Kırmızı periler diyarı tanıtılacak
Narman’da ‘kırmızı periler diyarı’ olarak adlandırılan kanyonda İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümü öğretim üyelerince envanter çalışması başlatıldı.
Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Yıldırım Güngör, kanyonun jeolojik miras kavramı içinde ele alınması gerektiğini belirtti.
Narman’da ‘kırmızı periler diyarı’ olarak adlandırılan kanyonda İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümü öğretim üyelerince envanter çalışması başlatıldı. Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Yıldırım Güngör, kanyonun jeolojik özellikleri ve oluşan şekiller nedeniyle jeolojik miras kavramı içinde ele alınması gerektiğini belirtti.
İstanbul Üniversitesinin desteklediği “Narman kanyonunun jeolojik miras envanterinin çıkarılması ve jeopark alanı olarak değerlendirilmesi” amacıyla hazırlanan proje kapsamında İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Yıldırım Güngör ve 12 öğrenci ilçede çalışma başlattı. Narman kanyonunu koruma altına alarak ülke turizmine kazandırmak için başlatılan çalışmayı değerlendiren Doç. Dr. Güngör, “Kanyondaki peri bacaları Kapadokya’dakilerden çok farklı. Kapadokya’daki peri bacaları volkanizma sonucu oluşurken Narman’dakiler günümüzden 2.5 - 3 milyon yıl önce akarsuların bir çökelme havzasına taşıdığı malzemelerin zamanla aşınması sonucunda meydana gelmiştir. Önce su daha sonra da rüzgâr etkisiyle aşınarak günümüzdeki hallerini almışlar” dedi.
'KANYON NARMAN İÇİN ÖNEMLİ'
Projenin nihai amacının Narman Kanyonu’nu bir dünya markası haline getirmek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Güngör, “Bunun için Narman halkının büyük bir çaba göstermesi, öncelikle kanyonun Narman için gerçekten önemli bir değer olduğuna inanmaları gerekiyor. Sadece peri bacalarının değil kanyonda yaşayan tüm hayvanların da korunması kanyonu daha da cazip bir hale getirecektir.” diye konuştu.
Doç. Dr. Yıldırım Güngör projeyle ilgili şunları söyledi:
“Çalıştıkça ilginç yerler bulmaya başladık. Sadece jeolojik değil arkeolojik bulgular da gözleniyor. Şimdilik Koçkaya ve Kilimli köylerinde ilginç jeolojik oluşumlar saptadık. Proje kapsamında bölgenin detaylı jeolojik haritaları yapılarak, jeolojik miras envanteri çıkarılarak tüm doğal değerlerin koordinatları belirlenecek. Vadide yaklaşık 15 adet yürüyüş güzergahının haritası yapılacak, çöp depolama alanının taşınması için uygun yer belirlenecek. Vadi ve civarından derlenecek değerli örneklerle Narman jeopark müzesi kurulması için kaynak aranacak. Bölge gençleri için bir yerel rehberlik eğitim düzenlenerek bölgeye gelenlere rehberlik yapmaları sağlanacak.”
Kaynak: