Kaza sonrası yaşanan tüm gelişmeler
ELT cihazı var ama çalışmıyor. Cep telefonlarından gece 2'ye kadar sinyal alındı. Arama 3 bin kişiyle devam ediyor. Hava daha da bozacak.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopteri arama çalışmaları, bölgedeki sis nedeniyle sivil savunma, askerler ve vatandaşların katılımıyla güçlükle sürdürülüyor.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun bulunduğu helikopterin düşmesinin ardından başlatılan arama çalışmalarıyla ilgili saat 04.00- 17.00 arasındaki gelişmeler şöyle:
Yazıcıoğlu'nun Kahramanmaraş'tan Yozgat'a giderken bindiği ve dün saat 15.55'te düştüğü bilgisi emniyet güçlerine ulaşan helikopterdeki cep telefonlarından ilk sinyal saat 16.22'de alınarak bölge tespiti yapıldı.
ELT CİHAZINDAN SİNYAL GELMEDİ
Bunun üzerine Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi harekete geçerek, helikopterlerde yer tespitine olanak sağlayan ''ELT'' cihazıyla irtibat kurmaya çalıştı. Ancak ''cihazın bozuk olması, helikopterde bulunmaması veya sert düşüş yüzünden çalışmaması'' nedeniyle ELT'den sinyal alınamadı.
Yetkililer, bunun üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan (BTK) helikopterde bulunanların cep telefonları aracılığıyla yer tespitinin yapılmasını talep etti.
CEP TELEFONLARINDAN SİNYALLER GECE KESİLDİ
BTK'ya dün saat 16.20'de gelen bu talep üzerine kurum saat 16.22'de bölgede baz istasyonları bulunan Avea ve Turkcell'in kullanıldığı operatöre ait 3 ayrı cep telefonundan ilk sinyalleri aldı. Böylece düşen helikopterin yeri Kahramanmaraş'taki Göksun bölgesi olarak tespit edildi.
Ancak 3 telefondan alınan sinyaller aynı noktayı işaret etmesine rağmen, 1 kilometre eninde, 30 kilometre uzunluğunda bir alanı işaret ediyordu.
Bu nedenle arama alanı çok geniş bir alana yayıldı. Çalışmalar, bu büyüklükte bir alanın yanı sıra dağlık bir alanda, zor coğrafi şartlarda ve olumsuz hava koşulları altında sürdürülüyor.
Yetkililer, cep telefonlarının şarjının bitmesi durumunda sinyal alımının kesildiğini, bu nedenle gece 02.00'den beri düşen helikopterde bulunan telefonlardan sinyal alınamadığını bildirdi.
BİR ARAMA KURTARMA EKİBİ KAMAN DAĞI ZİRVESİNE ULAŞTI
AA muhabirinin, cep telefonu ile görüştüğü Kurucuova Köyü sakinlerinden Celal Bayır, aralarında kendisinin de yer aldığı bir arama-kurtarma ekibinin, Kaman Dağı zirvesine ulaştığını söyledi.
Bayır, ''Sis, arama-kurtarma çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Helikopteri bulmak için Kaman Dağı'nın zirvesine tırmandık. Ancak buradan aşağısı görünmüyor. Teknik ekip helikopterden gelen sinyali alıyor ama enkazın yeri sis nedeniyle tespit edilemiyor'' dedi.
AŞIRI SOĞUK VE SİS ÇALIŞMALARI GÜÇLEŞTİRİYOR
Arama-kurtarma ekipleri, gece saatlerinde sinyalin yoğun olarak geldiği bölgeye ulaştı. Ancak bu noktada yapılan detay aramalarında enkaza ulaşılamadı.
Havanın çok soğuk olması nedeniyle arama kurtarma çalışmasına katılan ekipler değiştirilerek çalışmalar sürdürüldü.
Çalışmalara katılan ekipler, bölgede hava şartlarının çok kötü olduğunu, sıcaklığın eksi 15 dereceye kadar düştüğünü kaydetti. Bölgede yoğun sis bulunduğu ve görüş mesafesinin 1 metreye kadar düştüğü bilgisi alındı.
