Nasıl tercih yapılmalı?

Nasıl tercih yapılmalı?

Üniversite tercihlerinde sona doğru yaklaşılıyor. Doğru tercih için yapılması gerekenler.

Üniversite öğrencilerinin tercih süreci artık sona doğru yaklaşıyor. 23 Temmuz'da başlayan tercih süreci


Ağustos Pazartesi günü sona erecek. Tercih formlarını dolduracak olan adaylar, 4 Ağustos 2008 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar tercih formlarını teslim etmek zorundalar.

Tercih formlarının teslim süreci sona yaklaşırken, uzmanlar adayları tercihler konusunda son kez uyardılar. Fen Bilimileri Merkezi Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, tercihler konusunda adaylara şu önemli uyarılarda bulundu:

DOĞRU TERCİH İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

1- Kılavuzdaki taban puanları kesinlikle dikkate almayın.

2- Kontenjan artışı nedeni ile bu yılın şans yılı olduğunu unutmayıp çok geniş bir aralıktan tercih yapın.

3- Başarı sıralarınız çok gerilerde de olsa umutsuzluğa kapılmayıp yeni açılan bölümlerden ve başarı sırası daha düşük olan üniversitelerin bölümlerini yazmaya çalışın.

4- Başarı sıranızın % 50'si kadar yukarıdan, % 50'si kadar da aşağıdan tercih listenizi oluşturmaya çalışın.

5- Vakıf üniversitelerinin Burslu,% 50 Burslu ve paralı bölümlerinde her yıl sürpriz düşüş ya da yükselişler olabiliyor. Bu yıl kontenjan artışı nedeni ile daha da sürpriz olabileceğini unutmadan tercihlerinizde vakıf üniversitelerine de yer verebilirsiniz.

6- 2008 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndan mutlaka özel koşulları okumalısınız.

7- Çevrenizden fikir alabilirsiniz. Ancak mutlaka Rehber Öğretmeninizin tavsiyeleri doğrultusunda tercihlerinizi oluşturun. Çünkü güncel gelişmeleri en yakından takip eden Rehber Öğretmenler'dir. Branş öğretmenlerinin ya da çevrenizdekilerin bilgileri güncel olmayıp sizleri yanlış yönlendirebilir.

8- Bizim alan haritası dediğimiz, hangi bölümleri yazabileceğinizi gösteren kılavuzdaki tabloları çok iyi incelemelisiniz. Bu tabloları incelediğinizde 1'li puanlarla da girebileceğiniz pek çok bölüm olduğunu göreceksiniz.

9Kazanıp da okumayı düşünmediğiniz bölümleri kesinlikle tercih listenize almayın.




2008 ÖSS'de neler değişti?

2008 ÖSS birçok bakımdan geçmiş yıllardan farklılık taşıyor. Bu farklılıkları maddeler halinde yazalım.

1- Liselerin 4 yıla çıkarılması nedeni ile lise son sınıf düzeyinde başvurularda çok büyük azalma yaşandı. Buna karşın önceki yıllarda mezun olmuş ancak bir yere yerleşmemiş,üniversitede okuyan ve üniversiteyi bitirmiş çok sayıda adayın da başvurularında büyük artışlar oldu.

2- YÖK Genel Kurulu üniversitelerin kontenjanlarında 113.810 luk bir artış sağladı. Devlet üniversitelerinin lisans düzeyindeki ( 4 ve daha fazla süreli ) kontenjanları 163 binden 220 bine, 2 yıllık önlisans programlarının kontenjanları da 196 binden 227 bine yükseltildi. Böylece özel yetenek bölümünün kontenjanları ile birlikte geçen yıl 372 bin olan devlet üniversitelerinin kontenjanlarında 88 bin artış oldu.

Vakıf üniversitelerinin 2007 de 43 bin olan kontenjanı 21.653 artırılarak 64.607'ye, Kıbrıs üniversitelerinin toplam kontenjanı da 15.952'den 19.640'a yükseltildi. Bu sayıların içinde özel yetenek kontenjanları da dahil.

3- YÖK Genel Kurulu, 19 Haziran 2008 tarihinde aldığı karar gereği baraj puanlarını düşürdü. Açıköğretim Fakültesi ve önlisans (2 yıllık) programlarını tercih edebilmek için 160 olan baraj puanını 145'e, lisans (4 ve daha fazla yıllık ) programlarını tercih edebilmek için 185 olan baraj puanını da 165'e düşürdü.

Baraj puanlarının düşürülmesindeki amaç; çok sayıda adayın barajı geçebilmesini sağlamak olarak açıklandı.

4- 2008 ÖSS'de bazı yükseköğretim programlarının puan türlerinde değişiklik yapıldı. Örneğin Arkeoloji bölümünün puan türü SÖZ-2 den EA-2'ye, Reklamcılık bölümünün puan türü ise EA-2 den SÖZ-2 ye alındı.

Kaynak:Haber Kaynağı