Mübarek'in farkına varamadığı güç
AK Parti Ankara Milletvekili ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Zeynep Dağı, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in sokaktakı halkın gücünün farkına varmadığını söyledi.
Dağı, Mısır’da meydana gelen olaylarla ilgili süreci Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Dağı, Mısır'daki olaylarda yeni olan şeyin ilk kez halkın değişim ve demokrasi talebiyle sokağa çıkması olduğunu, bunun da çok önemli bir dinamik olduğunu ifade etti. Dağı, Ortadoğu halklarını geçmişte mobilize eden konunun Filistin davası olduğunu, bu kez ise halkın bireysel haklarının, demokrasinin ve değişim talebinin gündeme geldiğini kaydetti. Dağı, Ortadoğu’da demokrasiyi talep eden iç dinamiklerin harekete geçtiğini ve geleneksel kalıpların çözüldüğünü vurguladı.
Dağı, sürecin bölgenin istikrarının demokratik zeminde yeniden yapılandırmasına zemin hazırlayacağını, İsrail’in ve ABD’nin bölgeye ilişkin politikalarını kökten değiştireceğini söyledi. Bölgede geleneksel yapıların değişimi konusunda direnç olacağına işaret eden Dağı, “Çağımızda şeffaflaşmanın bu denli yaşandığı, halkların taleplerine karşı durmak mümkün değil. Bunca yıllık bir iktidar var. Kurumsallaşmış yapılar var. Bu yapıların çözülmesi kolay değil. Onların da beklemediği süreç. Bölge uzmanları bile çok şaşırıyor. Kimse böyle bir tepki beklemiyordu. Herkes için yeni süreç. Halkın talebi, halkın istediği sonunda galip gelecek.” dedi.
Bir takım ödünler verilerek konumunu sürdürmek isteyenlerin olduğunu altını çizen Dağı, Mübarek’in hala sokaktaki halkın gücünün farkına varmadığını ifade etti.
Mısır’da yaşanan olayların herkes için test zemini olacağını söyleyen Dağı, şunları söyledi: “2005 yılında demokratik yollarla işbaşına gelmiş Hamas’a karşı çok antidemokratik tutumlar takınıldı. Bazı Batılı liderler daha sonra ‘biz hata yaptık’ dediler. Bir takım çevreler bölgedeki halkın taleplerini radikal söylemlere mahkûm etmeye çalışıyorlar. Tabii ki çok büyük haksızlık olur. Sokakta talebin ideolojik boyutu yok. Tamamen özgürlüğe, adalete ve refaha güçlü bir talep var. Bunu radikal fotoğraf karesine hapsetmek değil bir demokrasi olarak görmek gerekir. Demokrasi talebi belli coğrafyalarla sınırlı, belli isimlerle sınırlı bir şey değil. Bu demokrasinin doğasına da aykırı. Demokrasi bütün insanlık için faydalı. Ortadoğu coğrafyası demokrasi istiyorsa bundan mutluluk duymak lazım. Bunun içsel dinamiğinin demokrasi zemininde geldiğini bilmeleri gerekir.” cihan