Kılıçdaroğlu: Herkes Silivri'ye gidebilir kime ne

Kılıçdaroğlu: Herkes Silivri'ye gidebilir kime ne

Ergenekon davasında tarihi günü yorumlayan CHP lideri, Silivri'deki güvenlik tedbirlerini eleştirdi..

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tarihi Ergenekon duruşması gününde Sözcü Gazetesi'nden Saygı Öztürk'e röportaj verdi. Silivri'ye her isteyen gidebilir diyen CHP lideri YAŞ kararlarını da yorumları.

İŞTE CHP LİDERİNİN AÇIKLAMALARININ ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLARI

Duruşmayı izlemek için CHP milletvekilleri Silivri’de olacaklar. Biz, yargılama aşamasında haksızlığa uğradığını söyleyen tüm yurttaşların duruşmalarını izliyoruz. Silivri’de haksızlıklar çok açık.

İNSANLAR SİLİVRİ'YE GİDEBİLİR

Buradaki duruşmaları da arkadaşlarımız yakından izliyorlar. Anayasa’da ‘seyahat hakkı’ diye bir hak var. İnsanlar Silivri’ye gidebilirler. Şiddete başvurmadığı sürece her yurttaştın eylem yapma hakkı da var. Gidende silah yoksa, herhangi bir saldırıları yoksa gider, duruşmayı izleyebilirler. Bu da en doğal hakkı. Bu, demokrasilerde olmazsa olmaz kurallardan birisidir.

 

SİLİVRİ'DE KİMSE ADALET BEKLEMESİN

Ergenekon olarak bilinen ve 275 kişinin yargılandığı davanın kararlarının açıklanması bekleniyor. Silivri'de adalet bekleyenler yanılıyorlar. Çünkü o mahkemeler, siyasi otoritenin emrinde olan mahkemeler. Bugüne kadar tutuklamaları, verdikleri kararlarla bunu kanıtladılar. Dolayısıyla Silivri mahkemelerinin adalet dağıtacağını kimse beklemesin. Silivri’de sağlıklı bir yargılama yapılmadığı gibi, hukuk hep ihlal edildi.Yargı süreci- sanık sürecinin ötesinde davanın, bir kan davasına dönüştürüldüğünü herkes biliyor. O yüzden bbu mahkemelerden adalet çıkmaz.

ORDU VESAYETİNİ KALDIRDIK DİYENLER KENDİ VESAYETLERİNİ KURDU

Ordu bir profesyonel meslek kuruluşudur. Bütün dünya ordularının kuralları, bir ölçüde mesleki açıdan bizim ordumuzu için de geçerlidir. Belli bir hiyerarşisi vardır. Ordunun, siyaset dışında olması esastır. Bu konuda Türkiye’de tam bir görüş birliği var. Ama ‘ordunun siyaset üzerinde vesayetini kaldırdık’ diyerek kendi sivil vesayetini topluma kabul ettirmeye çalışan anlayışa da karşıyım. AKP kendi siyasal görüşlerini, ideolojini topluma zorla kabul ettirmeye çalışıyor. AKP artık kendi devletini oluşturdu.

Valisiyle, kaymakamıyla, askeriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversiteleriyle kendi devletini oluşturdu. Farklı görüşlere yer vermiyor,, onları dinlemiyor. Baskısı bir polis Devleti kuruyor. Orduyu da kendine göre şekillendiriyor. Oysa orduların gelenek ve kuralları vardır. Bu gelenek ve kurallar ordunun moral değerleriyle birlikte değerlendirildiğinde daha güçlü , saygın, siyasete bulaşmamış, ülkenin çıkarları bağlamında, dünyayı sorgulayan bir ordu ortaya çıkar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.