Bu arada, Kahramanmaraş İl Özel İdaresinden getirilen paletli bir dozer, araçların bölgeye sevkini sağlamak amacıyla yol açma çalışmaları yürütüyor.
Öte yandan, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Genelkurmay Başkanlığına ait 2 Skorsky ve 1 CASA uçağının saat 04.30'da hareket ederek, bölgede arama çalışmalarına başladığı belirtildi.
Açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğüne ait H-160 tipi bir helikopterin de arama çalışmalarına katılmak üzere saat 05.25'de Nevşehir'den bölgeye hareket ettiği kaydedildi.
Çalışmaların 345 jandarma subay, astsubay ve erbaş, Kahramanmaraş Sivil Savunma Birlik Müdürlüğü ekipleri, Adana Sivil Savunma Birlik Müdürlüğünden 27 personel, 8 araç ve 1 arama köpeği ile 897 geçici köy korucusu ve 60 AKUT personeliyle devam ettiği belirtilen açıklamada, ''Sağlık Bakanlığına ait 14 ambulans ve 2 medikal kurtarma ekibi bölgede hazır bekletilmektedir'' denildi.
ARAMA ÇALIŞMALARI SABAHA KADAR SÜRDÜ
Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden saat 08.45 itibariyle yapılan yazılı açıklamaya göre, kaza bölgesindeki arama çalışmalarına katılan ekip ve ekipmanlara ek olarak, Genelkurmay Başkanlığına ait 2 Skorsky helikopter ile Doğal Afet Kurtarma Taburu'ndan (DAK) 12'şer kişilik 2 özel tim saat 08.20 itibariyle Ankara Gölbaşı'ndan bölgeye hareket etti.
Ekiplerin hava indirme yoluyla arama bölgesine bırakılarak, arama kurtarma çalışmalarına katılacakları bildirildi.
Bu arada, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ile sabaha karşı Göksun'a geldi.
Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin enkazının bulunması için tüm imkanların seferber edildiğini belirten Atalay, hem sivil savunma hem jandarma hem de emniyet kuvvetleri ile diğer sivil kurtarma ekiplerinin helikoptere ulaşmak için çalıştığını bildirdi.
GÜNÜN IŞIMASIYLA HAVADAN DA ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopterin bulunması için karadan devam eden arama çalışmalarına günün ışımasıyla birlikte havadan da başlandı.
Bölgede bulunan Bakan Atalay, havadan yeniden başlatılan arama çalışmalarını izlemek amacıyla Kurucaova köyüne geldi.
Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopteri bulmak için Kurucaova köyü Kaman Dağı, Çatalkaya ve Güneyoluk mevkilerindeki arama çalışmaları devam ediyor.
Bu arada Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğünden saat 09.50 itibariyle yapılan yazılı açıklamada, Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopteri arama çalışmalarının gece boyunca sürdürüldüğü kaydedildi.
Yurdun birçok yerinden sivil savunma ekipleri arama çalışmalarına katılmak üzere Kahramanmaraş'a hareket etti.
Arama-kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgede 15 dolayında ambulans, olası bir müdahale için hazır bekletiliyor.
Kurucaova köyünün kuzeyinde yer alan Deliklitaş ve Kızılören bölgelerinde sürdürülen arama çalışmalarından bir sonuç alınamadı.
Askeri yetkililer, arama çalışmalarının Güney Oluk Tepe bölgesinin kuzey, güney, batı ve doğu bölgelerinde devam ettiğini, yağmurdan etkilenen ekiplerin yeni ekiplerle takviye edildiğini kaydetti.
KAZANIN OLDUĞU BÖLGEDE HAVA DURUMU
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düştüğü bölgede, bugün akşam saatlerinde başlayacak kar yağışının gece yarısından itibaren kuvvetleneceğini ve yarın da süreceğini bildirdi.
Buna göre, arama yapılan Kurucaova, Tekir mevkisi ve Göksun'u içine alan bölgede, bu akşam saatlerinden itibaren kar yağışı başlayacak. Kar yağışının bu gece saatlerinden itibaren kuvvetlenerek etkisini artırması bekleniyor. Görüş mesafesi bu bölgede yağış anında ortalama 50-500 metre arasında değişebilecek.
