MİT'in hazırladığı son rapor masada
Milli Güvenlik Kurulu'nun 30 Nisan'daki toplantısında masaya yatırılacak olan Suriye raporu, Esad birlikleri hakkında ayrıntılı bilgiler içeriyor
Türkiye, çekince koyduğu Annan Planı'nın devreye girmesinden sonra Suriye'deki gelişmeleri devletin zirvesinde masaya yatıracak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde 30 Nisan'da yapılacak MGK toplantısında "Suriye, Irak, İran, AB ve Kıbrıs" konuları ile terörle mücadele ele alınacak. Bu çerçevede Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Çin, İran, Suudi Arabistan ve Katar ziyaretlerinin yanı sıra Mesut Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ile yapılan görüşmeler konusunda ayrıntılı bir değerlendirme yapması bekleniyor. Kurul'da Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) hazırlamış olduğu Suriye raporları ile diğer kurumlardan gelen bilgi notları ayrıntılı bir şekilde ele alınacak. Suriye raporlarına göre Beşar Esed'ın ordusunun beşte biri dağıldı. Asker sayısı 300 bini bulan Suriye Ordusu'nda ağırlığı kara gücü olmak üzere 60-65 bin dolayında asker ve bin subay, muhaliflerin safına katıldı. Suriye Ordusu'nda kopmalar özellikle Lübnan sınırını koruyan 2'nci Ordu ile Türkiye ve Irak sınır bölgelerini koruyan 3'üncü Ordu'da yaşanıyor. Sadece Halep'te bulunan 3'üncü Ordu Komutanlığı'ndan ayrılan subay sayısının ise 300'e ulaştığı belirtildi. Muhaliflerin ağır silahlara sahip olmaya başladığı, 2 filo uçağın bulunduğu Halep yakınlarındaki bir hava üssünün de muhaliflerin kontrolünde bulunduğu kaydedildi.
NUSAYRİLER BATIYA GİDİYOR
Raporlarda son iki ay içinde Suriye Ordusu'ndaki kopmaların özellikle Hava Kuvvetleri'nde yaşandığı vurgulanıyor. Şam bölgesindeki Dumayr, Saykal, An Nasariyah Hava Üsleri'nde Şam yönetiminin büyük ağırlığı bulunuyor. Ancak Halep bölgesindeki Minak, Rasin El Aboud, Abu Ad Duhur Hava Üsleri ile Humus bölgesindeki El Kuseyr, Şayrat, Tiyas Hava Üsleri'nden içlerinde pilotların da bulunduğu kopan subay sayısı 50 dolayında bulunuyor. Raporlarda Suriye'deki olaylarla birlikte ülkedeki demografik yapıda da ciddi değişiklik gözlendiği belirtiliyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'ın emri doğrultusunda ülkenin kuzeydoğusu ile doğusunda bulunan Nusayri nüfusun bir bölümü kademeli olarak ülkenin batısına kaydırılıyor. Net rakamın belirtilmediği raporlarda Nusayrilerin Halep-Lazkiye-Şam hattına yerleştiğinin açık bir şekilde gözlendiği belirtiliyor.
ESAD'DAN KÜRT KARTI
Raporlara göre Suriye lideri Esed, terör örgütünün güçlü ismi Fehman Hüseyin aracılığıyla PKK'yı kontrol etmeye çalışıyor. Ancak Türkiye'nin örgüt lideri Abdullah Öcalan'a yönelik ablukası ve Kandil bölgesine gerçekleştirdiği sürekli operasyonlar nedeniyle yönetici kadro ile temas sağlanamıyor. Suriye yönetiminin ancak ikinci ve üçüncü derecede yetkili PKK militanları ile temas sağladığına dikkat çekiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.