Japonya'da son çare devrede
Deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'da nükleer felaketi önlemek için zamana karşı yarış sürüyor.Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, bazı olumlu gelişmelerin yaşandığını belirtse de durumun hala çok ciddi olduğunu kaydediyor.
Soğutma çalışmalarında ise yeni bir yöntemin devreye sokulması planlanıyor. Yetkililer reaktörlere çimento püskürtülmesinin planlandığını açıkladı.
Son çare olarak tıpkı Çernobil'deki gibi santralin üzerinin kum ve çimentoyla kapatılabileceği belirtilmişti.
On gün önce meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya'da nükleer felaketi önleme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), nükleer felaketle mücadelede son 24 saatte bazı olumlu gelişmeler yaşandığını kaydetti.
UAEK, Fukuşiam nükleer tesisinde aşırı ısınmanın gerçekleştiği nükleer reaktörlerin birinden yükselen duman ya da buharın yoğunluğunda azalma görüldüğünü kayderken, durumun hala çok ciddi olduğunu açıkladı.CNN, nükleer santrale müdahale eden işçilerin, radyasyon sızıntısını önlemek üzere reaktörlere çimento püskürtmek üzere eğitildiğini duyurdu.Reaktörlerin son çare olarak 1986'daki Çernobil felaketinde olduğu üzere kum ve çimentoyla gömülebileceği belirtilmişti.Japon nükleer yetkililerden biri, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada 'çimento pompalama motorunun' kullanılmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Motor, reaktörün kullanılmış nükleer yakıt havuzuna ve koruyucu hazneye harç pompalayacak. Yetkili, pompanın ne zaman kullanılacağını kesin olarak belirtmezken, hedefin 4 numaralı reaktör olduğunu kaydetti.Bu sabah iki saat boyunca 13 itfaiye aracı reaktöre yaklaşık 90 ton su sıktı. CNN ayrıca reaktöre elektrik hattı tesis etmeye çalışan altı işçinin 100 mili sievertten fazla radyasyona maruz kaldığını aktardı. Japon sağlık yetkilileri Fukuşima'daki tesise müdahale eden isimsiz kahramanlar için radyasyon sınırını 250 mSv olarak belirlemişti.3 numaralı reaktörün de ciddi endişe yarattığı belirtilirken, pazar günü ve bu sabah bu reaktöre bin 170 ton su püskürtüldüğü tahmin ediliyor.
MUSLUKTAN SU İÇMEYİN
Fukuşima yakınında yaşayanlara, musluk suyu içmemeleri uyarısı yapılırken, bu bölgede üretilen gıda ürünlerinde de yüksek düzeyde radyasyon tespit edildi.Ülkeyi 11 Mart'ta vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında meydana gelen tsunamide,resmi rakamlara göre 8 bin 649 kişi öldü, 12 bin 800'den fazla kişiyse hala kayıp.Kötü hava koşulları, depremzedeleri zor durumda bırakırken, Başbakan Naoto Kan da Fukuşima tesisindeki acil durum yetkililerini olumsuz hava şartları nedeniyle ziyaret edemedi.
Kaynak: