LPG'li Araçlar Artık Patlamayacak!
Öğrencilerin geliştirdiği sistemle, LPG'li araçlar artık bomba gibi patlamayacak
GAZİANTEP Artan petrol fiyatları nedeniyle LPG'li (sıvılaştırılmış petrol gazı) araçlara talep oldukça artarken, bu araçlardaki en büyük tehlike gaz sıkışmalarına bağlı patlamalar. Özellikle trafik kazaları sonucu meydana gelen patlamalar, her yıl yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oluyor.
Gaziantepli öğrenciler, gaz sıkışmasına bağlı patlamaları engellemek, LPG kullanımını yaygınlaştırmak, küresel ısınma ve hava kirliliğini azaltmak için proje geliştirdi.
Özel Kolej Vakfı Lisesi öğrencileri Eyüp Toprak ve Ufuk Çamanlı danışman öğretmenleri Esen Gün'ün yardımıyla basit mekanizma geliştirdi. Buna göre, araçta olası bir gaz sızıntısında LPG ve motor arasına yerleştirilen detektör alınan sinyal ile alarm veriyor ve gazı kesiyor. Tüpten alınan gazı motora ileten borunun etrafını da spiralli boru ile kaplayan öğrenciler, bu sayede gaz sızıntısının dışarı çıkışını engelledi.
Trafik kazaları ve değişik nedenlere bağlı gaz sızıntılarında geliştirdikleri basit ve ucuz sistemin oldukça etkili olduğunu gözlemlediklerini anlatan Eyüp Toprak, bu yöntemle LPG'li araçların güvenliğinin artırılabileceğini, hava kirliliği ve küresel ısınmanın azaltılabileceğini düşünüyor.
Bu yöntemin Türk Standartları Enstitüsü tarafından zorunlu hale getirilebileceğini düşünen Toprak, patlamaların önlenmesi halinde bu araçların kullanım alanının daha da genişleyebileceğini belirtiyor.
LPG'nin benzinden yüzde 60 ekonomik olduğunu, dizelden daha iyi alternatif yakıt olduğunu ve tüm dünyada sıvılaştırılmış petrol gazının otomotiv sektöründe en önemli alternatif konumuna geldiğini belirten Toprak, İtalya'da 1 milyon 100 bin, Avustralya'da 490 bin, Kuzey Amerika'da 400 bin ve Hollanda'da 360 bin LPG'li aracın trafikte olduğuna dikkat çekiyor.
İtalya'da hava kirliliğini azaltmak için uygulanan iki günde bir trafiğe çıkma kısıtlamasının yürürlükte olduğu 18 bölgede, LPG kullanan araçların bu uygulamanın dışında tutulduğunu belirten Toprak, "Dünyadaki en büyük otogaz kullanıcısı ise yılda 1 milyon 800 bin tondan fazla LPG tüketimiyle Japonya'dır. Bu durum Tokyo ve Yokohama gibi büyük şehirlerin hava kirliliği ve nüfus yoğunluğu problemlerine çözüm getirmiştir." dedi.
Toprak, LPG'nin benzine göre hidrokarbon oranında yüzde 55, karbondioksit oranındaysa yüzde 95'lik bir azalma sağladığını, bundan dolayı bu ürünün küresel ısınmaya karşıda kullanılabilecek bir önlem olabileceğine vurgu yaptı.