Kepeğin Doğal İlacı
Nar taneleri, balla kulak ağrılarına iyi gelir; haricen kulağın altına tatbik edilirse, aynı etkiyi yapar
NAR
Nar taneleri, balla kulak ağrılarına iyi gelir; haricen kulağın altına tatbik edilirse, aynı etkiyi yapar. Ayrıca balla karıştırılıp, dövülmüş nar taneleri, haricen uygulanınca, kepeğe (kıla) iyi gelir...
İÇERİĞİ
Tatlı olan nar, birinci dereceye kadar soğuk, aynı derecede rutubetli, ekşi olan, ikinci derecede soğuk ve kurudur.
YARARLARI
Ekşi olan, safrayı tutar ve fazlalıkların bağırsaklara akışını engeller. Özellikle onun şurubunun bu etkisi vardır. Bütün nevileri, hatta ekşi olanı bile, kabız etkisi taşır.
ŞİŞLER
Nar tanesi, balla birlikte haricen tatbik edilirse, parmaklardaki yaralara iyi gelir.
YARALAR
Nar çiçekleri, sıcaklığıyla cerahatli yaraları yumuşatır. Ekşi olan, yumuşatıcıdır ve hepsi de pek az besleyicidir. Ancak tanesi zararlıdır. Daha tutucudur; kısımları parçalayıcıdır ve bütün taneleri tatlı olanlar da, olmayanlar da, böyledir.
BAŞ ORGANLARI
Nar taneleri, balla kulak ağrılarına iyi gelir. Ayrıca balla karıştırılıp, dövülmüş nar taneleri, haricen uygulanınca, kepeğe (kıla) iyi gelir. Bir adet tatlı nar, şarap içinde pişirilip, sonra iyice ezilse, sonra şişmiş kulağa (kabakulak ) yakı yapılsa, iyi gelir. Nar şurubu ve şarabı (rub), sarhoşluğu önler. Özellikle ekşi olanının bu etkisi güçlüdür.
GÖZ HASTALIKLARI
Ekşi öz suyu, balla birlikte katarakta (zıfr) iyi gelir. Tatlısının öz suyu, ve acısının öz suyu, balla birlikte güneşletilirse, gözün ateşine, hararetine, cehere (gündüz körlüğü) iyi gelir.
SOLUNUM
Ekşi nar, boğazı tahriş eder ve göğüsü tahriş eder. Tatlı nar, her ikisini de yumuşatır ve göğüsü güçlendirir. Eğer nar tanesi, yağmur suyu ile içilirse, ağızdan gelen kanamayı durdurur ve bütün nar çeşitleri hafakana (çarpıntı) iyi gelir ve hıçkırığı keser.
DIŞARI ATAN ORGANLAR
Ekşi nar, genellikle tatlı nardan daha çok idrar söktürücüdür ve her ikisi de (ekşi ve tatlı) idrar söktürücüdür; balla birlikte nar taneleri, midedeki yaralara yararlıdır; kavrulmuş nar çekirdekleri, safra salgısına faydalıdır ve mideyi güçlendirir. Nar kökünün kabuğu, nebizle (hurma ve üzümden yapılan bir çeşit içki) bağırsak kurtlarını döker.
BESLENME ORGANLARI
Hepsi keymus için iyidir ve midenin kronik iltihabına iyi gelir. Tatlı nar, mide için uygundur, onun hafif bir kabız etkisi vardır. Ekşi olan nar, mide için zararlıdır. Bundan başka, mide için nar tanesi kötü etki yapar; midede yakıcı etki yapar.
Onun kavrulmuş taneleri, hamilelerin iştihasını artırır; aynı zamanda ekşi narın özünü, ateşli kimselerin yemekten önce yudumlamasından, yemekten sonra yudumlaması daha iyidir. Yemekten sonra ekşi nar yemek, buharının organlara ulaşmasına engel olur. Yemek öncesi nar yemek, yenen yemeğin hazmedilmesini engeller. Bütün nar çeşitlerinin pek az gıda değeri vardır.
HUMMALAR
Acı nar, hummalara ve iltihaplara iyi gelir. Ancak tatlı olanı, genellikle ateşli hummalarda zararlıdır.