Kayseri'de Yağış 30 Yıllık rekorunu kırdı

Kayseri'de Yağış 30 Yıllık rekorunu kırdı

Kayseri'nin Temmuz ayının ilk yarısında uzun yıllar ortalamasının üzerinde yağış aldığı ve döneme göre 30 yılın rekorunun kırıldığı bildirildi.

Meteoroloji Bölge Müdürü Ziya Çolak, açıklamasında, Temmuz ayı başından bugün sabah saatlerine kadar metrekareye 65,2 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Geçtiğimiz yıl aynı döneminde, metrekareye düşen yağış miktarının 0,3 kilogram olduğunu ifade eden Çolak, uzun yıllar ortalamasının ise 11,5 kilogram yağış düştüğünü dile getirdi.

Sadece son iki günde metrekareye 30 kilogram yağış düştüğünü vurgulayan Çolak, "Türkiye genelinde etkili olan yağışlar Kayseri'de de etkili olarak yağış oranlarını artırdı. Temmuz ayı başından bu yana metrekareye düşen yağış oranı bu sabah itibariyle 65,2 kilogramı buldu. İlçelerden Tomarza'da da metrekareye 50,2, Develi'de 25 kilogram yağış düştü. İstatistiklere bakıldığında yağış oranı için son 30 yılın rekoru denebilir. Bu yağış değerlerine en yakın oran 2002 yılında metrekareye 62,3 kilogram olarak gerçekleşmiş. Şehirde uzun yıllar ortalamasına göre yağış oranı yıllık metrekareye 11,5 kilogramdır. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında da metrekareye 0,3 kilogram yağış düşmüştü." diye konuştu.

Öte yandan, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, hava tahminlerine göre Kayseri'de yağışlı havanın bugün ve yarın da etkili olacağını belirterek; vatandaşları sel, heyelan gibi doğal afetlere karşı dikkatli olmaya çağırdı. Mevsimsel olarak görülen elektrik yüklü bulutların neden olacağı gök gürültülü sağanak yağışlarla birlikte ortaya çıkacak yıldırım ve dolu yağışına karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli olmaları gerektiği kaydedildi.

Etiketler :