Bölgede bekleyen, ambulans, kurtarma aracı ve partililere ait araçların oluşturduğu konvoyun uzunluğu bir kilometreyi geçti.
İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY
Bakan Atalay, Kurucaova köyünde arama çalışmalarına katılan ekipleri ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, olaydan dolayı çok üzgün olduklarını belirtti.
Olumsuz hava şartlarının helikopterlerle arama yapmayı engellediğini ifade eden Atalay, şunları kaydetti:
''Devletin tüm imkanlarını kullanıyoruz. Birden fazla bölgede arama çalışmaları devam ediyor. Bölgede 11 helikopterimiz bulunuyor, ancak olumsuz hava şartları nedeniyle çalışmalara katılamıyorlar. Hava şartları düzeldiğinde arama çalışmalarına helikopterler de katılacak.''
Helikoptere ulaşmak için çalışmaların tüm imkanlar seferber edilerek sürdürüldüğünü belirten Atalay, helikopter ile son irtibatın, helikopterdeki gazetecinin telefonu ile olduğunu söyledi.
Telefon konuşmasından yer tespiti yapılmaya çalışıldığını kaydeden Atalay, ''Baz istasyonları, koordinatlar üzerinde çalışıldı. Daha sonra helikopter sinyal veriyor mu diye Ulaştırma Bakanlığı çalıştı. İlgili kurumlarımız seferber oldu. Helikopterde sinyal veren bir cihaz olması gerekiyor ama sinyal vermiyor. Helikopterin teknik imkanlarıyla herhangi bir bilgi alınamıyor'' diye konuştu.
ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gümüşhane'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, arama çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.
''Helikopter, gerek uçuşa elverişliliği gerekse ruhsatı ve teknik donanımı bakımından tamamen kurallara uygun'' diyen Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
''30 kilometrelik bir daire düşünün. Bu alanda arama çalışmaları 3 bine yakın arama kurtarma ekibiyle sürdürülmektedir. Helikopterlerde, genellikle hatalı bir iniş yaptığı veya düştüğünde faaliyete geçen, ELT dediğimiz acil yer gösterme sinyal cihazı vardır.
O cihazın verdiği sinyal uydudan yer istasyonlarına bildirilmekte, yer istasyonları da helikopterin bulunduğu yeri anında göstermektedir. Ancak bu olayda ELT cihazı sinyal göndermemiştir. Bunun nedenini henüz bilmiyoruz. Birkaç nedeni olabilir. Biri karla kaplı bir zemin olması, düşüş zemininin, belki bu cihazı faaliyete geçirerek şiddette olmaması dolayısıyla sinyal göndermemiş olabilir. Tabii gerçek neden, helikopter bulunduktan sonra kaza araştırma ekiplerince ortaya çıkarılacaktır.''
TBMM BAŞKANVEKİLİ PAKDİL
TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Göksun ilçesinde yaptığı açıklamada, ilk anlardan itibaren gerekli tüm temasları yaptığını, İçişleri Bakanı'nın, Vali, Kaymakam ve askeri erkanın büyük bir gayretin içine girdiğini anlattı.
Vatandaşların büyük bir duyarlılık göstererek, arama çalışmalarına destek verdiğini ifade eden Pakdil, tüm siyasi partilerin de çok yakın bir ilgi gösterdiğini söyledi.
DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ÇİÇEK
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Başbakanlık Merkez Binası önünde yaptığı açıklamada, kamuoyunun müsterih olması gerektiğini belirterek, ''Devletin elindeki imkanları tümüyle seferber ederek, olayın bir an evvel aydınlatılması ve kaza yerine ulaşılması noktasında çok yoğun bir çaba sarf edilmektedir'' dedi.
Buradaki tek olumsuz durumun hava şartlarının kötülüğü olduğunu belirten Çiçek, yoğun sis ve yağışın tespit çalışmalarını zorlaştırdığını söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, ''Kazadan sonra bir telefondan sinyal alındığı'' yönünde haberler olduğunun hatırlatılması üzerine Çiçek, sinyalin sürekli değil bir defa alındığını, var olan diğer telefonların kapalı olduğunu belirtti.
