Karargâh Evleri'ni böyle karartmış
Eski Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un Karargah Evleri soruşturmasını nasıl kararttığı deşifre oldu.
Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un Ergenekon kapsamında ortaya çıkarılan 'İşçi Partisi/Karargah Evleri' soruşturmasını nasıl kararttığı deşifre oldu. Soruşturmayı boşa çıkarmak amacıyla izlenecek yol haritası Üçok'un bilgisayarından çıktı. Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun belge temizliği yaptığı ileri sürülen bilgisayarlarda şok bir bilgi notu tespit edildi. Hava Kuvvetleri komutanına yazılan notta Karargah Evleri soruşturmasının karartılması için izlenecek yol tek tek anlatıldı.
KOMUTAN İÇİN HAZIRLAMIŞ
'Durum Değerlendirmesi ve Öneriler' başlığı ile yazılan not Ergenekon soruşturması kapsamında Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından ifadesi alınan Üçok'a soruldu. Üçok, notu Hava Kuvvetleri komutanı için hazırladığını söyledi. Üç bölümden oluşan notun "Yasal Yollardan Yapılacak İşlemler" başlıklı ilk bölümünde Askeri Mahkemeler kullanılarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmanın aleyhine kamuoyu oluşturulması üzerinde duruldu.
DELİLLER YETERSİZ DENİLECEK
Üçok, sivil savcılığın yürüttüğü soruşturma aleyhine kamuoyu oluşturma girişimini dört aşamada anlattı. Delillerin yeterli olmadığı tezi üzerinde durulan ilk iki aşamada İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Askeri Savcılık'a verdiği ve tutuklama gerekçesi olarak kullandığı telefon kayıtlarının şüpheli avukatlarından birisinin Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nden talep edilmesi gerektiği aktarıldı.
Mahkeme kararıyla alınacak konuşmaların şüpheli avukatlarına verilmesi ve şüpheli avukatlarının da bu konuşmaları basına vererek soruşturmada yetersiz deliller ile terör örgütü oluşumu suçlamasının yapıldığının kamuoyuna duyurulması önerildi. Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından İP-Karargah Evleri yapılanmasına ilişkin belgenin nasıl bir çalışma olduğuna dair belgenin işlenmesi üçüncü çözüm formülü olarak anlatıldı. Karargah Evleri yapılanması 2005 yılında MİT tarafından ortaya çıkarıldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından İP Karargah Evleri'ne ilişkin belgenin içeriğine ait başka bilgi ve delil olup olmadığı yönündeki yazısına MİT'ten gönderilen cevabı yazının 441 nolu klasörde yer aldığı vurgulandı. Üçok, MİT'in bu yazısında yer alan "İP/Karargah Evleri ile ilgili istihbari bilgi olmadığı duyumların ham ve işlenme den gönderildiği" cevabın sanık avukatları aracılığı ile basma verilerek kamuoyu oluşturulmasını teklif etti.
'OLUŞUM GERÇEK DEĞİL'
Dördüncü formül, sivil savcılık tarafından yürütülen Karargah Evleri soruşturmasının boşa çıkarılması için Askeri savcılık tarafından "Kovuşturmaya Yer Olmadığı Kararı" verilmesi. Skandal notta şöyle deniliyor: "Şu anda Askeri Savcılığımızca dinlemesi yapılan 35 şüphelinin Mart 2009'da dinleme süreleri bitecektir. Söz konusu dinlemelerin bitiminde Askeri Savcılığımızca tüm şüphelilerin kısa sure içerisinde sorgu ve savunmaları tespit edilerek Askeri Savcılığımızca 'OLAY' olarak soruşturması yürütülen MİT belgesinin dışarıya çıkaran şahıs ile ilgili dava açılarak diğer 'taraftan içerinde belirtilen Karargah Evleri oluşumunun gerçek olmadığının ve ayrıca her hangi bir terör örgütü ile irtibatı bulunmaması nedeniyle 'Kovuşturmaya yer olmadığı kararı' verilerek tüm delilleri ile birlikte kamuoyuna açıklanarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın gerçekleri yansıtmadığının ve herhangi bir delile dayanmadığının bir yargı kararı ile kamuoyuna duyurulması ve bu hususun geniş şekilde basın yayın organlarında yer almasının sağlanması."
BİLİRKİŞİYLE KAPATMA OPERASYONU
Hakim Albay Üçok tarafından hazırlanan notta "TSK'ya yakın gazete ve yazarlarına dosya ile ilgili bazı bilgilerin avukatlar aracılığı ile veya başka şekillerde temin etmelerinin sağlanması" şeklinde ifadeler de yer aldı. Savcılık sorgusunda "Karargah Evleri yapılanmasında adı geçen şahısların birbiriyle irtibatını bulamadığımız için soruşturmayı kapattık" diyen Üçok, notta kendisini yalanlıyor. Askeri savcılığın illegal yapılanmada adı geçen şüphelilerin HTS telefon iletişim kayıtlarının birbiriyle irtibatını belirlediği tespit edildi. Üçok'un "Dosyadaki tek handikap" olarak değerlendirdiği bölüm notta şu şekilde yer aldı: "HTS telefon iletişimlerine göre Alb. Cengiz Köylünün İşçi Partili M.Bora Perinçek ile; Kur. Plt.Yb.Osman Şen, Kur.Plt. Bnb.Mahmut Melih Başdemir ve Kur.Plt. Bnb.Hasan Günay Aktaş ile örgüt ilediri olarak gösterilen İbrahim Aslan ile; Hv.P.Alb.Sinan Kesici'nin İşçi Partili Mümine Öztürk ile; Hv.Plt.Kur.Bnb.Kemal Turan'ın Gebze Vatanseverler Güç Birliği Hareketi'nin Şube Başkanı Mehmet Özdemir ile yaptıkları görüşmeler bu dosyadaki tek handikap olarak değerlendirilmektedir".
İŞÇİ PARTİLİYE GÖREV
Üçok'un iletişim bağlantılarını boşa çıkarmak için İşçi Partili Sami Toprak'ı neden bilirkişi olarak atadığı da bu notla gün yüzüne çıkmış oldu. İşçi Partisinden 2007 seçimlerinde milletvekili adayı olan Sami Toprak, elindeki bir yazılımla birinci ve ikinci kişilerin yaptığı görüşmelerin aslında üçüncü kişiler tarafından da yapılabileceğini ispatlamaya kalkmıştı.
BUGÜN