MİT ve Alman İstihbaratı arasında IŞİD mutabakatı!
Alman gizli servisi ile MİT'in yeni bir işbirliği anlaşması hayata geçiyor. Amaç ise cihatçıların Türkiye’yi transit olarak kullanmalarını engellemek.
Türkiye üzerinden Suriye'ye geçen Alman cihatçıları meselesi nedeniyle Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerildiği öne sürülürken Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun son Berlin ziyaretinden sonra Almanya dış istihbarat örgütü Federal Haber Alma Servisi ve MİT arasında yeni bir işbirliği anlaşmasının hayata geçirilmesinin planladığı belirtiliyor. Bu arada “mutabakatın hedefinin, Alman gizli servisi ile Türk istihbaratı arasında daha sıkı bir işbirliğiyle cihatçıların Türkiye’yi transit olarak kullanmalarını engellemek” olduğu da kaydediliyor.
Amerika’nın Sesi, Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın verilerine göre Suriye ve Irak'taki çatışmalarda radikal İslamcıların yanında savaşmak üzere Almanya’dan 600’ü aşkın radikal İslamcının Suriye’ye gittiğini, bunların 150’si Almanya’ya geri döndüğünü belirtiyor.
Geri dönen cihatçılar ve Almanya’daki diğer radikal İslamcılara karşı ne tür önlemler alınabileceği tartışmalarının aylardır ülkenin ilk sıradaki konularından birini oluşturduğunu belirten VOA, Berlin’in, Almanya kökenli cihatçıların Gaziantep üzerinden kaçak yollarla Suriye ve Irak’a geçmesinden ve yine aynı yolu kullanarak geri dönmesinden rahatsız olduğunu, geride kalan aylarda sık sık dile getirdiğini hatta Başbakan Merkel Ekim ayındaki bir açıklamasında Türkiye’yi IŞİD’e karşı gerekli önlemleri almamakla itham ettiğini de anlatıyor. Haberde şöyle deniliyor:
YENİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI
“İki ülke arasındaki ilişkiler gerilirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iki hafta önceki son Berlin ziyaretinden sonra Almanya dış istihbarat örgütü Federal Haber Alma Servisi ve Milli İstihbarat Teşkilatı MİT arasında yeni bir işbirliği anlaşmasının hayata geçirilmesinin planladığı ortaya çıktı.”
Alman medyasında çıkan ve Almanya’daki istihbarat kurumları tarafından yalanlanmayan haberlere göre, IŞİD’e karşı mücadelede Türk istihbaratının işbirliğinden şikayet eden Federal Hükümet’in arzuladığı pazarlığı Almanya adına Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Emily Haber yönettiği belirtiliyor.
VOA, Alman istihbaratının verilerine göre Almanya’dan giden radikal İslamcılar’ın yüzde 90’ının Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçtiğini de kaydettiği haberinde “Mutabakatın hedefi Alman gizli servisi ile Türk istihbaratı arasında daha sıkı bir işbirliğiyle cihatçıların Türkiye’yi transit olarak kullanmalarını engellemek. Alman tarafı Türk güvenlik birimlerine Almanya’dan Türkiye’ye uçan cihatçılarının isimlerini bildirdiğini, ancak yapılan tüm uyarılara rağmen Türk yetkililerin bu kişileri sınırda gözaltına almadığını öne sürmüştü” diyor.
Başbakan Davutoğlu’nın ise son Berlin ziyaretinde, Türkiye’nin aralarında Alman vatandaşlarının da olduğu 7 bin kişiye giriş yasağı koyduğunu ve bunlardan bin 500-2 bin kadarının sınır dışı edildiğini açıkladığını anımsatan VOA, haberinde ayrıca Alman hükümetinin radikal örgütlere katılımı engellemek için radikal İslamcılar’ın nüfus cüzdanlarına el konularak yurtdışı seyahatlerinin önlemesini öngören yasa tasarısının Federal Meclis’te ele alındığını belirterek şöyle devam ediyor:
“Özellikle Türkiye üzerinde Suriye ve Irak’a geçişlerin engellenmesi amacıyla hazırlandığı ifade edilen yasaya göre, radikal örgütlerle bağlantıları tespit edilen kişilerin kimliklerine üç yıl boyunca el konulabilecek. Söz konusu kişilere bu süre içinde sadece bürokratik işlemlerde geçerli olacak ve ‘yurtdışına çıkışları yasak’ ibareli yedek kimlik verilmesini öngörülüyor. Mevcut yasalara göre hakkında ‘yabancı terör gruplarına destek vermek üzere ülkeyi terk etme’ şüphesi bulunan kişilerin pasaportları iptal edilebiliyor. Federal Meclis’te oylanmadan kabul edilen yasa tasarısı Eyalet Temsilciler Meclisi’nin onayı sonrasında kanunlaşacak.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.