Kamulaştırma mı gasp mı?
Kanunun verdiği yetkiyi kullanan Trakya Üniversitesi'nin Edirne'de yaptığı kamulaştırmalara vatandaşlar tepki gösteriyor.
Trakya Üniversitesi, gelişme sahası içerisinde olan Demirkapı ve Hadımağa mevkiinde kamulaştırma yapıyor. İzmir'in Karşıyaka ilçesine bağlı Bostanlı semtinde oturan emekli öğretmen Mihri Or, Trakya Üniversitesi'nin annesinden kalan 5 dönüm arsayı 9 bin liraya kamulaştırmak istemesine tepki gösteriyor. Annesi Safiye Gezginler'den kalan tek arsayı Üniversitenin "gelişme sahası" olarak gösterip cüzi bir bedelle almasına tepki gösteren Mihri Or, "Bu, yok fiyatına elimizden mal almaktır, başka bir şey değil. Alsınlar ama hakkımızı ödesinler." dedi.
Trakya Üniversitesi Yönetim Kurulu, 22 Aralık 2009 tarihinde, Edirne Demirkapı-Hadımağa mevkisinde, 228-229 pafta, 1487 ada ve 10 numaralı parselde kayıtlı 5 bin 158,90 metrekarelik tarlayı kamulaştırmaya karar verdi. Metrekaresi 1,80 TL'den toplam 9 bin 286,02 TL kamulaştırma bedeli önerdi. Gezginler'in varisi çocukları, başta Mihri Or olmak üzere Ayşe Baytek, Mehmet Gezginler, Ömer Gezginler ve Sevinç Özaçar, teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, mirasçı kardeşler aleyhine Edirne 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, Edirne Belediyesi'nden gelen bir yazıyı değerlendirmeye alarak, tarlanın imar planı içinde bulunması dolayısıyla arsa olarak değerlendirilip bilirkişilerce yeni bir kamulaştırma bedeli hesaplanmasını istedi.
Edirne'de Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kurulduğu yıllarda amcalarından kalan yerlerin de kamulaştırıldığını ve hiçbir itirazda bulunmadıklarını anlatan emekli öğretmen Or, eğitime kesinlikle karşı olmadığını ancak arsanın bedelini almalarının hakları olduğunu belirtti. Aslında tek arzularının, ekonomik durumu iyi olmayan kardeşleri Sevinç Özaçar'a bir ev alınacak kadar ödeme yapılması olduğunu kaydeden Mihri Or, "Ben emekliyim ve başımı sokacak bir evim var. Tüm kardeşler olarak üniversiteden gelecek parayla bu kardeşimize bir ev almak istiyoruz. Çok değil, 100 bin lira talep ediyoruz. Aksi takdirde hiçbirimiz hakkımızı helal etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.
Trakya Üniversitesi Hukuk Müşaviri Av. Nuray Kayasöken ise yeni Kamulaştırma Kanunu'na göre hareket ettiklerini açıkladı. Hissedarları önce anlaşmaya çağırdıklarını ifade eden Av. Kayasöken, belirlenen bir rayiç üzerinden teklif yaptıklarını kaydetti. Karşı tarafın teklifi beğenmemesi ya da kabul etmemesi durumunda anlaşmazlık tutanağı imzaladıklarını aktaran Kayasöken, "Tebligatımıza rağmen gelmezlerse, yine anlaşamadık kabul ediliyor. Bu sefer kurum, bu yerlerin bedelinin tespiti ve adına tapuya tescili için dava açıyor. Kamulaştırmalara, idari mahkemelerde itiraz hakları var." dedi.
Trakya Üniversitesi'nin kamulaştırma uygulamalarından dolayı söz konusu yerde gayrimenkul fiyatlarının düşük olduğunu ve bu yerlerin yatırımcı bulmadığını açıklayan Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Volkan Sucu, bölgeden imar geçtiği için tarlaların arsa statüsüne alındığını söyledi. Üniversite kampüsü içerisinden otoban geçtiğini hatırlatan Sucu, "Cephesi otobana bakan arsaların dönümü çok yüksek. İçeride kalan arsaların dönümü maksimum 25-30 bin lira arasında değişiyor." dedi. Sucu, bilirkişinin daha önce tarla olan arsanın değerini vereceğini aktardı.