KPSS'ye Girenler DİKKAT !

KPSS'ye Girenler DİKKAT !

2008 yılında yapılan KPSS sınavına katılanlar bu haber sizin için. Tercihler nasıl yapılmalı, kaç puan alan nereye yerleştirilecek gibi sorulara cevaplar...

2008 yılında yapılan KPSS sınavına 500 bini lisans mezunu olmak üzere 2 milyonu aşkın aday katıldı. Sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında kamu kurumlarının uzman, denetmen, kontrolör ve müfettiş yardımcısı alım ilanları ile 4/B’li personel alımları ve işçi alımları ilan edilmeye başlandı. Ancak, en büyük personel alımı dün başladı ve başvurular 5 Ocak 2009 tarihine kadar devam edecek.15 bine yakın kadronun yer aldığı KPSS tercih işlemlerinde merak ettiğiniz tüm sorular cavplanıyor.


Adaylar tercihlerini nasıl yapmalı? Sistem nasıl işliyor, sistemde torpil var mı?

Türkiye’de geçmişten gelen bir alışkanlık bulunmakta olup, pek çok adayda hálá ‘torpil yapılıyor’ algısı bulunmaktadır. Bu kişileri ikna etmek de pek mümkün değil. Ancak biz yine de uyarmak gereği duyuyoruz. Zira, taşrada hálá işe girme vaadiyle adaylardan para alındığına dair bilgiler bizlere ulaşmaktadır. Oysaki, özellikle de ÖSYM tarafından yapılan bu tercih işlemlerinde torpil yapılması mümkün değildir. Her adayın elinde bir KPSS puanı bulunmaktadır. Adaylar kadrolara internet üzerinden başvurmakta; puan ve tercih üstünlüğüne göre de yerleşmektedir. Yerleştirme sonrasında ise her kadro için oluşan taban puanlar yayınlanarak adaylara, kendilerinden daha düşük puan almış aday olup olmadığını sorgulama imkanı verilecektir. Sistem bu kadar şeffaflaşmış iken torpil için hálá girişimlerde bulunulmasına anlam veremiyoruz.

Peki, 90 puan alan aday atanamıyorken, 70 puan alan nasıl atanıyor?

KPSS tercih kılavuzunda 15 bine yakın kadro yer alıyor. Her kadroya başvurabilecek adaylar farklı farklıdır. Örneğin mühendislik mezunu olma şartını talep eden bir kadroya Maliye bölümü mezunları başvuramaz. Yani bazı bölüm mezunlarına daha fazla kadro açılırken bazı bölüm mezunlarına ise daha az açılmakta veya hiç açılmamaktadır. Örneğin kamu kurumlarının teknik ve sağlık personeline ihtiyacı fazladır. Bu nedenle de bu bölüm mezunlarına yönelik kadrolar fazla olup, puanlar da haliyle düşebilmektedir. Bazı bölüm mezunlarına yönelik olarak ise ya çok az kadro açılmakta ya da hiç açılmamaktadır. İşte bu halde, yani mezun olduğu bölüme hiç kadro açılmaması halinde, aday 99 puan da alsa yapılabilecek bir şey yoktur.

Bir diğer husus da tercih meselesidir: Bazı adaylar çok ücra yerlerdeki kadrolar yerine daha büyük kentleri tercih edebilmektedir. Her adayın 15 tercih hakkı vardır. Örneğin 98 puan alan aday, taşradaki hiçbir kadroyu tercih etmez sadece Ankara’daki tek bir kadroyu tercih ederse açıkta kalma şansı oluşur. Zira 99 puan alan aynı niteliklere haiz bir aday da Ankara’daki kadroyu tercih ederse 98 puanlı aday başka bir yeri tercih etmediği için açıkta kalacaktır.

Sözlü sınav yapılacak mı?

‘Yerleştirme’ işlemleri internet üzerinden yapıldıktan sonra, sonuçlar ÖSYM tarafından açıklanacak ve kimlerin hangi kadroya veya pozisyona yerleştiği belirlenecektir. Bir kamu kurumuna yerleşen adaya, tercih kılavuzunda istenen belgeler dışında herhangi sözlü sınav ve/veya uygulamalı sınav yapılmayacaktır.

Tercih listesinin sıralaması önemli midir?

Tercih listesinin sıralaması önemli değildir. Bir adayın tercih listesinde yer alan kadro veya pozisyona, adaydan daha düşük puan almış birisi atanamayacaktır. Bu nedenle adayların en çok çalışmak istedikleri kadroları ÖSS tercih sisteminde olduğu gibi en üstte, en az çalışmak istedikleri kadroyu ise tercih listesinin en altına yazması gerekmektedir.

2006 yılı sınav puanı kullanılamayacak

2006 veya 2007 yılı KPSS puanları kullanılabilecek mi?

2006 yılında Bakanlar Kurulu bir karar aldı ve istisnai olarak 2004 yılı KPSS sınav sonuçlarını iki yıl daha uzattı. Bu uygulama bir çok adayın kafasını karıştırdı. Zira, bu uygulama 2006 sınav sonuçları için yapılmadı. Dolaysıyla 2006 yılı sınav sonuçlarının geçerlilik süresi sona erdi.

2007 KPSS ise sadece öğretmenlik ve müfettiş, uzman, denetmen, kontrolör yardımcılığı olarak adlandırılan KPSS-A kadroları içindir. 2007 yılı sınavı B-Grubu kadrolar için yapılmamış olup, bu durum kılavuzda açık olarak yer almıştır. Bu nedenle bu tercih işlemlerinde 2007 sınav sonuçları da kullanılamayacaktır.

2009 yılında KPSS-B grubu için sınav olacak mı?

KPSS-B grubu için sınavlar iki yılda bir yapılmaktadır. Bir sonraki sınav 2010 yılında yapılacaktır. 2010 yılının ortalarına kadar yapılacak tüm KPSS tercih işlemlerinde 2008 KPSS sınav sonuçları kullanılacaktır. Zaten ÖSYM, 2008 sınav takvimini açıklamış olup, bu takvime göre de 2009’da sadece öğretmenlik ve A Grubu kadrolar için sınav bulunmaktadır.

Boş kadro listeleri, adayların adresine gelecek mi?

Boş kadro ve pozisyonların yer aldığı ‘KPSS tercih kılavuzu’ ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlanacaktır. ÖSS’de olduğu gibi adayların adreslerine bu konuda bir açıklama gelmeyecektir.

Tercih listesi elden ÖSYM’ye gönderilebilir mi?

Adayların 15 tercihte bulunma hakkı vardır. Tercihler http://kpss.osym.gov.tr adresinden girilecektir. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır.

70 puan alamayanlar, tercih yapabilecek mi?

ÖSYM’nin yapacağı yerleştirme işlemlerine, sınava giren her aday, taban puan uygulaması olmaksızın katılabilecektir. Bu çerçevede, aday, 10 puan alsa dahi yerleştirme işlemlerine katılabilecektir. Ancak, yerleştirme işlemlerine 2 milyon aday katılacağı için sınav puanı ne derece yüksek ise yerleşme ihtimali o derece yüksek olacaktır.