Necmettin Erbakan Üniversitesi "Engelsiz"

Necmettin Erbakan Üniversitesi "Engelsiz"

Necmettin Erbakan Üniversitesi Engelsiz Üniversiteler Arasında Türkiye 2’ncisi Oldu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilmek, eğitim sürecinde yaşanan engelleri ortadan kaldırmak, üniversitelerde engelsiz bir yaşam alanı oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla düzenlenen 2024 Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Program Nişanı Töreni’nde Necmettin Erbakan Üniversitesi 20 bayrak alarak, üniversiteler arasında en çok bayrak kazanan 2. üniversite oldu.

2024 Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Program Nişanı Töreni’ne, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Üniversite Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hakan Sarı, üniversite rektörleri ve engelli öğrenciler katıldı.

2023 yılında 5 bayrakla 15. sırada yer alan Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2024 yılında ise 112 üniversiteden toplam 1709 başvuru arasından Engelsiz Üniversite Bayrakları kategorisinde 20 bayrak alarak Türkiye ikincisi oldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mekanda Erişilebilirlik Kategorisinde (Turuncu Bayrak) 16, Eğitimde Erişilebilirlik Kategorisinde (Yeşil Bayrak) 3 ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Kategorisinde ise 1 bayrak alarak, çok önemli bir başarıya imza attı.

2024 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni'nde konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye'deki yükseköğretim sisteminde öğrenci sayısının 7 milyonu aştığını, bu öğrencilerden yaklaşık 58 bininin farklı engel düzeylerine sahip olduğunu belirtti.



Tüm Öğrencilerimizin Yükseköğretime Erişimini Önemsiyoruz

Engelli öğrencilerin eğitim ve öğretimin yanında sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak üzere gerekli uyarlama, altyapı ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasının teşvik edilmesi amacıyla Engelsiz Üniversite Ödülleri verdiklerini aktaran YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Bu ödüller vesilesiyle engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak gayesiyle yükseköğretim kurumlarımız tarafından gerçekleştirilen çalışmalar da ayrıca bizleri mutlu ediyor. Yükseköğretim Kurulu olarak tüm öğrencilerimizin yükseköğretime erişimini önemsiyor, engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Üniversitelerimiz bünyelerinde koordinatörlükler kurarak yıl içerisinde erişilebilirliğe önem veren çalışmalar yürütüyorlar. Geldiğimiz noktada mekân erişilebilirliği konusunda pek çok üniversitede önemli gelişmeler kaydedilmiş olmakla birlikte eğitimin ve program içeriklerinin farklı engel grubundaki öğrenciler için erişilebilir olması için daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor” dedi.

2024 Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Program Nişanı Töreni’nde YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’ya ödül takdim edildi.

Mekânda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak): Açık, yarı açık ve kapalı alanların engelli bireylere yönelik düzenlenmesine ilişkin kanun, tüzük, imar planları, yönetmelik hükümleri, ulusal ve uluslararası standartlar gözetilerek, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygunluk açısından belli bir düzeyde gayret gösteren üniversitelerimize Turuncu Bayrak verilmektedir.

Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) : Engelli öğrencilerin doğal eğitim haklarının nitelikli olarak gerçekleşmesi için, verilen eğitimlerin çeşitli aşamalarında belli bir düzeyde destekleyici bilgi, belge, ders araç ve gereçlerini sağlayan üniversitelerimizde yapılan çalışmaları desteklemek ve teşvik etmek üzere Yeşil Bayrak verilmektedir.

Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) : Engelli öğrencilerimizin sosyal ve kültürel faaliyetlerde erişimleri ve etkin katılımlarına yönelik alınmış olan tedbirleri ve hizmetleri desteklemek ve teşvik etmek üzere bu konuda belli bir düzeyde gayret eden üniversitelerimize Mavi Bayrak verilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.