‘Kur'an ve Yaşam Arasında Kadın’ Kitabı Çıktı!

‘Kur'an ve Yaşam Arasında Kadın’ Kitabı Çıktı!

Raşid Gannuşi’nin “Kur’an ve Yaşam Arasında Kadın” isimli kitabı Mana Yayınları’ndan çıktı. Gannuşi, kitabında tartışmalı konuları da değerlendiriyor.

"Doğrusu günümüzde İslamî uyanış ve diriliş hareketlerinin tıpkı Hz. Aişe, Hz. Hatice, Ümmü Seleme, Fatıma, Esmâ, Ümmü Umare, Zeynep Gazali, Suad el-Fatih gibi lider karakterli öncü kadın şahsiyetlere çok ama çok ihtiyacı vardır. O halde kızlarımız daha neyi beklemektedirler!"

Gannuşi'nin Mana Yayınları'ndan çıkan "Kur'an ve Yaşam Arasında Kadın" adlı kitabı, Muhammed Coşkun tarafından çevrilmiş. 166 sayfa olan kitapta şu başlıklar dikkat çekiyor:

* Kadın sevgisi

* Eş sevgisinin derin kökleri

* Kadın fitnesi

* Çağdaş dünyada Müslüman kadın

* Çöküş döneminde kadın

* Pasifleştirilmiş kadın

* Sömürge faktörü

* Toplumsal faaliyetlerde bulunmak için erkeklerin izni mi gerekir?

* Kadın tam bir bireydir

* İslam davetçisi kadın

* Kadının çalışması ve eğitim

* Kadınların peygamberliği meselesi ve Hz. Meryem

* Kadın ve erkeğin bir arada bulunmaları meselesi

* Yanlış hareket noktasından konuyu işlemek

* Kadının zayıflığı ve erkeğin gücü

* Kadının yönetici olması

* Siyasi alanda kadın hakları

Yukarıdaki başlıklar etrafında Kur'an ve Yaşam Arasında Kadın'ın konumunu inceleyen Gannuşi, düşüncelerini şöyle ifade ediyor:

Gerçek şu ki toplumun yarısını kamusal hayatın dışına itmenin İslam adına herhangi bir haklı gerekçesi olamaz. Hatta böyle bir tutum, kadına yönelik haksızlık olmaktan önce bizzat İslam'a ve Müslüman topluma yönelik büyük bir haksızlıktır. Çünkü kadının kamusal hayata katılımı, dünya meseleleri hakkındaki bilinç düzeyi ve sorunlarla baş etme kapasitesi arttıkça İslam toplumunun gücü de artacaktır. Bunu sağlamanın tek yolu ise kadınların kendilerine olan güvenlerini kazanmalarına, İslam ve dünya hakkındaki bilgi ve birikimlerini artırıp toplumsal ve siyasal meselelerde aktif rol almalarına yardımcı olmak, bu konuda önlerine çıkan düşünsel ve pratik engelleri ortadan kaldırmaktır. Böylece kadınlar, kendi küçük dünyalarına hapsolmaktan kurtulup topluma ve insanlığa hayırlı hizmetler sunmaya hazır ve donanımlı nesiller yetiştirmek üzere etkin bir katılım sergileyebileceklerdir.

Öyleyse benimsememiz gereken tutum, İslam'ın yüce ahlaki değerleri çerçevesinde kadınların erkeklerle tam anlamda eşit koşullarda ve eşit haklara sahip olarak siyasi hayata katılmalarını desteklemek olmalıdır. Çünkü siyasi katılım, kadınların hakkı olduğu kadar, bazı durumlarda görevi de sayılır. Burada esas alınması gereken şey eşitlik ilkesidir. Zira İslam'a göre insanlar arasında üstünlük ölçütü cinsiyet veya ırk değil; yeterlilik, ahlak ve çalışkanlıktır. Bu konuda zihninde soru işareti bulunanların şu ayeti dikkatle düşünmelerini öneririm; "Ey İnsanlar! Biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık ve tanışıp kaynaşasınız diye sizleri ırklara, milletlere böldük. Biliniz ki Allah nezdinde en değerli olanınız ona karşı en saygılı ve takvalı olanınızdır. Doğrusu Allah sonsuz ilim sahibidir, her şeyden haberdardır." (Hucurat, 49/13)

Mana Yayınları: 0(212) 533 05 35

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.