Nevşehirli Öğrenci Dünya Birincisi

Nevşehirli Öğrenci Dünya Birincisi

Nevşehir'de Özge İğdeci isimli 10. sınıf öğrencisi, hazırladığı 'Engelsiz Hayat Projesi' ile görme engellilerin cep telefonu sayesinde yaşamını kolaylaştıracak önemli bir adıma imza attı.

İğdeci, görme engellilerin cep telefonları sayesinde gazete ve kitapları sesli olarak okumasına olanak sağlayan projesi ile Eğitimde Bilişim Kültürü Olimpiyatı'nda (EBİKO) dünya birinciliğini elde ederek altın madalya kazandı.

Teknoloji Tasarım ve Sanat Merkezi Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atlantik Eğitim Kurumları tarafından bu yıl 5.'si düzenlenen Eğitimde Bilişim Kültürü Olimpiyatı'na 32 ülkeden 5 bin 250 öğrenci katıldı. Çeşitli kategorilerde 2 bin 350 projenin yarıştığı olimpiyatlarda, Hayalimdeki Medya kategorisinde 'Engelsiz Hayat' adlı projesiyle Türkiye'yi temsil eden Nevşehir Özel Altınyıldız Koleji 10. sınıf öğrencisi Özge İğdeci, büyük bir başarıya imza attı. Görme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için hazırladığı ve görme engellilerin yazılı medyayı kendi başlarına takip edebilmelerine olanak sağlayan projesi ile dünya birincisi olup, altın madalya kazanan Özge İğdeci, cep telefonlarında bulunacak olan karakter tanıma yazılımı ile görme engellilerin gazete ve kitap okuyabileceklerini ortaya koydu.

Elde ettiği başarıdan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirten Özge İğdeci, “Görme engelli kişilerin günlük hayatta karşılaştıkları sorunları pratik yöntemlerle çözüp, işlerini yaparken başkalarının yardımına muhtaç kalmalarını biraz olsun azaltmayı istiyorum. Ayrıca aynı proje ile kitap okumayı sevmeyenler veya fazla vakit ayıramayan kişilerin sesli kitap okumanın tadına varmalarını hedefledim. Hazırladığım proje ile bu sorunun cep telefonu sayesinde rahatça çözülebileceğini ortaya koydum. Cep telefonumuzda bulunacak bir karakter tanıma yazılımı ile resim üzerinde bulunan yazılar önce kelime işlemci dokümanına dönüştürülecek sonrada buradaki yazılar sesli bir şekilde kullanıcıya iletilecek. Mesela görme engelli bir kişinin elinde bir dergi var ve içerisinde ne yazdığını merak ediyor. Buna karşın etrafında görme engelliye bunu okuyabilecek kimse yok. İşte o zaman telefonunu çıkartıp derginin sayfalarının resmini çekmesi yeterli. Bir kaç saniye içerisinde bulunan yazılar kişiye sesli olarak aktarılacak” dedi.

Bu sistemin farklı alanlarda ABD'de kullanıldığını ve yarışmada jüri üyeleri tarafından yapılan araştırma ve değerlendirmede uygulanabilir bulunduğunu vurgulayan Özge İğdeci, sistemin görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmada önemli bir rol üstlenebileceğini kaydetti. İğdeci, “Çektiğimiz resmin yönü önemli değil. Görme engelli sayfayı tersten çekse bile yazılım onu hemen algılayarak doğru şekline getiriyor ve hemen kullanıcıya sesli olarak okumaya başlıyor. Gazete, dergi, ilan, afiş, mektup, fatura gibi yazılı bütün kaynakları görme engellilerin okuması böylelikle mümkün olacak” diye konuştu.

Projenin yazılı kaynakları görme engellilere sesli olarak aktarmasının yanında, görme engelli kişilere trafikte ve tek başına şehir içi otobüslere binme imkanı da tanıyacağını kaydeden Özge İğdeci, otobüs, minibüs ve metro araçlarına yerleştirilecek küçük bir sinyal yayıcı cihazla engellilerin ulaşım sorunun çözülebileceğini söyledi. Bluetooth sinyalinin otobüsün gideceği yönü bildireceğini ve görme engelli kişinin telefonu sayesinde bu sinyali alıp, durağa gelen otobüsün hangi yöne gittiğini telefonundan duyup kimsenin yardımı olmadan doğru otobüse binebileceğini ifade eden İğdeci, aynı şekilde trafik lambalarında da bu sistem sayesinde o anda hangi lambanın yandığının görme engelli kişiye sesli olarak bildirilebileceğini belirtti.

Etiketler :