Mevdudî'nin kaleminden Tebliğ Cemaati
Ünlü İslam âlimi Ebul Ala Mevdudi 1938 yılında ziyaret ettiği Tebliğ Cemaati hakkında kaleme aldığı yazısı, bugüne dair önemli tespitler içeriyor
Hint alt kıtasının dünyanın dört bir yanına yayılmış dini gruplarından Tebliğ Cemaati hakkında kaleme alınmış çarpıcı bir yazı. Pakistanlı ünlü düşünür Ebul Ala Mevdudi 1938 yılında ziyaret ettiği Tebliğ Cemaati hakkında kaleme aldığı yazısı bugüne dair çok önemli tespitler içeriyor.
1938 yılı başlarında Tebliğ Cemaati’nin işleyişini izlemek üzere cemaatin merkezinin bulunduğu Mevat bölgesini ziyaret eden Mevdudi burada cemaatin kurucusu Mevlana Muhammed İlyas (1881-1944) ile görüştü. Mevdudi, İlyas'ın çalışmalarından, İslam’ı ihya etmeye ve Mevat'ta İslami bir nizamı teşvik etmeye yönelik çalışmalarından oldukça etkilendi.
Ebul Ala Mevdudi, gezi sonrası çıkarmış olduğu “Tercümanu’l Kur’an” adlı dergide yaptığı değerlendirme yazısında İlyas'ı Hindistan İslam'ın ihya ve ikame çığırının iki mühim şahsiyeti olan Şeyh Ahmed Serhendi (İmam Rabbani) ve Seyyid Ahmed Şehid'in manevi varisi olarak selamlıyordu.
Tebliğ Cemaati Delhi yakındaki Mevat'ta Hinduizmle yakın kültürel bağları olan Müslüman köylüler arasında faaliyet yürütmek üzere kurulmuştu. Mevlana İlyas bu insanların akidesini Hindu tesirlerinden temizlemeye ve onlara Sindhi aktivistlerinin cazip tekliflerine karşı direnç kazandırmaya çalışıyordu.
MEVDUDİ’NİN YAZISI İÇİN TIKLAYIN
TİMETURK