Nihat Zeybekçi: Euro da mı Cumhurbaşkanı yüzünden düştü
Dolardaki yükselişi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarına bağlayanlara Ekonomi Bakanı Zeybekçi'den yanıt geldi.
Kanal 24'te Ankara Masası programına konuk olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeybekçi, dolardaki yükseliş konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suç bulanlara yanıt verdi.
EURO DA CUMHURBAŞKANI YÜZÜNDEN Mİ DÜŞTÜ
Euronun da aynı dönemde Türk Lirası ile birlikte dolara karşı değer kaybettiğini rakamlarıyla ortaya koyan Zeybekçi, "Avrupa'nın ortak para birimi Euro da Cumhurbaşkanımızın konuşmaları yüzünden mi düştü?" diye sordu.
DOLARA MÜDAHALE ETMEMEK LAZIM
İşte Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin o açıklamaları:
"Sayın Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından önce biz de bunun tamamen spekülasyon olduğunu, manipülatif hareketlerin var olduğunu söylemiştik. Dolara veya kura müdahale etmekle alakalı sorular bize geldiğinde hep şunu söyledik, Türk Lirasının, Türk ekonomisinin böyle bir şeye ihtiyacı yoktur. Dokunmamak, müdahale etmemek lazım. Piyasa kendi halinde dengeyi ve gerçek değerini bulacaktır.
DOLAR'DAKİ YÜKSELME TAM ANLAMIYLA SPEKÜLATİF
Şu anda hiç kimse Haziran seçimlerinden sonra Türkiye'de siyasi iktidarın değişmesini bekliyor mu? Hayır.. İsteyenler olabilir ama böyle birşeyi bekleyen yok. Yani siyasi istikrarla ilgili bir tereddüt yok, ekonomik istikrarla ilgili bir tereddüt yok.. Belirli bir grup var. Üretim yapı bunu satarak kar elde etme gibi insani bir hareketi yapma tahammülünde olmayan, işlerini spekülatif ve manipülatif hareketler üzerine inşa etmiş bir grup. Hatta 'Biz parayı faize yatırarak o faizi almayı bekleyecek kadar saf değiliz' diyenler de var.
Bunların tek bir işi vardır. İstikrarsızlık ortamlarında manipülasyonlarla aşırı hareketler arasındaki rantı alıp götürmek. Onun için ben Türkiye'de şu an yapılmaya çalışılan hareketi tam anlamıyla spekülatif gördüm.
NE OLDUKLARINI VE NİYETLERİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ
Siyasi istikrarsızlık olmaması gerek ama önleri oradan kapalı. Ekonomik istikrarsızlık olmaması gerek ama ekonomisi son derece sağlam. Ne olması gerekiyor? Bir şekilde bir gölgelemeyle veya yanlış bilgilendirmeyle ve spekülasyonlarla üretilen dalgalanmalar arasındaki o rantı almak. Bunları takip ediyor ve biliyoruz. Şu anda bu güçler (Küresel ve içerideki güçler) bir araya geldiler ama 'Hepsi bir araya geldiler.. Çok güçlüler' gibi abartmamak da gerek. Bunların ne olduğunu ve niyetlerini iyi biliyoruz.
RAKAMLARLA TÜRK EKONOMİSİ
Bakan Nihat Zeybekçi'nin Türk ekonomisi ile ilgili olarak verdiği bazı rakamlar:
- Türkiye 2014 yılı sonu itibarıyla AB tanımlı borç stoğunun milli gelire oranında Avrupa'daki 25 ülkeden daha iyiyiz.
- Türkiye bütçe açıklarında 22 AB üyesi ülkesinden daha iyi durumda.
- 2014 yılı sonu itibariyle cari açığın milli gelire oranı yüzde 5.6 oldu. 2015 yılı Türkiye için inanılmaz bir iyileşmenin yaşanacağı bir yıl olacak ve yüzde 4'ler seviyesine gelecek bu rakam.
- Türkiye'nin en önemli rakamlarından bir tanesi de brüt dış borç stoku 2014 yılı sonu itibariyle 397 milyar dolar. Aynı dönemde net dış borç stoku 233 milyar dolar.
- 2014 yılı brüt dış boruç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranı yüzde 49 Türkiye'de. Aynı oran Belçika'da yüzde 266, Fransa'da yüzde 222, Almanya'da yüzde 145, Amerika'da yüzde 106, Japonya'da yüzde 60
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.