Komşu ülkeye yöneliyorlar

Komşu ülkeye yöneliyorlar

Trakyalı pekçok çiftçinin bölgesinde ekecek toprak yetmemesi yüzünden üretim için komşu ülke Bulgaristan'a yöneldiği bildirildi

Trakya gerçeği

Dünyada gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası şirketler atağa kalkarken, tarım topraklarımızın bu şirketlere açılması konusunda yeni bir tartışma da başlatıldı
Trakyalı pekçok çiftçinin bölgesinde ekecek toprak yetmemesi yüzünden üretim için komşu ülke Bulgaristan'a yöneldiği bildirildi


Ercan BİTTİ
Dünyada gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası şirketler atağa kalkarken, tarım topraklarımızın bu şirketlere açılması konusunda yeni bir tartışma da başlatıldı. Trakyalı pekçok çiftçinin bölgesinde ekecek toprak yetmemesi yüzünden üretim için komşu ülke Bulgaristan'a yöneldiği bildirildi.
Trakyalı çiftçinin tarla yetmediği için böyle bir girişimde bulunduğunu belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Mustafa Yardımcı'nın, “Topraklarımızın korunması gerekir” şeklindeki açıklamaları bu tartışmaya ayrı bir pencere açarken, uluslararası şirketlere de kapamış oldu.
Yardımcı, açıklamasında çiftçinin tarla yetmediği için Bulgaristan'a gittiğini belirtmesi, çiftçimizin çok çalışkan olduğunu mu ortaya koyuyor, yoksa bunun altında başka nedenler mi var ayrıntılı bir şekilde araştırılması gereken önemli bir konu gibi görünüyor.
Komşuda 35 bin dekar çeltik ekiyoruz
Trakyalı çiftçinin Bulgaristan'da şirket kurarak, kiralama veya satın alma yöntemiyle çalıştığını belirten Yardımcı, “Demek ki Trakya'daki araziler onlara yetmiyor ki, Bulgaristan'a gidip yer çalıştırıyorlar. Şu anda aldığım rakamlara göre Bulgaristan'da 35 bin dekar çeltik, yani pirinç hammaddesi eken çiftçimiz var. Bu da gurur verici. Benim de böyle bir niyetim var. Toprağımızın kıymetini bilelim, toprağımızı kaybetmeyelim. Satmayalım. Özellikle özel şirketlere vermeyelim. Bulgaristan'da çalışan arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Bunun artması yönünde girişimlerde bulunacağımı da kendilerine söyledim. Bulgaristan bunu teşvik ediyor. Dünya üretiminde niye bu ürünler cazip hale gelecek. Bu kuraklıktan değil biraz da tüketimden de kaynaklanıyor. Dolayısıyla bizim üretmekten başka çaremiz yok. Yurt dışında yurt içinde üretmemiz gerekiyor” dedi.
Neden Bulgaristan'ı tercih ediyorlar?
Türk çiftçisinin Bulgaristan'da çeltik, buğday, kanola, ayçiçeği gibi ürünleri işlediğine dikkat çeken Yardımcı, şöyle devam etti:
“Çiftçinin burayı tercih etme sebebi ise ekonomik. Çünkü satın alınacak tarla daha ucuz veya kiralanacaksa Türkiye'den kat kat daha ucuza kiralandığı belirtiliyor. İş gücünün de düşük olması Türk üreticisini komşu ülke Bulgaristan'da üretim yapmaya teşvik ediyor. Ve o ülkede formalitelerle ilgili sorunları da çözünce mesele kalmıyor.”
Tartışmayı bakan başlattı
Gıda güvenliğini sağlamak için küresel düzeyde atağa kalkan uluslararası yatırımcıların gözde ülkelerinin Ukrayna, Rusya, Sudan ve Türkiye olduğunun altını çizen Yardımcı, Suudi sermayesinin geleceğe dönük arayışlar kapsamında Türkiye'de tarımsal üretim planlarken Türk iş dünyasının da Bulgaristan'da arazi kiralayıp, buğday, çeltik, ayçiçeği ürettiğini kaydetti.
Gıda güvenliği gelişmiş ülkelerin gündeminde olduğunu belirten Yardımcı, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in “Yabancıların Türk ortakla tarımsal yatırım yapması mümkün” açıklamasının geniş yankı uyandırdığını söyledi. Yardımcı, Bulgaristan'da, Ukrayna'da toprakların yabancı şirketlere açık olduğunu belirterek, Türkiye'de de bu konuda çalkantılar başladığını bildirdi. Türkiye'de böyle bir şeyin mümkün olmadığını dile getiren Yardımcı, “Olmasını da istemiyoruz. Ben şöyle görüyorum, köylümüz çiftçimiz kendi arazisine sahip çıksın. Kollasın arazisini kaybetmesin, korusun. Önümüzdeki 10 yılların 15 yılların en geçerli sektörlerinden birisi tarım sektörü olacaktır. Çünkü buğdayın alternatifi yok. Suyla buğdayın birleştiği yerde o ürün çıkıyor. Dolayısıyla Trakya çiftçisi buna sahip çıkması lazım” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı