KOBİ'lerin borsaya girişi kolaylaşacak

KOBİ'lerin borsaya girişi kolaylaşacak

SPK Başkanı Erol, Nasdaq türü bir menkul kıymetler piyasası düzenlemeyi öngördüklerini belirterek “Böylece KOBİ'lerin sermaye piyasasına daha az kısıtlama ile girmeleri mümkün olacak” dedi.

Kobilerin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na girmeleri ve işlem yapmaları kolaylaşacak. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Türkiye'de Nasdaq türü bir menkul kıymetler piyasası düzenleyeceklerini belirterek, "Böylece KOBİ'lerin sermaye piyasasına daha az kısıtlama ile girmeleri mümkün olacaktır" dedi. Financial Times ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-İngiliz İş Konseyi işbirliği ile düzenlenen, Türkiye Sermaye Piyasaları Forumu'nda konuşan Erol, dinamik bir sermaye piyasasına sahip Türkiye'de, 319'u İMKB'de işlem gören 607 adet halka açık şirket bulunduğunu söyledi. Nasdaq türü bir menkul kıymetler piyasası düzenlemeyi öngördüklerini belirten Erol “Böylece KOBİ'lerin sermaye piyasalarına daha az kısıtlama ile girmeleri ve daha esnek koşullarda girmeleri mümkün olacak. Düzenlemeyi yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

YILLIK GETİRİ YÜZDE 42

İMKB'de işlem gören şirketlerin toplam pazar değerinin 200 milyar doları bulduğunu ve yabancı yatırımcı oranı yüzde 70'i geçen İMKB'de yıllık getiri oranının geçen sene yüzde 42 olarak gerçekleştiğini bildiren Erol Türkiye sermaye piyasasının da global finansal piyasalardan kopuk olmadığına işaret etti. Erol, global piyasalarda yaşanan sıkıntıların yapısallaştırılmış çözümlerden ziyade bunların kötü kullanımından kaynaklandığını söyledi.

TÜRKİYE'DE SUBPRİME YOK

Türkiye'nin tutsat piyasasına geç girmiş bir ülke olarak diğer ülkelerdeki örnekleri inceleyebildiğini anlatan Erol, bu alandaki ikincil mevzuatın da hazırlandığını hatırlattı. Türkiye'deki tutsat sisteminin subprime kredilere izin vermediğini ve batık kredi oranının yüzde 0,5'in altında olduğuna işaret eden Erol, tutsattaki çalışmaların altyapı finansmanı gibi alanlarda da iyileştirmelere örnek olacağını kaydetti. Erol, piyasalardaki volatilite (finansal araçların fiyatlarının ard arda büyük yükselişler, düşüşler yapması) artmasına karşın yabancı yatırımcının ilgisinde azalma olmadığını söyledi.

Nasdaq fırsatlar diyarı

Dünyada en yoğun hisse senedi alışverişi Hisse Senedi Alım-Satımcıları Otomatikleştirilmiş Fiyat Ulusal Derneği (National Association of Securities Dealers Automated Quotation - NASDAQ) sistemi çerçevesinde yapılır. Tezgah üstü borsası denilen ve yaklaşık 5.240 değişik hisse senedinin alım-satımını düzenleyen bu kuruluş belirli bir mekanda faaliyet göstermez; hisse senedi ve bono alım-satımcılarının oluşturdukları bir elektronik iletişim ağıdır. Tezgah üstü işlemleri denetleyen Hisse Senedi Aracıları Ulusal Derneği yasa dışı çalıştığı ya da borçlarını ödeyemez duruma geldiği anlaşılan şirketleri ya da aracıları sistemden uzaklaştırma yetkisine sahiptir. Piyasada işlem gören hisse senetlerinin çoğu daha küçük ve daha istikrarsız şirketlere ait olduğu için NASDAQ diğer iki büyük borsadan daha riskli bir piyasa olarak bilinir. Buna karşılık yatırımcılara pek çok fırsat sunar. 1990'larda hızla büyüyen ileri teknoloji hisse senetlerinin çoğunluğu NASDAQ'ta işlem görmüştür.

Yeni Şafak