MÜHÜR HALA GEÇERLİ

MÜHÜR HALA GEÇERLİ

Osmanlı şaheserleri, sanat eserleri ve koleksiyonluk sanat eserleri müzayedesi düzenleniyor.

Cumartesi günü İstanbul'da düzenlenecek bir müzayede de son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin mührü mezata konu olacak.

Kocabaş Müzayede 7 Haziran Cumartesi günü Osmanlı şaheserleri, sanat eserleri ve koleksiyonluk sanat eserleri müzayedesi düzenliyor.

309 eserin yeni sahiplerini arayacağı müzayedede Osmanlı hanedanına ait eşyalar ön plana çıkıyor. Akik tesbihten Hıdiv kol düğmelerine; Osmanlı gümüş hamam taslarından Osmanlı kahve tepsilerine; tombak şekerliklerden ipek örtülere kadar üzerlerinde Osmanlı medeniyetinin naif izlerini taşıyan onlarca eser, müzayede mekânında yeni sahiplerini arayacak.

Müzayede organizasyonunda hatırı sayılır bir tesbih koleksiyonu da satışa sunuluyor. Akik, mercan, necef, zebercet, gül ağacı, zümrüt ve fildişi malzemelerden el işçiliğiyle imal edilen tesbihler 33'lük ve 99'luk tesbihler, "dua tanesi" meraklılarının beğenisine takdim ediliyor.

Osmanlı şaheserleri, Hıdiv Hanedanı özel koleksiyonu, Osmanlı gümüş sanatı, Osmanlı sedef işçiliği, Türk cam sanatı, Osmanlı tekstil sanatı ve Osmanlı hat sanatı eserlerinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan mezatta, Osmanlı hanedanına ait eserler, müzayede kataloğunda bulundukları yerleri yadırgıyor!

Abdülhamid Han'ın imzasını taşıyan, 75 bin YTL'lik başlangıç fiyatından görücüye çıkartılan saray işi sedef kakma kürsü rahleye baktığımızda son cümlemizde kullandığımız yadırgamak sıfatındaki haklılığımız pekişiyor. Yıllarca Sultan'ın tilavette kullandığı rahle, lisanı haliyle ait olduğu yerin Yıldız Saray içindeki Hamidiye Camii olduğunu fısıldıyor gibi!

SON HALİFENİN GÖZYAŞLARI





Son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi

Son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin (1868–1944) mührü de satışa sunulan eserler arasında mahzun ve mütevekkil bir şekilde müzayede saatini bekliyor.

Yakın dönem Osmanlı tarihine aşina olanlar 1922 yılının Kasım ayında TBMM tarafından hilafet makamına getirilen Halife Abdülmecid Efendi'nin, Halifelik makamının kaldırıldığı 1924 Mart'ında sürgüne gönderildiğini hatırlayacaklardır.

MÜHÜR HALA GEÇERLİ

Son "İslam Halifesi"nin mührü, vefatından sonra üzeri çizilmemiş olduğu için hâlâ geçerliliğini muhafaza ediyor. Gümüşten imal edilen 24 gr. ağırlığındaki mührün tutamak bölümünde sanat ve estetiğin iç-içe geçtiği, dönemin devlet arması bulunuyor.

Osmanlı cihan devletinin en üst makamında bulunan bir zat-ı muhteremin mührünün müzayedeye konu olması manidar. Manidar yahut üzücü ve yürek sızlatıcı… Bu tür önemli devlet metaının elden ele, koleksiyonerden koleksiyonere dolaştırılmayıp hamiyetperver iş adamları yahut Kültür Bakanlığı tarafından satın alınıp ait olduğu yere; Topkapı Sarayı'na bağışlanmasını temenni ediyoruz.

Müzayedede Abdülhamid Han'ın kız kardeşi olan Semiha Sultan'a ait altın ve akik bileşimi mühür için ise 10 bin YTL başlangıç fiyatı takdir edilmiş.

Sanatkâr bir kişiliğe sahip olan Abdülmecid Efendi'nin fırçasından dökülerek Prens Halim'e hediye ettiği 'İstanbul Çamlıca'dan adalara bakış', konulu tuval üzeri yağlıboya peyzaj çalışması ise 50 bin YTL'den görücüye çıkıyor. Esere dikkatlice bakanların, peyzajın orta yerinde Halife'nin göz nurunu bir adım öte gözyaşlarını görmeleri mümkün!

7 Haziran Cumartesi günü The Sofa Hotel'de Hüseyin Kocabaş yönetiminde düzenlenecek olan müzayedenin başlama saati 15:00.