Kovanlara teleferikle ulaşıyorlar

Kovanlara teleferikle ulaşıyorlar

Artvin'de üreticiler, yaban hayvanlarının kovanlarına zarar vermemesi için arı kovanlarını yüksek ağaçlarıngövdelerine kurdukları platformlara çıkarıyorlar.

Artvin'de üreticiler, yaban hayvanlarının kovanlarına zarar vermemesi için arı kovanlarını yüksek ağaçların gövdelerine kurdukları platformlara çıkarıyorlar. Borçka ilçesine bağlı Demirciler köyünde arıcılıkla uğraşan üreticiler, geçim kaynaklarının önemli bölümünü oluşturan bal üretimini yaban hayvanlarının tehdidinden koruyarak, daha güvenli şekilde sürdürebilmek için kendilerince çeşitli yöntemler geliştiriyorlar. Köyde arıcılık yapan Şaban Zeytin, yaban hayvanlarının nerede olursa olsun arı kovanlarını bulduklarını ve parçalayarak içindeki balı yediklerini söyledi.

Bu durumun kendilerini mağdur ettiğini belirten Zeytin, ''Biz geçimimizi arıcılıktan sağlıyoruz. Bal varsa, para da var demektir. Ama özellikle ayı ve domuzlar, arı kovanlarımıza büyük zarar veriyor. Biz üreticiler de kovanları korumak için genellikle ya kayalık bölgelere yerleştiriyoruz ya da büyük ağaçların gövdelerine kurduğumuz platformlara çıkartıyoruz'' dedi. Zeytin, yüksek gürgen ağaçlarının gövdelerine tahta parçalarıyla platformlar kurduklarını ifade ederek, ''Daha sonra bu platformun üzerine kovanlarımızı yerleştiriyoruz. Ağacın gövdesini de hayvanların tırmanamayacağı kaygan olan saclarla kaplıyoruz'' diye konuştu.

GECE AĞAÇLARDA NÖBET TUTULUYOR

Kovanları yükseğe ve tırmanılamayacak bölgeye çıkardıkları için kendilerinin de ulaşmasının zorlaştığını vurgulayan Zeytin, şunları söyledi: ''Kovanlara ulaşabilmek için genellikle ağaca teleferik kuruyoruz. Böylece teleferiği kullanarak, kovanları düzenli olarak kontrol edebiliyoruz. Ağacın dallarına kendimiz için yaptığımız kulübede ise geceleri sırayla nöbet tutuyoruz. Gelen yabani hayvanları ağaçtan taş atarak kovalıyoruz. Ancak bu sayede geçim kaynağımızı sağlama almış oluyoruz.''

'KADER DEYİP KENDİMİZİ AVUTUYORUZ'

Geceleri ağaçlardaki kulübelerde nöbet bekleyen arıcılardan Dursun Dereci ise yaban hayvanlarını yasak olduğu için vuramadıklarını belirterek, ''Hayvanları vurunca cezasını karşılayamayız. Çünkü kanunlarla yaban hayvanları korunuyor. Bizi koruyacak kimsemiz yok. Biz de buna 'kader' diyerek kendimizi avutuyoruz'' dedi. Üretici Ömer Zeytin ise yaklaşık 15-20 metre yüksellikte bulunan kovanlara ulaşmalarını sağlayan teleferik yönteminin tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, bu uygulamaya mecbur kaldıklarını kaydetti.