Kolesterol Tıp dünyasını ikiye böldü
Kolesterol ilaçlarının gerçekten bir yararı yok mu?
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Oktay Ergene'nin, "Bilimsellikten uzak, halk yanıltılıyor." diyerek eleştirdiği kolesterol açıklamalarına dün Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Uzman Biyolog Mevlüt Durmuş'tan, "Çok büyük bir rant var, kolesterolü ilaçla düşürmeye çalışmak anlamsız." cevabı geldi.
'Kolesterol ilaçları yararlı mı? Kullanılmalı mı?' tartışmaları büyüyor.
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın kolesterol ilaçlarının faydasına inanmadığını söylemesi, Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından sert bir dille eleştirilmişti. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, Prof. Dr. Mehmet Aksoy ile Prof. Dr. Bingür Sönmez'in önceki gün yaptığı açıklamalara dün Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Uzman Biyolog Mevlüt Durmuş karşılık verdi.İstanbulÜniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Anabilim Dalları öğretim üyesi olan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kolesterolün bir gerçek olduğunu, bütün hayvanların, insanların ve bitkilerin hücrelerinin yapı taşını kolesterolün meydana getirdiğini söyledi. Kolesterolün bilinenin aksine yağ olmadığını, bir steroid hormonu olduğunu ifade eden Karatay, "Yani vücudumuzun streslere karşı koruyucu olarak fazlaca ürettiği bir hormondur! Kolesterol bakterisittir, yani bakterileri öldürür. Kolesterol virüsittir, yani virüsleri öldürür. Kolesterol, beyin hücreleri ve sinir ileti sisteminin olmazsa olmaz temel maddesidir. Öyle ki, beyin hücreleri hayatta kalabilmeleri için kan kolesterolüne bağlı kalmayarak, kendi kolesterollerini üretmek mecburiyetindedirler." dedi.
Bebeklerin en hızlı büyüme çağının temel ve tek gıdası olan anne sütünün neredeyse yüzde 90'ının kolesterol ve omega-3 yağ asidinden oluştuğunu ifade eden Karatay, "Kolesterolün bizatihi kendisi masumdur. Vücutta yanlış giden bir şeyleri tamir etmek için yükselir. Dolayısıyla kolesterolü ilaçla düşürmeye çalışmak anlamsızdır." diye konuştu. "Kolesterol, damarları tıkamaz. Damarları tıkayarak, kalp krizine ve inmeye neden kolesterol değil, kan pıhtısıdır. Kanın pıhtılaşmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi ise insülin hormonudur. Kandaki insülin hormonu yüksekliği kanın pıhtılaşmasını artırmaktadır." diyen Karatay'a göre kandaki insülin hormonu yüksekliği trombositlerin birbirine yapışarak tıkaç meydana getirmelerine neden olmakta.
'Çok büyük bir rant var ortada'
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, "Bir yığın araştırma var, kolesterolü ortalamadan düşük olanların başka hastalıklara çok daha fazla yakalandıkları yönünde. Ancak bunları söylemek size ticari açıdan bir şey kazandırmaz, kaybettirir. O yüzden ibre daha çok kolesterol karşıtı kampanya yürütenler lehinde çalışır. Çok büyük bir rant var ortada." diye konuştu. Kolesterolün düşürülmesinde kullanılan 'statin'lerin zararlı olduğunu söyleyen Aydın, "Vücudunuzda enerji santrali olan bir maddeyi bu ilaçlar tahrip eder. Bu ilaçları kullananlar zaten halsizlikten şikâyet ederler. Bütünüyle emin değiliz, ama teorik olarak baktığımızda kansere de sebep olma ihtimali var." diye konuştu. Aydın şunları söyledi: "Diyorlar ki 'madem öyle, ispat edin'. Asıl siz bu ilacın zararsız olduğunu ispat etmek durumundasınız. Kolesterol tamir materyalidir orada. Bu, biryangınmahallindeki itfaiyeyi görünce 'itfaiye yangın çıkarıyor' demenize benzer. Tıpta bu kadar ilerleme ve kolesterollü gıdaların tüketiminde büyük bir azalma varken neden koroner kalp rahatsızlıklarında muazzam bir artış var? Meslektaşlarımız bu soruyu yanıtlasınlar."
'Yaşlılarda kolesterol düzeyi yükseldikçe ölüm oranı azalır'
Uzman Biyolog Mevlüt Durmuş ise, "Kolesterolün zararlı olduğu yönündeki yaygın bilginin bir masal olduğunu düşünüyorum. Kardiyologlar, yaşlılardaki ölüm oranları ile kolesterol yüksekliği arasındaki ilişkiye girmezler. Çünkü yaşlılarda kandaki kolesterol düzeyi yükseldikçe ölüm oranı azalır, kolesterol düzeyi azaldıkça ölüm oranı artar!" dedi.
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kolesterol düşürücü ilaçların kanda LDL-kolesterolü düşürdüğüne şüphe olmadığını ancak bu düşüşün ne kalp krizi ne de felç ve bunlara bağlı ölümleri önlemede işe yaradığını aktardı.
Ergene: Açıklamaların aslı yok
Kolesterol ilaçlarının yararsız olduğu ve kullanılmaması gerektiği yönündeki açıklamaları asılsız olarak değerlendiren Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Oktay Ergene, "Bilimsellikten uzak olan bu açıklamalar, kamuoyunda büyük tedirginliğe yol açtı. Kolesterol tedavisini yarım bırakan hastalar oldu." dedi. Açıklamalarla; kan kolesterol seviyeleri ve koroner kalp hastalığı arasındaki kuvvetli, bağımsız ve sürekli bir ilişki görmezden gelinerek halkın yanıltıldığını belirten Ergene, statinlerin bugüne kadar koroner kalp hastalığında ölüm, kalp krizi ve felci engellediği bilinen en etkili tedavilerden biri olduğunu vurguladı.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.