Müezzin rahibeyi severse !

Müezzin rahibeyi severse !

'Uzak ihtimal', Türk sinemasının en ilginç filmlerinden biri olmaya aday. Film, bir rahibeyi seven babası imam olan müezzinin hayatını anlatıyor.

Türk sinemasında yığınla para harcanan iddialı pek çok film, beyazperdeye yansıdığında seyirci ve eleştirmenleri hayal kırıklığına uğratırken, sınırlı bütçe ve zor şartlarla çekilen Uzak İhtimal, "az imkanla da güzel iş çıkar" dedirten iyi örneklerden.

Çiçeği burnunda yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, zor şartlar içinde ve sınırlı bütçe ile çektiği Uzak İhtimal, henüz gösterime girmeden Hollanda’dadaki Uluslararası Rotterdam Film Festivali’nde birincilik ödülüne ortak olmayı başarmıştı.

Babası imam olan ancak kendisi biraz da şartlar gereği müezzin olarak hayata tutunmuş ve tayini Tophane'de bir camiiye çıkan Beypazarlı bir delikanlı ile Hamile annesi sığındağı kilisede öldüğü için oradaki görevliler tarafından büyütülmüş ve kilisede hizmetli olarak kullanılan genç bir kız arasındaki platonik aşkı anlatan Uzak İhtimal filminin galası Nişantaşı City's Alışveriş Merkezinin sinema salonunda gerçekleştirildi.

Haşmet Babaoğlu, Elif Çakır, Ali Murat Güven, Nihal Bengisu Karaca, İsmail Kılıçarslan, Tarık Tufan, İbrahim Paşalı, Yusuf Armağan, Asım Gültekin, Zeki Bulduk, Ali Adakoğlu, Ahmet Murat, Ali Ayçil, Bünyamin Yılmaz, Türker Saltabaş, Ömer Lekesiz, Aydın Dağlıoğlu, İslam Arslan, kültür sanat dünyası ve film ekibinden bir çok ünlü simanın katıldığı gecede Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Haber 7 Haber koordiatörü Yaşar İliksiz ve yazarlarından Nursel Tozkoparan da hazır bulundu.

Film senaristlerinden Tarık Tufan seyircilere filmi hoşgeldiniz diyen kısa bir konuşma ile takdim etti.

Başrollerini Nadir Sarıbacak, Görkem Yeltan ve Ersan Uysal'ın paylaştığı filmin dış çekimleri İstanbul Beyoğlu’nun tarihi semtleri Tophane, Kuledibi, Galata, Karaköy ile Şile'de gerçekleştirilmiş. İstanbul’un farklı inanç atmosferlerini ve değişik ruhlu insanlarını kucaklayan manzaralarını beyaz perdeye taşıyan filmde, gönüllerinin söylediğini dillerine yansıtamayan üç 'tutkun' insanın dramatik öyküsü konu ediliyor.

Müezzin Musa, komşusu olduğu kilise görevlisi genç kız Clara'ya düşürdüğü emaneti vermek için gititği kilisede karşılaştığı Sahaf Yakup Bey ile tanışıyor ve hikaye bu üçlü üzerinden yer yer mizahi, yer yer trajik, yer yer sanatsal anlatımlarla şekillendiriliyor.



Duygusallık dozacı yüksek, temposu aksiyon filmlerine nazaran hayli düşük ama sıkıcı olmayan anlatıma sahip film yer yer izleyicilere kahkaha attıracak naif mizah üzünü sahneler de içeriyor. Müezzinin camide başında Haç bulunan kilise tespihi zikr yaptırdığı ve Kilise sıralarında gördüğü Osmanlıca yazma eseri okuması akılda kalıcı ilginç sahnelerden.

Bakalım film seyircilerden nasıl bir not alacak. Bunu yarından itibaren göreceğiz.

Uzak ihtimal yarından ihtibaren sinemalarda gösterime giriyor ve aşkı, inancı, insanı, özlemi, vefayı önemseyen sanatseverleri kendisini izlemeye çağırıyor.