KKKA aşısı denendi

KKKA aşısı denendi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı can almaya devam ederken, Sağlık Bakanlığı da hastalığa karşı aşı üretim çalışmalarına hız verdi.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, "İlk elde edilen antijenler, Serum Çitliği'ndeki atlara uygulandı. Sonuç olumlu. Ancak bu deneysel amaçlı yapılan bir üretim. Bunların insanlara uygulanabilmesi için belli aşamalardan geçmesi gerekiyor." dedi.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, CİHAN'a yaptığı açıklamada KKKA hastalığının aşısını üretmek üzere Elazığ Veteriner Fakültesi ile ortak bir proje yürüttüklerini belirtti. İlk elde edilen antijenlerin, Serum Çiftliği'ndeki atlara uygulandığını belirten Ertek, "Bu atlarda antikor oluştuğunu saptadık. Yani olumlu. Ancak bu deneysel bir çalışma amaçlı yapılan üretim. Bunların insanlara uygulanabilmesi için belli aşamalardan, testlerden geçmesi gerekiyor. En az iki memeli hayvanda test edilmesi lazım" diye konuştu.


Deneysel amaçlı aşının ancak bu aşamalardan geçtikten sonra insanlarda kullanılır hale geleceğini belirten Ertek, "Bir sonraki aşamada bu atlardan elde edilecek antikorların, koruyucu amaçlı olarak insanlarda kullanılması gerekiyor. Çalışma planı hazırlanacak, Etik Kurul onayı alınacak, zararsızlık testleri yapılacak. Sonra da koruyucu amaçlı insanlarda uygulanmaya başlanacak." bilgisini verdi.


Aşının insanlarda uygulanması için kesin bir tarih vermenin mümkün olmadığını vurgulayan Ertek, şunları dile getirdi: "Çünkü her süreçte değişik analizler yapılıyor. Bu analizlerde en başa dönmek gerekebilir. Bu yüzden kesin bir tarih veremiyoruz. Fakat bir ürünün ilaç haline gelip de insanlara uygulanması için veya bir aşının deneysel aşamadan insanlara uygulanabilecek aşamaya gelmesi için en az 3- 5 yıllık bir süreye ihtiyaç var. Bütün güvenlik testlerinden geçtikten sonra ancak insanlara uygulanabilir. Şu anda elimizde aşı olabilecek, ileride kullanılabilecek bir ürün var. Tüm bu aşamalardan olumlu bir şekilde geçerse, belki üç yıl sonra KKKA'ya karı bir aşı üretilmiş ve riskli bölgelerdeki insanlara aşı uygulanabilir hale gelmiş olacak."

Etiketler :