Kıyameti, karanlık madde mi koparacak

Kıyameti, karanlık madde mi koparacak

CERN, evrenin dev patlama sonrası büzüleceği tezini çöpe attı.

Dünyaya internet, X-ışınları, katot, alfa ve beta ışınları, radyo, televizyonu kazandıran İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) dünyayı sarsan yeni bilgiler ortaya çıkarıldı. Dünyanın oluşumu ile ilgili büyük patlama olarak bilinen Big Bang Teorisi çürütüldü.
ESKİ 'BİG BANG' ÇÖPE

Bugün kullandığımız “www” şeklindeki internet teknolojisinin mucidi olan CERN, insanlık için şok veriler sunmaya devam ediyor. Bugün başlayacak yeni deneyler hakkında Yeni Şafak'a konuşan Türk bilimadamları, “Doğru Bilinen Yanlışlar”ı okurlarla paylaştı. Yeni bilgiye göre, ders kitaplarında ve birçok kaynakta yer alan ve “Big Bang” olarak bilinen “Dünyanın Oluşum Teorisi” tamamen gerçek dışı ilan edildi. Astrofizik alanında çalışan ve aralarında Türk bilimadamlarının da olduğu çalışmalara göre, Bing Bang'de olduğu gibi, dünya dev patlama sonrasında yeniden büzülmeyecek; aksine zamana bağlı artan ve katlanan bir hızla büyümeye devam edecek. Genişleyen evren soğuyacak. Evrenin soğuması yıldızların sönmesine neden olacak. En kötüsü de bilimsel olarak kıyamet kopacak!

UZAY BOŞLUĞU, O DA NE?

İsviçre'nin Cenevre yakınlarında, Fransa'nın Cessy Köyü'ndeki CERN'de dünyadan 3 bin, Türkiye'den 100 bilimadamı ve araştırma görevlisi, 4 farklı deney yürütüyor. Evrenin en merak edilen sırlarıyla ilgili yapılan deneylerden ATLAS ve CAST deneyleri için heyecan dorukta. Bu ay başlayacak 2 deneyde, aslında uzayda boşluk olmadığı, tam tersine gözle görülmeyen siyah alanların, evrenin sürekli büyümesine neden olan 'karanlık madde' yani Axion'dan oluştuğu ortaya çıkabilir. Axion bulunursa 'uzay boşluğu' da tarih olacak.

DEĞİŞİK CİNS CEHENNEM

CERN'deki Türk öğrencilerin ve araştırmacıların başında bulunan Parçacık Fiziği Profesörü Engin Arık'ın Atlasjet kazasıyla hayatını kaybetmesi sonrasında, sorumluluğu meslektaşı ve eşi Prof. Dr. Metin Arık üstlendi. “Bu deney bilinen birçok doğruyu yalanlayabilir” diyen Arık, Kur'an'-ı Kerim'de evrenin genişlediğine dair Ayet-i Kerime'lerin olduğunu söyledi. Arık, “Bu deney bunu ispatlayabilir. Big Bang Teorisi'ne göre; büyük patlama sonrası evren yavaşça büyüyordu, devamlı bir genişleme halindeydi ve büzülüyordu. Ancak yeni bilimsel verilere göre, anladık ki bunlar doğru değil. Bu deneyle birlikte evrenin yavaş değil, katlanarak artan bir hızla genişlediğini görüyoruz. Öte yandan büzülme de yok. Hızlanarak genişleyen bir evrenle karşı karşıyayız. Neden genişliyor ve bu genişlemenin sonu nereye varacak? Bu değişik cins Cehennem'dir” diye konuştu.

NEREYE KADAR BU BÜYÜME?

Son bilimsel verilere göre, standart Bing Bang'in hayal olduğunu kaydeden Prof. Dr. Metin Arık şunları kaydetti: “Şimdi gerçek şu: Evren büyüyecek, büyüdükçe soğuyacak, soğudukça yıldızlar sönecek ve sonunda boşluk, gözlenemeyen kara delikler ortaya çıkacak. Evren genişliyorsa bu, 'karanlık madde'nin işi olmalı' diye düşünüyoruz. 'Evreni böylesi genişlemeye iten nedir' sorusunun cevabını terslik olmaz ise deneylerle anlayacağız.”


Maddenin neden bir kütlesi var?


İsviçre'nin CERN bölgesinde ve yerin 150 metre altında bulunan araştırma ve deney merkezinde halen 4 ayrı deney sürdürülüyor. ATLAS ve CMS deneyleri sadece 2'si. Her iki deneyin asıl amacı; maddenin neden kütleye sahip olduğunu açıklayan modellerin doğru olduğunu gösterecek Higgs parçacığını bulmak. Deney bu amaçla devasa bir parçacık fiziği dedektörü kullanıyor. Bu deneylerde Ankara, Boğaziçi, Çukurova, Ortadoğu Teknik, Marmara, Kafkas, Süleyman Demirel, Mersin, Niğde, Gaziantep, Dumlupınar Üniversiteleri ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü katılıyor. Diğer 2 deney olan CAST ve CLIK Projesi'ne ise Doğuş, Boğaziçi, Ankara, Gazi Üniversiteleri ve TAEK'ten gruplar katkı sağlıyor.



Deney bugün


Dev deney bugün başlıyor, ilk çarpışma ise 10 Ekim'de. 21 metre uzunluğunda ve 16 metre çapında, yaklaşık 12 bin 500 ton ağırlığındaki dev dedektör, protonları (atom çekirdeğindeki artı yüklü parçacıklar) birbirleriyle çarpıştıracak. Prof. Dr. Metin Arık, “2 proton ışını büyük çember içinde karşılık dönecek. 10 Ekim'de ise ilk çarpıştırma başlıyor. Protonlar aynı yörüngede kalarak dönerlerse çarpışma başlayacak, bu yıllarca sürebilir. Data alımı 2 yıl devam edecek” dedi. Makinenin 10 yıl çalışması bekleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı