Kayseri, gelişmiş ülkeleri solladı

Kayseri, gelişmiş ülkeleri solladı

Elektrikte gelişmiş ülkelerde kayıp kaçak oranı yüzde 8, Kayseri'de yüzde 7.15

Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi (KCETAŞ), yürüttüğü çalışmalar ve yakından takip ettiği teknolojik gelişmeler sayesinde kayıp kaçak oranlarını dünya standartları üzerine çıkarmayı başardı. Şirketin, 514 bin 500'e ulaşan abone sayısının yüzde 51 gibi büyük bir kısmını sanayiciler oluşturuyor.

Satılan enerjinin yüzde 100'ünü tahakkuk ettiklerini ve yüzde 89'unu tahsil ettiklerini belirten KCETAŞ Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci, kayıpların azaltılması, verimliliğin artırılması, doğru planlama, proje tesisi gibi konuların iyi bir işletmeyle mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Gelişmiş ülkelerde kayıp kaçak oranlarının yüzde 8, dünya genelinde yüzde 10, Kayseri'de ise yüzde 7.15 olduğuna değinen Büyükkeçeci, Kayseri'deki bu kaybın yüzde 7'sinin de teknik nedenlerden kaynaklandığını söyledi. Asıl kaçak oranının 0.15 olduğunu, buna da kayıp denilemeyeceğini ifade eden Büyükkeçeci, "Ancak teknik kayıpları da eklemek zorundayız. Bu konuda teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek bu oranları daha da aşağılara çekmeyi hedefliyoruz" dedi.

Başarılarındaki en büyük etkenlerden birisinin çalışanlar olduğunu aktaran Büyükkeçeci, bu doğrultuda çalışanları eğitim, sosyal ve kültürel yönden motive ettiklerini vurguladı.

İyi bir işletme için her şeyden önce teknik ve ticari kayıpların neler olduğu ve miktarlarının iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizen Büyükkeçeci, "Tüketiciye enerjinin devamlılığı sağlanmalı, gerilim düşümleri azaltılmalıdır. KCETAŞ olarak bu unsurları başarılı bir şekilde uyguluyoruz. Abonelerimizin büyük bir çoğunluğunu sanayiciler oluşturmasına rağmen kaçak elektrik kullanmaya teşebbüs eden olmuyor. Kayseri'de kaçak elektrik kullanmamak bir kültür haline geldi. Şirket olarak ta trafoların dengeli beslenmesini sağlamak için yük ölçümlerini zamanında yapıyoruz. Dağıtım şirketinde olmasa olmazlardan biri olan E-İş projesini gerçekleştiriyoruz. Bu sistemle modüller arası entegrasyon sağlandı, verimlilik artırıldı, işlem maliyetleri düşürüldü, denetim ve izlenebilirlik sağlandı." diye konuştu.

Şirketin başarısındaki bir başka etkenin de 1994 yılında kurulan SCADA sistemi olduğuna değinen Büyükkeçeci, 2009 yılında ilçeler ağırlıklı olmak üzere 10 trafo merkezini daha SCADA sistemine dahil edeceklerini açıkladı. Kurulan sistemle enerji satışlarının yüzde 70 gibi büyük bir bölümünün sayaç otomasyon sistemine alındığı bilgisini veren Büyükkeçeci, bölgeye her yıl ortalama 8 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını aktardı.