KCK plakalı araç sağa çek
Terör örgütlerini anımsatan plakalardan sonra küçük düşürücü nitelikteki plakalar da verilmiyor.
Trafik Kanununa göre, terör örgütlerini anımsatan harf gruplarının dışında, küçük düşürücü nitelikteki plakalar da verilmiyor. Bu plakalar da, KEL, LAN, LEN, MAL, NAH gibi harf gruplarını içeriyor.
PLAKALARDA 3 harf uygulamasının olduğu illerde ‘KCK’ paniği yaşanmaya başlandı. Tedirginlik, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 1 ay önce aldığı karar ile başladı. ‘KCK’ terör örgütü listesine girdi. Yargıtay’ın aldığı karar ile ‘KCK’ plakalara doğal olarak yasak geldi. Bu karardana sonra, Emniyet Genel Müdürlüğü harekete geçti. Yapılan incelemede 2011 verilerine göre Türkiye’de 261 KCK plakalı araç tespit edildi. Bu araçların 61’inin İstanbul’da 20’sinin Ankara’da olduğu belirlenirken ‘bu plakalar ne olacak?’ sorusu gündeme geldi. Bunun üzerine bir çalışma başatıldı. Önce araçlara ‘KCK’ plakası verilmesi uygulamasına son verildi. İsteyen plaka sahiplerine ise plakalarını değiştirme hakkı verildi. Çünkü kanunlara göre plaka sadece il değişikliği olduğunda değiştirilebiliyor. Alınan karar ile adres değişikliği şartı kaldırıldı. Bu karar ise 81 ilin valiliklerine yazılı olarak bildirildi. Bu karar sonucunda ise KCK plaka sahiplerine istediği zaman plakalarını değiştirme hakkı tanındı. Bir zorunluluk ise getirilmedi.
Peki KCK’lı plakalarını değiştirmek isteyenler ne yapacak? bu sorunun cevabına bakınca ortaya bir ‘maliyet’ çıkıyor. Bu maliyet ise 156.5 TL. Araç sahipleri, plaka değiştirirken değişmesi gereken belgeler için de masrafta bulunacak. Buna göre, motorlu araç tescil belgesi bedeli 77 TL 50 kuruşu, araç tescil belgesi bedeli 58 TL’yi ve plaka ücreti de 21 TL’yi ödemek zorundalar. Toplam 156 TL 50 kuruşluk bedeli ödeyenler, KCK plakalarından kurtulabilecek.
KCK’lı plakası olduğu için kurallara daha fazla dikkat ettiğini söyleyen araç sahibi şunları söylemişti: ”Yıllar önce aldığımız araçların plakalarında bazı harfler bizi ürkütmeye başladı. ‘KCK’ harflerinin bulunduğu plakalarda şu ana dek herhangi bir engelle karşılaşmadık. Fakat bu harflerin yasaklı olmadığını biliyoruz. Eğer yasak konulsaydı daha önce böyle bir plaka verilmezdi. Yine de tedirginiz. Yasaklı harflerin tartışıldığı bir dönemde özel otolardaki harfler de artık tartışılmaya başlandı. Böyle giderse plakaları değiştirmeyi bile düşünüyoruz.”
Kaynak: VATAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.