NASA:Suya Dokunduk
Anka Kuşu Mars'ta su buldu.
Mayıstan beri "Kızıl gezegenin" toprağını eşeleyen "Zümrüd-ü Anka" (Phoenix) adlı robot, Mars toprağındaki suyu "elledi." Haber bilim dünyasını yerinden zıplattı. Su demek hayat demek
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'dan yapılan açıklamada, Arizona Üniversitesi'nden bilim adamı William Boynton, Mars'ta su olduğunu söyledi.
"Mars'ta buz bulunduğuna dair işaretleri daha önce görmüştük" diyen NASA yetkilisi, "Mars'taki suya Zümrüd-ü Anka'nın robot eliyle ilk kez dokunduk, onu tahlil ettik" diye konuştu.
İnsanoğlunun Mars serüveni
tarihi bir adım olarak görülüyor.
Anka KUŞU'nun müthiş öyküsünü
ve MARS'dan geçtiği fotoğrafları
görmek için TIKLAYIN!
NUMUNE TEST EDİLDİ
Mars'ta su bulunduğunu doğrulayan uzay aracı Phoenix, topraktan aldığı numuneyi ısıtarak buhar elde etti. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) internet sitesinde yer alan açıklamasında, topraktan alınan numunenin, yaklaşık 5 santimetre derinlikteki bir çukurdan alındığı belirtildi.
Phoenix'in robot kolunun aldığı toprak örneği bir haznenin içine konuldu, numunenin bu haznede ısıtılmasıyla buhar çıkışı tespit edildi. Böylece, suya ilişkin kanıt elde edilmiş oldu.
MARS'TA BUZ DA VAR
Bilimadamları, kimyasal testlerin Mars'ın kuzey kutbu yakınında buzun mevcut olduğunu doğruladı. Şimdiye kadar Mars'ta buz olduğuna ilişkin iddialar ikincil derecedendi.
25 Mayıs'ta Mars'a gönderilen Phoenix uzay aracı, gezegende su olup olmadığını saptayacak çalışmalar yürütüyor, numune topluyor, gezegenden aldığı görüntü ve verileri dünyaya gönderiyor. NASA, Phoenix'in Mars'taki görev süresini 2 ay daha uzattı.
YAŞAMIN SIRRI VAR
NASA yetkilisi Peter Smith, Mars toprağında sodyum, potasyum, magnezyum ve klorür tespit ettiklerini belirtti ve insan bedeninde bulunan bu maddelerin, hayatın gelişmesi bakımından elzem olduğuna işaret etti. Smith, "Ancak Mars'ta hayat olduğunu gösterecek organik madde henüz bulamadık" dedi.
"Mars buzunun tarihçesini anlamaya çalıştıklarını" bildiren Smith, "Buz çoktan eridi de erirken toprağın kimyasal yapısını değiştirdi mi? Bunları öğrenmeye çalışıyoruz. Bunların yanı sıra Mars'ta oturulabilir bölge olup olmadığını, nerelerde (sıvı halde) su ve çeşitli hayat şekillerinin esasını teşkil eden maddeler bulunabileceğini de öğrenmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
Michael Meyer adlı NASA uzmanı da Mars'taki keşif programının şimdiye kadar "çok verimli" geçtiğini belirtti. "Zümrüd-ü Anka'nın çalışmaları verimli oldu" diyen Meyer, "Mars çok ilginç bir yer. Robot mükemmelen çalışıyor, bataryaları eylül sonuna kadar yeter" dedi. Meyer, "Asgari hedeflere çoktan ulaştık. Bütün hedeflere artık çok yakınız" ifadesini kullandı.
Kaynak: