Komutanlara Yüce Divan yolu

Komutanlara Yüce Divan yolu

Anayasa değişiklikliğinin taslağındaki değişiklikler belli olmaya başladı. Bakan Ergin TRT'de konuya ilişkin yeni açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin TRT 1'de yaptığı açıklamada Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Meclis Başkanı'nın Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmasının yolu açılacağını söyledi.

TRT'DE Enine Boyuna adlı programda canlı yayına katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, seçim barajının Anayasa değil düzenleme konusu olduğunu ancak dokunulmazlık konusunun Anayasa konusu olduğunu belirtti. Ergin, Bugün Türkiye'de herhangi bir memur için soruşturma açılabilmesi için mutlaka  onun çalıştığı kurumun il idare kurulundan idare alınması gerektiğini dile getirdi. Yargı organları  ve yasama organlarına mutlaka bir yerlerden izin alınması gerektiğini, yasama organları için meclis izni alınması gerektiğini dile getirdi.

Sadullah Ergin, önceki dönemde yasama yürütme ve yargı ile ilgili dokunulmazlığın kaldırılması için teklifte bulunduklarını ancak muhalefetin sadece yürütmenin dokunulmazlığının kaldırılmasına razı olduğunu diğerlerini hükümetin yapmasını istediğini bu yüzden bu tasarıyı askıya aldıklarını açıkladı. Ergin, Yasama Yürütme ve Yargının komple dokunulmazlığının kaldırılmasını kaldırmak için konuşmaya hazır olduklarını ancak sadece siyaset kurumunun dokunulmazlığının kaldırılmasının sakıncalı olacağına inandıklarını dile getirdi.

AİHM YERİNE AYM

Bakan Ergin, vatandaşa Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı getirdiklerini, Türkiye'deki yargıdan dolayı vatandaşların iç hukuk yollarını kullanmalarına karşın haklarını alamadıkları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmekte ve Türkiye AİHM tarafından getirilen yüksek tazminatları ödemek zorunda kalıyor. Türkiye'nin ayrıca imajı zedeleniyor. Biz bireysel başvuru hakkı getirerek vatandaş iç hukuk yolu bittiğinde Anayasa Mahkemesi'ne gitmesinin önünü açarak hem Türkiye'nin tazminattan kurtarmak hem de Türkiye hakkındaki kötü imajın önünü kesmek istiyoruz. Böylece AİHM'in yapacağını Anayasa Mahkemesi yapacak. Ancak buna Danıştay ve Yargıtay karşı çıkıyor. Biz bunun Türkiye'nin lehine olacağına inanıyoruz.

Bakan Ergin, Anayasa Mahkemesi'nce alınan bazı kararların AİHM'nce de zaman zaman hatalı bulunduğunu buna karşın AYM'nin kendisini sürekli yenileme içinde olduğunu belirterek, bugün var olan 11 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurularda zorlanacağını bunu önlemek için de üye sayısını artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

AVRUPA VE TÜRKİYE'DE ANAYASA MAHKEMESİ

Bakan Ergin, AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişiklik paketinin içinde Anayasa Mahkemesi Üyeliği için Meclis'e en fazla 3 üye atanması önerisine muhalefetin yoğun tepki gösterdiğini oysa Avrupa'daki tüm ülkelerde Anayasa Mahkemesi'ne atamaların yüzde 70-80'inin yürütme ve yasama tarafından atandığına dikkat çekti. Ergin, bugün hazırlığı yapılan tasarının kendi arzuladıkları bir modelden ziyade  üzerinde uzlaşılacak bir tasarı hazırlamaya çalıştıklarını dile getirdi. Ergin bugünkü tasarının gelecekte daha iyisinin hazırlanmasına zemin hazırlayacağına inandığını dile getirdi.

Bakan Ergin, kendi müsteşarı hakkında suç duyurusunda bulunanların kendisi için de suç duyurusu bulunmamalarınından kendisi için üzüntü vereceğini bu açıdan kendisi için dava açılmasından endişe duymadıklarını dile getirdi.

Sadullah Ergin, Türkiye'nin AB ile ilgili fasıllara 2005 yılında başladığını, o dönemde  fasıllar gereği Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırladıklarını  geniş kapsamlı yapılan bu çalışmada HSYK'nın yargı denetimine açılmasında mutabakata vardıklarını ancak yargıdan sistemin uygulamasına yönelik eleştiriler geldiğini anlattı.  HSYK'nın bugünkü yapısının tamamen kendi içinde bir döngü halinde olduğunu Yargıtay ve Danıştay'dan üye atanıyor dışardan hiçbir üye gelişi yok. Biz bugün üye sayısını artırmak istiyoruz. Ancak HSYK yine dışardan üye atanmasına karşı çıkıyor. Biz kürsüdeki hakimlerin en az yarısının seçilmesi şeklinde olan Avrupa'daki sistemin benzerini tasarıya hazırladık. Biz aradaki Cumhurbaşkanı faktörünü de çıkardık. 11 bin hakim ve savcı 10 üyeyi seçecek. 21 üyenin geri kalan kısmı da yargı ve danıştay tarafından seçilsin teklifini getirdik.

Bugün bakan ve müsteşar her toplantıya katılır şartı varken, teklifte, bakanın toplantıya katılma şartı, ve müsteşarın katılma şartı da kaldırılıyor, bakanlığın yetkilerini asgariye indirildi. Bakan ve müsteşar katılmadan toplantı yapılabilecek ve karar alınabilecek. Bakana bağlı teftiş kurulu kurula bağlı yeni bir birime bağlanıyor.

Bakan Ergin, Türkiye'nin Avrupa'daki uygulamaları en iyi şekilde adepte etmek istediğin ancak Türkiye'nin kendine özgü şartları olduğu gerekçesiyle karşı çıkıldığına dikkat çekerek, Türkiye son 50 yıldır sürekli kendine özel şartları var deniyor. nedir bu kendine özel şartlar. Darbeler olmuş partiler kapatılmış. Biz artık Türkiye'nin kendine özgü şartı olsun istemiyoruz. Avrupa uygulamaları ne ise Türkiye de aynısı uygulansın istiyoruz. Venedik komisyonu, Türkiye'ye yönelik araştırmasında parti kapatmaları için hazırladığı Türkiye raporunda, Türkiye'de parti kapatmaların adeta olağan hale geldiğini bunun engellenmesi için bir dizi düzenleme şartı getirdiğini açıkladı.

Etiketler :