Medreselerden Günümüze Kürt Müziği Albümü

Medreselerden Günümüze Kürt Müziği Albümü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Halk Müziği Korosu tarafından yapılan Medreselerden Günümüze Kürt Müziği Albümü, düzenlenen bir gala ile tanıtıldı.

Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Müziği Korosu tarafından iki yıldan bu yana sürdürülen proje sonucunda oluşturulan albümün galası Şehir Tiyatroları Salonu'nda yapıldı. Akademisyen, mele, sivil toplum örgütleri temsilcileri, kültür ve sanat insanları ile çok sayıda seçkin bir topluluk katıldı. Tiyatro sanatçısı Kemal Ulusoy'un sunduğu galada, Diyarbakır Sinema Atölyesi'nin albümle ilgili hazırladığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadri Yıldırım Kürt müziği ve felsefesi üzerine anekdotlar anlattı. Yıldırım, Kürtlerin müzik ve halayın Zerdüşt rahiplerinin bulunduğu ve ot olarak da bilinen soma olan kutsal bir yerde başladığını söyledi. Yıldırım, “Bu kutsal yerde Zerdüşt rahipler yaktıkları ateşin etrafında halay çekip ilahiler söylerlerdi. Daha sonra 'soma' halay ismine dönüştü. Zazalar bu sözü zenginleştirerek Allahın ismi olan Homaya çevirdiler. Daha sonra değişerek 'sema' oldu. O da Mevlevilerin halayının ismi oldu” diye konuştu.

Kürt tarihi ve müziğinde bazı aletler icat edildiğini ifade eden Yıldırım, “Tarihteki ilk müzik aletleri Kürt çobanları tarafından yapılmıştır” dedi. Yıldırım bunun bullur olduğunu söyledi. Müzik ile uğraşan şair ve Kürt yazarların Kürt müziği ile astronomi arasında ilişki kurduğunu ifade eden Yıldırım, buna örnek olarak da Melayê Ciziri'nin Divanı'nı gösterdi.

Bu topraklardan ilham alındı

“Bugüne kadar gelmiş bütün medeniyetlerin beşiğini oluşturan bu his ve duygu yüklü söz ve seslerdir. Bu kadim topraklardaki Dicle ve Fırat nehirleri bir anlamda yaşamın başlangıcıdır. İnsanlığın ileriye doğru bütün adımlarında bu topraklar temel, destek ve ilham kaynağı olmuştur” diyerek sözlerine başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, “Kültür, edebiyat, sanat, ilim ve irfan ilerleyişini ilhamını bu topraklardan almıştır. Ne yazık ki, gün geldi bunların hepsi unutuldu” dedi. Bu kutsal topraklarla özdeşleşmiş bölgenin önemli zenginliklerinin kültürlerinin, dillerinin ve seslerinin yasaklandığını ifade eden Baydemir, “Binlerce kez evleri şen ola ki; dengbejlerimizi sayesinde bu kültür ve sanat bütün engellemelere ve baskılara rağmen bugüne kadar taşınabildi” dedi.

“Ot kökünün üzerinde yeşerir. Bütün kültürler, edebiyatlar, diller ve halkların ilerleyişi illa ki kendi köklerinde yeşerir” diye konuşmasını sürdüren Baydemir şöyle dedi: “Yazılı Kürt kültürü ve sanatının temeli 13.,14. ve 15. yüzyıllarda atıldı. Biz bugün onların bize bıraktığı bu kutsal miras ile bahtiyarız. Baba Tahirê Üryan, Melayê Cîzîri, Feqiyê Teyran, Ehmedê Xanî, Mewlana Xalit, Cegerxwîn, Şêx Evdirehmanê Axtepê, Îsmayîlê Bazîdî ve Seydayê Tîrêj... Sizler mezarınızda rahat uyuyun; çocuklarınız, torunlarınız bu kültürü, bu dili birlik ve beraberlik duygusu içinde sahip çıktı ve daha da ileriye taşıyacak.”

Baydemir: Sözümüzü tuttuk

Medreselerin tarihine bakıldığında bölgedeki bilimsel gelişimin temelini oluşturduğunun görüleceğini ifade eden Baydemir, “Medreselerimizde astronomi, ilim, irfan, matematik, felsefe, coğrafya eğitimleri görülmüştür. Ve diyebilirim ki dünyanın bilim insanları bu derinlikli felsefeden faydalanmıştır” diye konuştu. Baydemir, Seydalara verdikleri sözü yerine getirdiklerine inandıklarını belirterek Medreselerden Günümüze Kürt Müziği Albümü'nde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Baydemir, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı, DTP İl Başkanı Nejdet Atalay ve diğer konuklar Medreselerden Günümüze Kürt Müziği albümünü yapan koro şahsında Ali Aktaş'a çiçek verdi. Gala konuklara medrese müziği eşliğinde verilen kokteyle devam etti. Müzik albümü gelen konuklara armağan edilirken, albümdeki eserler www.diyarbakir.bel.tr adresinden de indirilebileceği belirtildi.