boşluklar oluşmasın
Eşiniz çalışıyor, eve geç saatlerde geliyor, size ve çocuğunuza yeterli zaman ayıramıyorsa, içinizde cevap bulamadığınız birtakım sorular/sorunlar oluşur. Bir de bunları rahat bir ortam bulup açamıyorsanız, aile birlikteliği anlamsızlaşabilir.
İçten içe eşinizin ailesine karşı bir soğukluk ve resmiyet, zorunluluk ve keyfilik devreye girerse yavaş yavaş aile gemisi su alabilir.
Bunun için gönül rahatlığıyla aklınıza gelenleri içinize atmadan eşinizle konuşun, paylaşın ve birbirinize gözünüzün içi parlayarak bakın.
Çocuk eğitimi konusunda önce kendinizi, sonra eşinizi geliştirici şifahi/kitabi bilgiler edinin ve uygulamaya çalışın. Böyle şapınca gün geçtikçe çocuk üzerinde olumlu gelişmeler fark edeceksiniz.
Bunu yapmazsanız yüz hatlarınızdan, konuşmalarınızdan, birbirinize tutum ve davranışlarınızdan çocuk etkilenecek, sizin vermeye çalıştıklarınız da alamayacaktır.
Onun için işi baştan sıkı tutun, aile hayatında boşluklar bırakmayın.
Kaynak: