Kültür Adamları bir araya geldi
Şair, yazar ve akademisyenler, Türkiye'nin yeni kültür kentinde bir araya geldi.
Gölbaşı Belediye Başkanı A.Nasır Haşlak, Gölbaşı’nı başkentin kültür merkezi haline getirmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şair, yazar ve akademisyenlerle Gölbaşı’nda kahvaltılı bir toplantı yapan Haşlak, ilçeyi kültür ve sanat merkezi yapmak amacıyla fikir alışverişinde bulundu.
Yasin Aktay, B.Berat Özipek, Aydın Altay, Şaban Abak, Murat Erol, E.Bekir Kurban, M.Ali Erdem, Sıtkı Caney, Aslan Değirmenci, Ekrem Eraslan, Ahmet Özcan, Sıddık Çalık, Emir Osmanoğlu ve Habername Yazarı Mesut Doğan’ın katıldığı kahvaltılı kültür toplantısında Başkan A.Nasır Haşlak, yazarlara Gölbaşı’nda yaptıkları kültür yatırımları ve projeleri ile ilgili bilgi verdi, yeni yaptıkları kültür tesislerini gezdirdi. Rasim Özdenören ve Sadık Yalsızuçanlar’ın yoğun programları nedeniyle katılamadıkları toplantıda, her iki yazarın konuyla ilgili düşünceleri aktarıldı.
En büyük yatırımın insana yapılan yatırım olduğunu vurgulayan Haşlak, her alanda eğitimli insana ihtiyaç olduğunu belirterek, “Yunus’un, Mevlana’nın kültüründen geliyoruz. Geleneğimiz sevgi ve hoşgörü kültürüne dayanıyor. Sevgi birleştirici unsurdur. Her alanda sevgiyi hakim kılmalıyız. Sevgi Çiçeğinin anavatanı gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, geleceğin kültür şehrini inşa etmek üzere bir başlangıç olsun..” dedi.
Şehrin Kimliğini Kültür Belirler
Kahvaltılı toplantıya katılan yazarlar da Gölbaşı’nın kültür yatırımları ve bu yatırımların nasıl daha verimli kullanılabileceğine ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Yenişafak Gazetesi Yazarı akademisyen Prof. Dr. Yasin Aktay, Türkiye’nin her yerinde şehirlerin yeniden inşa edildiğini ve şehirlerde çok hızlı bir değişim yaşandığını vurguladı. Prof. Dr. Aktay, Gölbaşı’nın da bu değişimden nasibini aldığını, şehrin altyapısı ve sosyal donatılarıyla ilgili ihtiyaçların büyük ölçüde karşılandığını, bundan sonra şehre üst yapı ve kimlik kazandıracak eğitim ve kültür çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Star Gazetesi yazarı Akademisyen B.Berat Özipek, insiyatifin tabandan yani toplumun kendisinden gelmesi ve Belediyenin bu istekler doğrultusunda kültür ve sanata destek vermesi gerektiğini vurgularken, Şair-Yazar Şaban Abak da bilim ve edebiyat adamlarına danışmanın geleneklerimizde var olduğunu hatırlatarak, “Devlet adamlarımız tarih boyunca önemli kararlarını almadan önce mutlaka bilim ve edebiyat adamlarına danışmış ve onların görüşlerini alarak hareket etmişlerdir, dedi. Gölbaşı Belediye Başkanı A.Nasır Haşlak da bu güzel geleneği sürdürerek çok isabetli bir karar vermiştir kendisini Gölbaşına yaptığı hizmetler ve biz aydınlara verdiği değerden dolayı kutluyorum.” dedi.
Kırıkkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sıddık Çalık ise tabiatla kültürün birleştiği Gölbaşı’na bir ‘Kent Tarihi Müzesi’ kurulmasını önerdi. Bursa, Kayseri ve Beypazarı’nda kent tarihi müzesi kurulduğunu belirten Çalık, kente ait tüm zenginliklerin sergilendiği kent tarihi müzelerinin bir örneğinin de Gölbaşı’na kurulması için her türlü bilimsel desteğe hazır olduğunu söyledi.
Ankara’nın Kültür Merkezi
Kahvaltılı istişare toplantısına katılan kültür adamları, toplantıdan sonra, Belediye Başkanı A.Nasır Haşlak’ın sunumuyla, şehirdeki kültürel yapıları gezdiler. İlk olarak Karşıyaka ve Şafak Mahalleleri Kültür Evlerini gezen heyet, burada yapılması planlanan faaliyetlerle ilgili görüşlerini bildirdiler.
Gölbaşı Belediyesi tarafından yapılan Bilgi Evi, Gençlik Merkezi, Aile Yaşam Merkezi binalarını ziyaret eden davetliler, Belediye Konservatuvarında öğrencilerle bir süre sohbet ettiler ve burada verilen müzik eğitimi hakkında bilgi aldılar. Son olarak Gölbaşı Belediyesinin, sadece ilçenin değil, Ankara’nın kültür merkezi ihtiyacını karşılayacak şekilde planlanan ve inşaatı son aşamaya gelen Belediye Kültür Merkezini ziyaret eden davetliler, 600 kişilik kapalı anfi salonu bulunan bu binada, yapılabilecek kültürel faaliyetler hakkında görüşlerini belirttiler.
Gölbaşı Belediye Başkanı A.Nasır Haşlak, yapılan kültür turunun ardından şair, yazar ve akademisyenlere tek tek teşekkür etti, Gölbaşı’nı geleceğin kültür şehri yapmak amacıyla, bundan sonra farklı farklı çevrelerle bu tür danışma toplantılarının yapılacağını söyledi.
Kaynak: