Marmaray "ete kemiğe" büründü
Türkiye'nin Osmanlı Devleti’nden devraldığı 150 yıllık hayal ete kemiğe büründü.Raylı sistemimizin omurgasını oluşturan Marmaray’da sona gelindi.
Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi olarak gösterilen Marmaray hattından Yüksek Hızlı Trenlerin geçişini sağlayacak rayların büyük bir bölümü döşendi.
Türkiye raylı sisteminin omurgasını oluşturacak Marmaray’daki çalışmaları Haber 7 olarak yerinde inceledik. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın da eşlik ettiği Marmaray ziyaretimizde inşaatın geldiği son aşamayla ilgili olarak yetkililerden bilgi aldık.
Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan asrın projesinde tünellerin birleşmesinden sonra, 76 kilometrelik hattın yer altından giden Ayrılıkçeşme ve Kazlıçeşme arasındaki 13,5 kilometrelik bölümündeki ray döşeme işlemi de bitme aşamasında.
29 EKİM 2013
Yüzeyin 60 metre derinliğinde, dünyanın en derin batırma tüpleriyle Londra ile Pekin arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak Marmaray hattının açılışı, bilindiği üzere, Cumhuriyet’in 90’ıncu kuruluş yıl dönümünün kutlanacağı 29 Ekim 2013 yetiştirilmek isteniyor.
Bu hedefe 18 ay kala çalışmalar ise her geçen gün daha bir hızlanarak sürüyor. Gidiş dönüş olarak 27 kilometrelik etabın raylarının döşenmesi sürerken diğer yandan da beton dökme işlemi gerçekleştiriliyor. Rayların, milimetrik ayarlarının da yapılmasından sonra şu anda Haydarpaşa Garı’nda bekletilen voganlarla test sürüşlerinin yapılmasına başlanacak.
"İNCE İŞLERE" GEÇİLDİ
Rayların döşenmesinin yanı sıra devasa inşaatın “ince iş” olarak tabir edilen, havalandırma sistemi, yangın alarmları, ışıklandırma, istasyonun kalıcı dekorasyonu ve ulaşım merdivenlerinin yapımının bir bölümü tamamlanmış, bir bölümü de tamamlanıyor.
KARS'TA BİN LONDRA'DA İN
Marmaray Projesi kapsamında, Asya ve Avrupa yakalarında 40 adet istasyon olacak. Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacak hat üzerinde her 2 dakikada bir tren hareket edebilecek. Proje tamamlandığında, Üsküdar Sirkeci arası sadece 4 dakikaya inecek, Söğütlüçeşme'den Yenikapı'ya 12 dakikada, Bostancı'dan Bakırköy'e 37 dakikada, Gebze'den Halkalı'ya 105 dakikada ulaşılacak. Şu anda İstanbul’da, raylı sistemin yüzde 8 olan payı Marmaray tamamlandığında yüzde 28’e yükselecek. Gündüzleri yolcu, geceleri ise yük trenlerinin geceçeği Marmaray, 19 ay sonra hizmete girdiğinde Kars’tan trene binen yolcu Avrupa ile entegre edilecek raylı sistemle, Almanya ya da Fransa’da inebilecek. Manş tünelini geçip Londra’ya da gidebilecek.
ERDOĞAN ÇAT KAPI MARMARAY'DA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan birleştiren kıtalar arası bir projedir, bir dünya projesidir.” dediği Marmaray'ın inşaatına çat kapı ziyaretler de yapıyor. İnşaatına 2004 yılında, tüplerinde batırılmasına ise 2008 yılında başlanılan Marmaray’daki çalımaları adım adım takip eden Başbakan Erdoğan’ın zaman zaman hiç kimseye haber vermeden inşaata gelip çalışmalar hakkında bilgi aldığını söyleyen Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, “Başbakanımız buraya zaman zaman çat kapı ziyaretler de yapıyor. Hiç bizim haberimiz olmuyor, kimseye haber vermeden gelip incelemeler yapıyor” dedi. Erdoğan, geçtğimiz yıl 58. doğum gününü kendisine yapılan sürprizle yerin 48 metre altındaki Marmaray tünelinde pasta keserek kutlamıştı.
ESNAF 4 GÖZLE BEKLİYOR
Marmaray’daki çalışmlar hakkında Haber 7’ye bilgi veren Mustafa Kara, inşaata başlanmasıyla birlikte Üsküdar esnafının ciddi sıkıntılar çektiğine dikkat çekerek, artık 29 Ekim 2013 tarihini beklediklerini kaydetti. Marmaray projesi bittikten sonra Türkiye ve İstanbul’un dört bir yanından insanların Üsküdar’a gelerek açık hava müzesini andıran ilçeyi gezebileceklerini belirten Kara, Üsküdar esnafının biraz daha sabretmesi gerektiğini söyledi.
Kara çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi.
ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI YOK
Marmaray’la ilgili bir çarpıcı bilgi de 8 yıldır devam eden aylık ortalama bin 500 işçinin çalıştığı inşaatta bu zamana kadar ölümle sonuçlanan yada uzuv kopmasının olduğu bir kazanın oluşmaması. İş güvenliği ve iş sağlığı alanında uzman 20 mühendisin görev aldığı Marmaray inşaatında, işçi ve iş güvenliği en üst düzeyde tutuluyor.
MARMARAY NEDİR?
Şu anda dünyadaki en büyük ulaşım altyapı projelerinden birisi olan Marmaray, ana yapılar ve sistemler, batırma tüp tünel, delme tüneller, aç-kapa tüneller, hemzemin yapılar, 3 yeni yeraltı istasyonu, 36 yerüstü istasyonu, işletim kontrol merkezi, sahalar, atölyeler, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat dahil olmak üzere, mevcut hatların iyileştirilmesi, tamamen yeni elektrikli ve mekanik sistemler ve temin edilecek olan modern demiryolu araçlarını kapsayacak
Kaynak: haber7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.