Telefona ait koordinatların TELEKOM İletişim Başkanlığı tarafından ilgili makamlara verildiğini ifade eden Çiçek, ancak bu alanın çok geniş ve dağlık bir alan olduğuna dikkati çekti.
YAZICIOĞLU'NUN KIZI VE EŞİ GÖKSUN'A GELDİ
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile kızı Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine geldi.
Arama çalışmalarının devam ettiği Göksun'a gelen Gülefer Yazıcıoğlu ile kızını TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil karşıladı. Gülefer Yazıcıoğlu aynı zamanda ağabeyi olan Nevzat Pakdil ile birlikte Göksun'da bulunan il özel idaresi binasında, arama kurtarma çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyor.
Öte yandan, haberin ardından Yazıcığlu'nun Sivas'ta yaşayan annesi, kardeşleri ve yakınlarının evinde üzgün ve umutlu bekleyiş sürüyor.
Helikopterde bulunan İHA Sivas Muhabiri İsmail Güneş'in eşi Yasemin ve diğer akrabaları da olayın üzüntüsü içinde. Eşinin ablasının evinde 2 oğluyla birlikte bekleyişini sürdüren Yasemin Güneş, sürekli eşinin meslektaşlarıyla görüşerek haber almaya çalışıyor.
ATATÜRK HAVALİMANI'NDA KRİZ MASASI KURULDU
Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, düşen helikoptere uçuşa elverişli olduğuna ilişkin belge 16 Haziran 2008'de verildi ve belge 16 Haziran 2009'a kadar geçerli durumda.
Helikopterin 20 Mart 2009 tarihinde verilen ruhsatının süresi ise 20 Mart 2011'de sona eriyordu.
Medair'in bağlı olduğu Esas Holding, Atatürk Havalimanı'nda BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesine ilişkin bir kriz masası oluşturdu.
Kriz masasının başkanı olan Esas Holding İcra Kurulu Üyesi Çağatay Özdoğru, AA muhabirine, helikopterde, helikopterin düştüğü yeri tespit eden cihaz bulunmadığı yönündeki haberlerin yanlış olduğunu bildirdi.
Helikopterde, elektronik cihaz bulunduğunu vurgulayan Çağatay, şunları kaydetti:
''Electronic Location Transmitter (ELT). Bu cihaz var. Olmaması diye bir şey mümkün değil. Neden? Çünkü bütün Esas Holding'in üst yönetimi bu helikopterle uçuyor. Ve olmak zorunda. Yalnız bu cihaz çok şiddetli çarpmalarda devreye girer.
Dolayısıyla, tahminimiz çok şiddetli bir çarpma olmadı, o yüzden de alet devreye girmedi. Otomobildeki hava yastığı gibi yani. Bir düşme var... Zaten gazeteci arkadaş da yaşıyordu. Dün 16.00-16.30 sularında bir tek ayağında kırık vardı. Helikopterde parçalanma vesaire olduğunu zannetmiyoruz, bir düşüş oldu, ama bir çakılma olmadı diye düşünüyorum.''
TBMM BAŞKANI TOPTAN, GEZİSİNİ YARIDA KESTİ
TBMM Başkanı Köksal Toptan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesi üzerine Tunus'a yaptığı resmi ziyareti yarıda keserek Türkiye'ye dönme kararı aldı.
Bunun üzerine Ankara'da bulunan özel GAP uçağının Tunus'a hareket etmesi kararlaştırıldı. Tunus'a gidecek olan uçak, TBMM Başkanı Toptan ve beraberindeki heyeti aldıktan sonra doğrudan Kahramanmaraş'a gidecek.
BAŞBAKAN ERDOĞAN, KAHRAMANMARAŞ'A GİTTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, programını iptal ederek, özel bir uçakla saat 12.00'de İstanbul'dan Kahramanmaraş'a hareket etti. Erdoğan ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu da Kahramanmaraş'a gitti.
Bu arada, Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düşmesi sonrası bazı siyasi partiler mitinglerini iptal etti.
Kaynak: