Müslüman Kardeşlerin seçtiği model AKP
Financial Times gazetesi, Mısır’da Müslüman Kardeşler’in siyasi alanda açık bir biçimde rekabet etmesi gerektiğini savunduğu başyazısında AKP’nin başlıca model olduğunu belirtti.
Mısır’daki gelişmeler Batı’nın gündeminin ağırlıklı yerini koruyor. Financial Times gazetesi, Mısır’da Müslüman Kardeşler’in siyasi alanda açık bir biçimde rekabet etmesi gerektiğini savunduğu başyazısında AKP’nin başlıca model olduğunu belirtti. Buna karşın “Mısır’ın kurumsal zayıflığı, Türk deneyiminin öykünmesini zorlaştırıyor” görüşünü öne süren gazete, ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin 2005 yılında Mısır için sarf ettiği “Dar görüşlü İslamcı siyasete karşı koymanın en iyi yolu, sistemi açmaktır” sözlerine işaret etti.
Financial Times gazetesi, Mısır’daki Müslüman Kardeşler üzerinde durduğu başyazısında halkın ayaklanmasının herkes gibi Müslüman Kardeşler için de sürpriz olduğunu belirtirken Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in izlediği politika ile ilgili Mübarek’in, Müslüman Kardeşler’in liberal rakiplerini siyasi yelpazeden sildiğini, halkın Müslüman Kardeşlerine desteğinin arttığını kaydetti.
-“AK PARTİ SANDIĞA VE LAİK ANAYASAYA TABİ”-
1954 yılından bu yana yasak olan Müslüman Kardeşler’in, bu hafta ise görüşmeler için saraya çağrıldığına işaret eden gazete, “Şimdi oyun kurallarını belirleyecek bir anayasal sürece ihtiyaç var” diye yazdı. 1989 yılında dönemin Ürdün Kralı Hüseyin’in Müslüman Kardeşlere yönelik bir açılım yaptığını ancak daha sonra geri adım attığını belirtikten sonra “Ancak başka modeller de var, özellkle sandığa ve laik anayasaya tabi, Türkiye’nin iktidardaki AK Parti’si” dedi.
“Mısır’ın anayasal zayıflığı, Türk deneyiminin öykünmesini zorlaştırıyor” görüşü de dile getirildiği başyazısında buna karşın Müslüman Kardeşlerin şimdiden hırslarını sınırlandırdıklarını, bir cumhurbaşkanı adayı göstermemeye ve parlamentodaki sandalyelerinin sadece üçte biri için yarışmaya angaje olduklarına dikkat çekildi.
İngiliz gazetesi, Müslüman Kardeşler’in otokrasi için bir bahane olmaması ve uzun yürüyüşünü sürdürmemesi gereğinin altını çizerken “Mısır’ın İslamcıları, belirlenen kuralların altında açıkça rekabet etmelidir” dedi.
Yeni yayınlanan bir Wikileaks belgesine atıfta bulunarak ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin 2005 yılında Kahire Büyükelçisi iken yaptığı bir değerlendirmeye dikkat çeken gazete, Ricciardone’nin Mısır rejiminin, ABD’ye yönelik olarak Müslüman Kardeşleri tehdit olarak kullandığını belirtirken “Dar görüşlü İslamcı siyasete karşı konmanın en iyi yolu sistemi açmaktır” sözlerini aktardı
Kaynak: