MİT'te devrim gibi değişiklik
İstihbarat birimleri Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi'nde birleşti. Genelkurmay, Jandarma, Emniyet, MİT ve Dışişleri'nde sisteme girilen bilgilerle operasyonlar tam zamanlı yapılıyor
SABAH, GES Komutanlığı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) devredilmesi kadar önem taşıyan son yılların en büyük istihbarat reformunu açıklıyor. Reformun püf noktası, yeni kurulan ve her geçen gün daha da etkinleştirilen ortak bilgi havuz sistemi. Genelkurmay, Jandarma Genel Komutanlığı, MİT, Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet başta olmak üzere devletin bütün güvenlik ve istihbarat kurumları arasındaki koordinasyonu güçlendiren ortak bilgi havuzunun adı Operasyonel Bilgi Paylaşım Sistemi (OBİPAS). MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın göreve başlamasının ardından kurulan bilgisayar ağı sistemi bir süredir PKK başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede aktif olarak kullanılıyor. Sistem, Uludere'de 34 köylünün ölmesinin ardından GES Komutanlığı'nın MİT'e devrinden sonra daha etkin kullanılmaya başlandı. 5 kurumun personeli tarafından 24 saat esasına göre şifreli olarak takip edilen sistemde örgütsel duruma ilişkin telsiz kestirme ve eleman kaynaklı istihbari bilgiler paylaşılıyor.
KOORDİNASYONU SAĞLADI
Terörle mücadelede ve istihbarata karşı koymada süratle bilgi almak ve operasyon sürecini başlatmak için tasarlanan sistemle, PKK'lıların sığınakları tespit ediliyor ve mümkün olan en kısa sürede nokta operasyon düzenleniyor. Eski sistemde TSK, PKK sığınaklarıyla ilgili bir bilgi aldığında MİT'e sorup yanıt alırken vakit kaybından operasyonlar aksıyordu. OBİPAS ile kritik olaylarda daha çabuk netice alınmaya başlandı. Ancak sisteme giren her istihbaratın kesin bilgi olarak değerlendirilmesi ve operasyon yapılması söz konusu değil. Özellikle teröristlerin geçiş noktalarıyla ilgili istihbaratların elektronik istihbaratla desteklenmesi gerekiyor. Bunun için İnsansız Hava Araçları'nın (İHA) sağladığı veriler önem kazanıyor. Bombalama operasyonlarında HUMİNT (Human Intelligence) denilen insan istihbaratından çok İHA'lar vasıtasıyla elde edilen görüntülere değer veriliyor.
'MİLLİ KAYNAK' AÇIKLAMASI
Genelkurmay'ın Uludere'yi soruşturan TBMM'deki Uludere Alt Komisyonu'na gönderdiği "Haber milli kaynaktan tarafımıza ulaştı" açıklamasındaki "milli kaynak"ın OBİPAS olabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte Genelkurmay, elektronik istihbarat verileri de elde edildikten sonra hava taarruzu emrinin kim tarafından verildiğini açıklamamıştı. Hava saldırısını başlatan son istihbaratın Heron görüntülerinden sağlandığı belirtiliyor. Uludere olayında istihbaratın kaynağı olduğu öne sürülen MİT'in de, OBİPAS üzerinden PKK'nın barınma ve geçiş planlarına ilişkin genel bilgileri paylaştığı belirtiliyor. MİT, Uludere-Ortasu bölgesinde örgütsel üstlenmeye ilişkin istihbarat notunu 21 Aralık'ta verdiğini, olayla ilişkilendirilmeye çalışan diğer notlarınsa farklı coğrafi alanları kapsayan ve güncelliğini yitirmiş raporlar olduğunu açıklamıştı.
Kaynak: ABDURRAHMAN ŞİMŞEK / SABAH
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.