Kış hastalıklarının ilacı
Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, kış aylarını hastalanmadan atlatmanın en önemli yolunu açıkladı.
Doruk Sağlık Grubu Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Yıldız, kış aylarını hastalanmadan atlatmanın en önemli yolunun bu mevsimde çıkan sebze ve meyveleri yeteri kadar tüketmek olduğunu söyledi.
Sebze ve meyvelerin kendi mevsiminde tüketilmesinin çok önemli olduğunu belirten Yıldız, "Çünkü mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin vitamin, mineral ve antioksidan içerikleri çok daha yüksektir. Her sebze ve meyvenin içinde farklı besin öğeleri bulunur. Bizler sebze ve meyveleri renkleri açısından gruplayabiliriz. Eğer tükettiğimiz besinlerin renklerinin çeşitli olmasına dikkat edersek, farklı vitamin ve mineralleri de çeşitli bir şekilde vücudumuza almış oluruz." dedi.
Trunçgiller, havuç, beyaz ve yeşil renkli sebzeler ve kök sebzelerin kış aylarında sofralarda mutlaka yer alması gerektiğini dile getiren Yıldız, kış aylarını hastalanmadan atlatmanın en önemli yolunun bu mevsimde çıkan sebze ve meyveleri yeteri kadar tüketmek olduğunun altını çizdi. Yıldız, A ve C vitamininin yararları ve hangi besinlerde olduğunu şu şekilde anlattı:
"Trunçgiller ve havuç; C vitamini, bağışıklık hücrelerinin yapımında görev aldığından ötürü bizi hastalıklara karşı koruyan bir vitamindir. Ayrıca C vitamininde antioksidan etkileri mevcuttur. Fakat C vitamini vücutta depolanmadığı için bu besinler her gün düzenli olarak mutlaka alınmalıdır. Turunçgiller C vitamini açısından çok zengin besinlerdir. Havuç ise A vitamini öncüsü ve güçlü bir antioksidan olan beta karotenden zenginidir. Beta karoten antioksidan etkisi ile yaşlanma etkilerini yavaşlatır ve kanser gibi oksidanlara bağlı hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bu özellikler aynı zamanda bal kabağında da bulunmaktadır. Karnabahar, lahana ve brüksel lahanası, kış boyunca tazeliklerini ve lezzetlerini koruyan sağlıklı sebzelerdir. Folik asit, A vitamini, manganez ve potasyum içerikleri ile bu sebzeler kalp-damar sağlığının korunması açısından da çok önemlidirler. Kükürt içerikleri ve birçok fitokimyasaldan zengin olmaları nedeni ile kansere karşı koruma sağlayan ve vücudumuzu zararlı atıklardan temizleyen lahana ailesinin özellikle kolon kanserine karşı koruma sağladığı belirlenmiştir."
Koyu yeşil yapraklı sebzelerin en büyük ortak özelliklerinin ise posa ve folik asit olduğuna dikkat çeken Rabia Yıldız, "Kabızlığın kış aylarında daha sık gözlenen bir sağlık sorunu olduğu düşünülürse, koyu yeşil sebzeler ile alınan posanın önemi daha iyi anlaşılır." dedi. Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Folik asit ise vücutta gerçekleştirdiği hayati roller sebebi ile her yaşta önemlidir. Folik asit, bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinin yanı sıra, genetik kodlamalarda da rol alır. Bu önemli görevi nedeni ile gebe kadınlar için ayrı bir önem taşır. Gebe kalmadan önce ve gebeliğin ilk aylarında folik asidin yetersiz alınması bebeğin nöral tüp defekti adı verilen sorun ile doğmasına yol açar. Bunların dışında koyu yeşil yapraklı sebzeler birçok vitamin ve mineralden de zengindir. Ispanak demir minerali açısından da zengindir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile ilgili en sık yapılan beslenme hatası bu sebzelerin saplarını ve köklerini atmaktır. Oysa akan su altında iyice yıkandıktan sonra bu kısımlarında yemeklere eklenmesi veya salatalarda çiğ olarak tüketilmesi sağlık açısından önemlidir. Turp, kereviz, yer alması ve patates gibi sebzeler ile kış sofralarımıza lezzet ve sağlık katabiliriz. Kök sebzeler birçok vitamin ve mineral içerir. Ayrıca içeriklerinde bulunan antioksidan öğeler ile vücudumuzu serbest radikallere karşı güçlü hale getirirler."
Kaynak: