Mithat Paşa'ya Bulgaristan'da Kitap

Mithat Paşa'ya Bulgaristan'da Kitap

'Zahari Stoyanov Tarih Müzesi' araştırmacısı Bakırcieva, Mithat Paşa'nın hayatını anlatan kitap yazdı.

Bulgaristan'ın Rusçuk kentindeki 'Zahari Stoyanov Tarih Müzesi' araştırmacısı Türkolog Teodora Bakırcieva, bir dönem Tuna vilayetinin valisi olan Mithat Paşa'nın hayatını anlatan kitap yazdı.

 

"Mithat Paşa. Devlet Adamı, Reformcu, Çağının Bir Adım Önünde" isimli kitabın tanıtımı, Sofya'daki Dedeman otelinde yapıldı.

 

Bulgaristan'ın kültür ve sanat çevresinden kalabalık bir topluluğun katıldığı törende konuşan Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük, Osmanlı devletinin modernleşme hamlesinde "pilot bölge" seçilen Tuna vilayetine 1854-1867 yılları arasında valilik yapan Mithat Paşa'nın, çalışmaları ve karakteriyle hem Türk hem de Bulgar halkının takdirini kazandığını söyledi.

 

Mithat Paşa'nın Varna-Rusçuk demiryolunun yapımında, Tuna vilayeti matbaasının kurulmasında Bulgarca ve Osmanlıca dillerinde çıkan "Tuna" gazetesinin yayımlanmasında ve modern içerikli eğitim programlarına sahip meslek okullarının açılmasında büyük emeği olduğunu belirten Gücük, şunları kaydetti:

 

"Türk ve Bulgar halklarının ortaklaşa değer verdiği bir şahsiyetin Bulgar kamuoyu tarafından daha yakından tanınmasına hizmet edecek bu tür projelerin, halklarımızın birbirini daha iyi tanınmalarına ve anlamalarına hizmet ederek ülkelerimiz arasındaki dostluğun temellerini sağlamlaştıracağına inanıyorum."

 

Kitabın yazarı Teodora Bakırcieva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 30 yıllık bir bilgi birikimi ve aylarca süren arşiv araştırmalarının ürünü olan kitabın ilk kez Bulgar okuyucularına Mithat Paşa'nın çok yönlü yenilikçi kişiliğini anlattığını söyledi.

 

Osmanlı dönemindeki Bulgaristan'a ilişkin 6 eseri bulunan Bakırcieva, "Mithat Paşa sadece 4 yıl gibi kısa bir sürede Rusçuk kentinin simasını kökten değiştirerek, onu tam anlamıyla bir Avrupa kenti haline getirmiştir" diye konuştu.

 

Bakırcieva, kitabın yayımlanmasında büyük katkısı olan Ziraat Bankası Sofya Şubesi Müdür Sezgin Bayar'a da teşekkür etti.

 

Bakırcieva, Mithat Paşa'nın hayatıyla ilgili araştırma çalışmalarını sürdürdüğünü ve kitabın ikinci baskısında içeriğini daha da genişleteceğini söyledi.