Mısır halkı kararlı: Git Mübarek
Mısır halkı yine alanlarda yerini aldı, Mısır'ın 30 yıllık devlet başkanı Mübarek'in istifasını istedi.
Mısır'daki aralarında yasaklı Müslüman Kardeşlerin de olduğu muhalif gruplar bugün ülkedeki siyasi krizi aşmak için hükümet yetkilileriyle görüştü.
Devlet televizyonu anayasal değişikliklerle ilgili ortak bir komitenin kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını belirtirken, El Cezire haber ajansına bilgi veren hareketin üst düzey yetkililerinden biri hükümetin söz verdiği reformları hayata geçirme konusunda tereddütlerinin olduğunu söyledi.
Muhalefet ile hükümet yetkilileri arasındaki görüşmeler gerçekleşirken, Mısır halkı ise bugün bir kez daha sokaklardaydı. Ülke çapında yine yüz binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi.
13 gündür süren sokak protestolarının adresi olan Kahire'deki Tahrir Meydanı bugün yine yüz binlerce kişiye ev sahipliği yaptı. Alanda toplanan Müslüman ve Hristiyan inançlarına mensup bir milyona yakın kişi, "Cuma Gazabı"nda yaşamını yitirenler için anmalar gerçekleştirirken Mübarek'in 30 yıllık iktidarının son bulmasını istedi.
Alanda bulunan El Cezire'nin bir muhabirinin askerler tarafından gözaltına alındığı bildirildi. İskenderiye ve Mahalla'da da yine binlerce kişi toplanarak Mübarek iktidarının son bulmasını talebini dillendirdi.
Öte yandan, ülkenin birçok yerinde bankalar ve işyerleri bir haftanın ardından yeniden açıldı, bankaların önünde uzun kuyruklar oluştu.
ORTAK BİR KOMİTE KURULACAK İDDİASI
Mısır devlet televizyonu, yeni göreve başlayan Devlet Başkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın Cumartesi gününden başlayarak, anayasaya sadık kalarak asil ve özgür bir seçim için ülkedeki muhalif gruplarla görüştüğünü bildirdi.
Haberde, hükümet ile görüşmeye katılan grupların anayasada değişikliklerle ilgili ortak bir komite kurulması konusunda anlaşmaya vardığı ileri sürüldü.
Mısır'daki ana muhalefet grubu Müslüman Kardeşler, hükümet yetkililerinin bugün bir araya geldiği muhalif gruplardan biriydi. Diğer gruplar arasında, laik muhalif partilerin temsilcileriyle bağımsız hukukçular yer aldı. Görüşmelere, muhalefetin temsilcisi konumunda olan Muhammed El Baraday adına bir temsilci de katıldı.
Müslüman Kardeşler, Mübarek'in devlet başkanlığı görevinden istifa etmesinin kendileri açısından olmazsa olmaz bir koşul olduğunu söyleyerek, bu talepleri yerine gelmediği müddetçe görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağını söyledi.
'MÜBAREK'İN İSTİFA ETMESİ OLMAZSA OLMAZ KOŞULUMUZ'
El Cezire'ye konuşan hareketin üst düzey bir yetkililerinden Abdülmanem Abdülfatuh, "Buna görüşme veya müzakere diyemeyiz. Müslüman Kardeşler, Mübarek'in istifasını demokratik bir sürecin hayata geçirilmesi için olmazsa olmaz bir koşul olarak görüyor" dedi.
Abdülfatuh, hükümetin ne tür reformlar yapma hazırlığı içerisinde olduğunu test ettiklerini söyledi. Temsilci şöyle konuştu: "Şu ana kadar bir ciddiyet göremedik. Temel bazı önlemleri almaktan acizler. Eğer isteklerinde samimilerse, parlamento dağıtılmalı ve derhal olağanüstü hale son veren bir başkanlık genelgesi yayınlanmalı."
Müslüman Kardeşler temsilcisi, anayasanın Mübarek'in partisi NPD'yi bir sonraki devlet başkanını seçmesine olanak tanıyan bazı maddelerine atıfta bulunarak bunların lağvedilmesini istedi. Abdülfatuh, Müslüman Kardeşler'in "güç peşinde olmadığını" da söylerken, devlet başkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceklerini söyledi.
Bu arada, Müslüman Kardeşler adına Issam al-Aryan, bu akşam saatlerinde gündüz gerçekleşen görüşme ile ilgili detaylı bir açıklama yapacaklarını duyurdu.