KONSENSUS ANKETİNDE PARTİLERİN SON OY ORANLARI?
Yapılan son genel seçim anketine göre partilerin oy oranları, liderlerin ve çözüm sürecinin seçmen tutumuna etkisi...
Konsensus, 22 Şubat-4 Mart tarihleri arasında 81 ilde vatandaşlara "Bu pazar genel bir milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz?" diye sordu. Oylarını koruyan AK Parti yüzde 50.7 ile yine zirvede yer alırken, 3.5 puan oy kaybeden CHP yüzde 24.2'ye geriledi. 2.5 puan artış yaşayan MHP ise yüzde 15.3'e yükseldi. 1.4 puan düşen BDP'nin oyu da yüzde 5 oldu.
Habertürk'ün haberine göre, Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin yaptığı “Türkiye Gündemi Mart 2013–İmralı ile Görüşmeler” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçları belli oldu. Konsensus, 22 Şubat-4 Mart 2013 tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel hem de kırsal kesiminden seçmen özelliklerine sahip, 18 yaş üstü 751’i kadın, 749’u erkek, toplam bin 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü.
Anket sonuçlarına göre, sandıkta kararsız oylar dağıtıldıktan sonra oy oranını aralık ayına göre koruyan AK Parti, yüzde 50.7 ile zirvede yer aldı. Ancak özellikle açılım süreci, CHP’yi olumsuz etkiledi ve oyları 3.5 puan düşerek yüzde 24.2’ye indi. 2.5 puanlık bir artış yaşayan MHP ise yüzde 15.3’lük oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı. BDP’nin oylarında da 1.4 puan düşüş yaşandı ve yüzde 5 oldu.
2 kişiden 1’i Erdoğan’dan memnun
Siyasi performans sıralamasında ilk sırada bulunan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi performansından “Memnunum’’ diyenlerin oranı aralık ayı anketine göre 2.1 puan arttı ve yüzde 49’a yükseldi. “Memnun olmayanların’’ oranı da 5.2 puan geriledi ve yüzde 38.7 çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi performansından memnun olanların oranı ise yüzde 26.8
‘Erdoğan olmazsa AK Parti’ye oy vermem’ diyenler 11 puan arttı
Konsensus, “Eğer Recep Tayyip Erdoğan önümüzdeki ilk seçime kadar herhangi bir sebepten dolayı AK Parti Genel Başkanlığı’ndan ayrılsa AK Parti’ye oy verir misiniz?” diye sordu. Bu soruya, ‘’O zaman AK Parti’ye oy vermem’’ diyenlerin oranı aralık ayı sonuçlarına göre 11.2 puan artarak yüzde 24.3’e yükseldi.
Erdoğan yerine en güçlü aday Gül ve Kurtulmuş
Peki “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olursa, AK Parti Genel Başkanı kim olsun?’’ Konsensus’un bu sorusuna yanıt verenlerin yüzde 24.9’u “Abdullah Gül’’ derken, aralık ayı anketine göre büyük sıçrama yapan Numan Kurtulmuş oy oranını 7 puan artırarak yüzde 14.3 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada yüzde 9.9 ile Ali Babacan bulunuyor.
Her 4 kararsızdan 1’i AK Parti’ye yakın
Konsensus kararsız seçmenin hangi partiye yakın olduğunu da araştırdı. Buna göre ankete katılanların yüzde 26.3’ü “AK Parti” derken, “CHP” diyenlerin oranı yüzde 15.1, “MHP” diyenlerin oranı ise yüzde 8.5 çıktı.
‘CHP’de Kılıçdaroğlu yoksa biz de yokuz’
“Eğer Kemal Kılıçdaroğlu önümüzdeki ilk seçime kadar herhangi bir sebepten dolayı CHP Genel Başkanlığı’ndan ayrılsa, CHP’ye oy verir misiniz?’’ sorusuna “Hayır o zaman CHP’ye oy vermem’’ diyenlerin oranı yüzde 14 çıktı. Aralık 2012 anketinde bu oran 0.9’du.
YORUM
Murat SARI ( Konsensus Araştırma Şirketleri Genel Müdürü)
‘CHP’nin ulusalcı seçmeni MHP’ye kaydı’
Kimileri için barış, kimileri için bölünme sürecinde, sürecin baş aktörü iktidar partisi AK Parti, 3 ay önceki oylarını muhafaza ederken; MHP yükselişte, BDP çok az puan kaybetmiş durumda. En önemli düşüş ise CHP’de. Vatandaş bu süreç içerisinde AK Parti’ye, en fazla “BDP’li milletvekillerinin İmralı’yla görüşmesi” konusunda kızmış. Hatta “Devletin İmralı’yla görüşmesinden” daha fazla kızmış. Her şeye rağmen AK Parti oylarını korumuş. Geçmiş seçimlerden ve referandumdan önce ilan edilen “ateşkesler” hafızalardaki yerini hâlâ korumakta. Dolayısıyla bu ilgili sürece temkinli bir destek var gibi. CHP oy kaybetmiş. Özellikle CHP’nin ulusalcı seçmeni MHP’ye kaymış gözüküyor. MHP ise şimdilik sürecin en kârlı partisi.
‘BDP SEÇMENİ ŞAŞKIN’
MHP oylarını 2.5 puan artırmış durumda. Beğenilir veya beğenilmez, MHP’nin bu konuyla ilgili kendi doğruları var ve bu doğrular doğrultusunda senelerdir istikrarlı bir politika yürütüyor. BDP’li seçmen biraz şaşkın. Galiba bu sefer sonuç alacağız şaşkınlığında. Terör en fazla onların canını yakıyor. Ama onlar da temkinli. Yeni Anayasa için eğitimde anadil ile ilgili uzlaşmazlık aşılmak üzere. Fakat “Türklük”, “Atatürk Milliyetçiliği” ve resmi dilin “Türkçe” olması konularında vatandaş nezdinde hassasiyet devam ediyor.
Habertürk
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.