Kuzey Kutbu ilk kez ada oldu
Kuzey Kutbu'nun dört yanı insanlık tarihinde ilk kez suyla çevrildi.
İNGİLİZ Independent on Sunday gazetesinin manşetten verdiği habere göre, buzulların erimesiyle Kuzey Kutbu'nun kuzeybatıda Kanada çevresindeki ve kuzeydoğuda Rusya çevresindeki geçitleri, 125 bin yıldır ilk kez aynı anda açıldı. Almanya'daki Bremen Üniversitesi'nin NASA uyduları aracılığıyla elde ettiği görüntülerde Kanada yakınlarında bulunan boğazdaki buzuların geçen hafta eridiği, ondan birkaç gün sonra da Rusya çevresindeki geçidin açıldığı görülüyor.
İki geçit daha önce hiç aynı anda açılmamıştı. En son 2005'te yalnızca kuzeydoğudaki, 2007'de ise sadece kuzeybatıdaki boğaz, buzulların erimesiyle açılmıştı. ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi buzul uzmanları, durumu tarihi bir olay olarak nitelendiriken, Kuzey Kutbu'nun bir ölüm sarmalı içine girdiğine dikkat çekti. 2008'de eriyen buzul alanı, 518 bin kilometre kare buzulun eridiği 2005'in rekoruna çok yaklaştı.
Gemiler rota değiştiriyor
Kuzey Kutbu'ndan gemi taşımacılığı yapan büyük şirketler de yavaş yavaş rotalarını buzulların erimesine göre değiştirerek büyük karlar elde etmeye hazırlanıyor. Ancak açılan geçitlerin hangi ülkelere ait olduğu sorunu Kuzey Kutbu'na komşu olan ABD, Rusya ve Kanada gibi birçok ülke arasında krize neden olabilir.
Öte yandan bilim adamlarına göre, çok yakında böyle bir sorun da kalmayacak çünkü en geç 2030'te yaz aylarında buzulların tamamen erimesiyle Kuzey Kutbu'ndan doğrudan geçiş mümkün olacak. Bir başka araştırma ise 2013 yılında temmuz ortasından ve eylül ortasına kadar Kuzey Kutbu'nda hiç buz kalmayacağı tahmini yürüttü.
Kaynak: