Kültürümüzü Türkçe taşıyor

Kültürümüzü Türkçe taşıyor

Türkçemizle birlikte kültürümüzü de öğreniyorlar.

6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılan öğrencilerin birbirinden ilginç özellikleri olimpiyatlara renk katıyor.

110 ülkeden gelen 550 öğrenci 'Türkçede birleşirken, her birinin ortak özelliği 'Türkiye ve Türkçeyi çok sevmeleri.' Dili, dini, rengi ve ırkı farklı öğrencilerden kimi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sürpriz yapmaya hazırlanıyor kimi Karadeniz şivesiyle Temel fıkrası anlatıyor. Misafir öğrenciler arasında, Ege ve Doğu şiveleriyle sohbet edenler bile bulunuyor.

Moğolistan, Vietnam, Makedonya ve Tanzanyalı öğrencilerden oluşan 'Dünya Renkleri Halk Dansları Topluluğu' da büyük ilgi görüyor. Sanat danışmanlığını Cemil Özen'in yaptığı folklor ekibi; halay, semah, karşılama, türkü, teke ve zeybek oyununun yer aldığı 12 dakikalık Anadolu oyunları gösterisi sunuyor.

Ukraynalı Anastasya: Türk yemeklerini çok seviyorum
Ukrayna'dan yarışmaya katılan Anastasya Stayanova İstanbul'daki final gecesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir sürpriz yapmayı planlıyor. Başbakan Erdoğan'ın çok sevdiği 'Bana Her Şey Seni Hatırlatıyor' şiirini 1 Haziran'daki ödül töreninde seslendirmeye hazırlanan Anastasya, 'Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda' şiirini Başbakan Erdoğan'la birlikte söylemeyi umut ediyor. Ukrayna Karadeniz Lisesi'ni bitiren Anastasya, Türkçe konuşmayı ve Türk yemeklerini çok sevdiğini söylüyor.

Osmanlı'ya ilgisi nedeniyle Türkçe öğrenmiş
Makedonya'dan anadil şiir dalında Türkçe Olimpiyatları'na katılan Yusuf Emini, "Yahya Kemal yılında Yahya Kemal Koleji'nden Yahya Kemal'e ait Süleymaniye'de Bayram Sabahı" şiirini seslendiriyor. Oldukça iddialı olan Yusuf, Türkçe şarkı sözü de yazıyor. Makedonya'yı Eurovision'da temsil eden 'Yoksun' şarkısının Türkçe versiyonunu yazan Yusuf, bu alanda kendini geliştirmek istiyor. 17 yaşındaki Yusuf, Osmanlı'ya olan ilgisi nedeniyle Türkçe öğrenirken, Türkiye ve Türkleri çok sevdiğini anlatıyor.

Suudlu Amir üniversite eğitimini Türkiye'de yapacak
Bu yıl ilk kez Türkçe Olimpiyatları'na katılan Suudi Arabistan'ı ise 'yakışıklı' lakaplı Amir Mustafa temsil ediyor. Ailesiyle birlikte her yıl geldiği Türkiye'de 'biraz Türkçe' öğrenen Amir, Medine'de tanıştığı Türk eğitmenlerden özel ders alarak Türkçesini ilerletmiş. Bu yıl liseyi bitiren Amir, Türkiye'de yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS)'nı da kazanmış. Üniversite tercihini yapmaya hazırlanan Amir, Türkiye'de uluslararası ilişkiler veya endüstri mühendisliği okumak istiyor.

Romanyalı Ioana, Karadeniz şivesiyle Temel fıkrası anlatıyor
Romanya'dan gelen Ioana Cojocaru ilerlettiği Türkçesiyle bölgelerin şivelerini konuşabiliyor. Bükreş Uluslararası Bilgisayar Lisesi 8. sınıf öğrencisi Ioana, Karadeniz şivesiyle Temel fıkrası, Ege şivesiyle Aydınlı bir teyzenin ağzından kamışın hikayesini anlatıyor. Şanlıurfa'da sıra gecelerinden bahseden Ioana, Şırnak'ta ise yöresel şiveyle şehitleri anlatıyor. Romanya'da Osmanlı'ya ve Türklere karşı önyargı olduğunu belirten Ioana, Türk öğretmenlerin de etkisiyle önyargıların kırıldığını söylüyor.

Beyaz, siyah ve melez öğrenciler aynı sıralarda oturuyor
Endonezyalı öğrencilerin Mehter Takımı gibi Güney Afrikalı öğrencilerin sema gösterisi de izleyenlerden büyük beğeni topluyor. Mevlânâ'dan 'Birliğe Çağrı' şiirini okuyan Sibulele Machene ve Nizam Vondraskey şiirlerini, 'ayrı renkleri bir çatı altında birleştiren, beyaz, siyah ve melez öğrencilerin birlikte okuduğu' Star International High School'a ithaf ediyor. Güney Afrikalı öğrenciler Mevlânâ'nın semasıyla tüm dünyayı barış ve kardeşlik için birlikte çalışmaya davet ediyor.

Zaman - İbrahim Asalıoğlu