Müjde! Emekliler bu tarihi unutmayın
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik; yaklaşık 1 milyon 925 bin emeklinin maaşlarında 322 liraya varan iyileştirmeler yapıldığını belirtti
İNTERNETHABER.COM Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma hayatını ilgilendiren birçok konuya açıklık getirirken emeklilerin beklediği müjdeyi de verdi.
Çelik, intibak düzenlemelerinin bittiğini ve farkların ödeneceği tarihi açıkladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,Habertürk ekranlarında iş güvenliği yasasına dair önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Bakan'ın açıklamalarından satır başları;
Bakan Çelik, Türkiye'de iş güvenliğini işverenlerin önemsemediğini sadece bir olay olduğunda önlem alındığını söyledi. Yeni iş güvenliği yasasının önemini vurgulayan Bakan Çelik bu yasanın önleyici olduğunu, tüm çalışanları kapsayan bir düzenleme olduğunu açıkladı.
Sadece riskli alanları değil, bütün iş yerlerini içine alan bir düzenleme. Az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak iş yerleri 3 bölüme ayrıldı. Çok tehlikeli işyeri sayımızın adedi 252 tane olarak belirledik.
İş yerinden kaynaklı bir kaza olduğunda sağlık kurumları ve işveren bu kazayı artık bildirmek zorunda.
İŞ GÜVENLİĞİ BEDELİNİ KİM KARŞILAYACAK
10'dan az çalışanı olan bir iş yeri tehlikeli kademede yer alıyorsa,iş güvenliği bedelini bakanlık olarak biz karşılayacağız.
Apartmanlarda nasıl düzenleme olacak sorusuna Bakan Çelik, kamuoyunda çıkan apartman görevlisinin yanında doktor bulunacak haberlerinin doğru olmadığını açıkladı.Binalarda risk tespitinin yılda bir kez denetleneceğini açıkladı.
Her yıl yapılacak bu değerlendirmenin bedeli ise 30 TL olarak belirlendi.
İNTİBAK ZAMMINDA FARKLAR ÖDENMEYE BAŞLANACAK
İntibak düzenlemeleri bitti.1 Ocak 2013 tarihi itibariyle 322 TL'ye varan farklar ödenmeye başlayacak. Ancak 10 lira ödeme yapılacak emeklilerimiz de var. Bunu prim ödemeleri belirleyecek.
HANGİ KURULUŞLAR UZMAN ÇALIŞTIRMAK ZORUNDA
50- 70 elemanı olan bir işyeri iş güvenliği uzmanını kendi isteğiyle alabilir.Kısmi süreli hizmet alımı personel saysına göre belirlenecek. Uzmanlar tarafından belirli aralıklarla denetlemeler yapılacak.
500 kişi ve üzeri çalışanı olan kurumlar, iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda.
Yeni düzenleme 2014 yılının Temmuz ayında yürürlüğe girecek bu yasa devrim niteliği taşıyor.
İSTİHDAM PROJELERİ NELER?
İşsizlikte uzun vadeli ve kısa vadeli istihdam projelerimiz var. Türkiye gençişsiz oranında istediğimiz noktada değil ancak Avrupa'ya göre iyi bir konumdayız. İş başında eğitimle işsizliğe karşı yeni bir önlem aldık. İşçinin maaşını ise devlet olarak biz ödüyoruz.50 bin kişiyi iş başı eğitime başlattık.
İş ve meslek danışmanı sayısını 4 bine çıkartmayı hedefliyoruz.Yeşil kartlı çalışabilecek durumda olan 17 bin vatandaşı işe başlattık.
Kayıt dışında yüzde 1 bile bir düşüş olursa bize getirisi 27 milyar dolar olacak. Son 3 yıl içerisinde 1 milyon kişiyi kayıt altına aldık.
SÖZLEŞMELİ İŞÇİLERE KADRO MÜJDESİ
Sayın Başbakanımız'ın talimatı yönünde ilk olarak belediye çalışanları için çalışmaya başladık.
Devlet memurlarına yönelik bir çalışma var mı sorusuna ise yüzde 68'i örgütlü bir değişikliği yapmak için toplu sözleşmeler yapılması gerektiğini açıklayan Bakan Çelik, biz uzlaşma istiyoruz amacımız dayatma değil diyerek cevapladı.
Sendikalar ve konfederasyonalarla yapılan görüşmeler sonunda değişiklikler yapılacak.
EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?
Türkiye'de erken yaşta emeklilik var. Bu kademeli sisteme yanlış müdahale yapmak istemiyoruz. Bu konular Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Emeklilik yaşı yükseltilecek söylentileri doğru değil. Şu anda böyle bir çalışma bulunmuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.