Kraliçe, Türkiye'nin AB dışında kalmasını istiyormuş
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Türkiye'nin uzun bir süre AB'nin dışında tutulması gerektiğini söylediği iddia edildi.
İngiliz gazetesi The Daily Telegraph'ta yayınlanan bir haberde, şu anda kraliyet düğünüyle ilgili hazırlıklarla meşgul olan Kraliçe II. Elizabeth'in, Türkiye'nin AB'ye katılma teklifine soğuk baktığını söylediği belirtildi. Kraliçe'nin sözleriyle ilgili iddiayı bir İngiliz Bakan'ın eski kız arkadaşı olan Denis McShane ortaya attı. Haberde 59 yıllık taht yaşamı boyunca Kraliçe'nin siyasi görüşlerinin kendisiyle bakanları arasında gizli kaldığına değinilirken "Ancak şimdi bir İşçi Partili bakanın eski kız arkadaşı, Kraliçe'nin AB'nin genişlemesine ilişkin görüşünü ifşa etti" denildi.
Gazete, eski AB Bakanı Denis MacShane ile ayrılan, bir yazar ve yayıncı olan Joan Smith "Kraliçe hem tepkisel hem de anayasa dışı bir şekilde bir yorumda bulunduğu sırada ben de oradaydım. Buckhingham Sarayı'nda bir Christmas partisi düzenleniyordu. Çoğunlukla parlamento üyeleri ve eski bakanlar hazır bulunuyordu" sözlerine yer verdi.
Kraliçe ve Edinburg Dükü'ne reverans yapmayı reddettiği belirtilen Smith, Mandrake'ye (Telegraph'ın dedikodu sütunu) şunları söyledi:
"Kraliçe gelmeden önce bizden küçük bir gruba köşede beklememiz ve takdim edilmeyi beklememiz söylendi. Güldüm ve 'merhaba' dedim ve kendisi bana sanki şüpheyle bakarak beni es geçti bir diğer kişiye yöneldi. Nazik bir Muhafazakâr parlamenter ve Türk olduğunu söylediği bir eşi vardı. Kraliçe hemen 'Philip ve ben Türkiye'ye bir resmi ziyaret yaptık.'
Kadın son derece nazikti ve halkın ziyaretinden ne kadar memnun kaldığını söyledi. O an Kraliçe çevresindeki bir başkasına döndü ve şunu söyledi: 'AB 28 ülkeyle korkunç büyüdü.' Oradakiler, 'Şu anda 27 ama Türkiye'nin de kısa bir süre sonra katılacağını umuyoruz' dediler. Kraliçe'nin ise buna karşılığı 'Ah, uzun bir süre Türkiye'nin gelmesini istemiyoruz' oldu.
Bunun çok saygısızca olduğunu düşünüyordum. Efsane onun siyasetin üstü olduğu, yani siyasi görüşlerini bunun gibi ifade etmesi ilginç."
The Daily Telegraph, bütün büyük siyasi partilerin Türkiye'nin AB'ye katılımını savunduklarını, Türkiye'nin temelde Müslüman 78 milyon nüfusa sahip olduğunu, 1987 yılında katılım için başvurduğunu ve örgüt için aday ülke olduğunu anımsattı. Türkiye'nin AB öyküsünün 1963'e kadar uzandığını belirten DT, kimi Avrupa ülkelerinin böylesine büyük Müslüman nüfusa sahip bir ülkenin katılması halinde AB'nin doğasıyla ilgili korku içinde olduklarını bildirdi.
DT'nin dedikodu köşesi, "Buckhingham Sarayı yorum yapmadı, ancak bir saray mensubu şunu söyledi: 'Majestelerinin böyle bir açıklama yapması olasılık sınırlarının ötesinde olmasa da, bağlamı dışında alınmış olabilir. Kraliçe Türkiye ile iyi ilişkilere sahiptir ve Sayın Smith'in sağlam bir cumhuriyetçi olduğuna inanıyorum."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.