İthal İlacı Önleyecek Dev Adım!

İthal İlacı Önleyecek Dev Adım!

Türkiye'yi ilaç ve tıbbi malzeme ithalatından kurtarmayı öngören sağlık sektörü strateji belgesi EKK'ya sunulmak üzere hazır hale getirildi. Yeni strateji Türkiye'yi ilaç üssü yapmayı da hedefliyor

İlaç ve tıbbi malzeme ithalatı için yurtdışına her yıl 7 milyar lira ödemek zorunda kalan Türkiye, ilaç, aşı, biyomalzeme, tıbbi tanı kiti ve medikal ekipmanların yerli olarak geliştirilmesi için harekete geçti. Strateji belgesi önümüzdeki günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına sunulacak.

'Öncelikli alan' denildi

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu sağlık sektörünü Türkiye'nin ivme kazanması gereken alanlardan biri olarak belirledi. Bu hedef doğrultusunda hazırlanan strateji belgesine göre Türkiye, ilaç araştırmaları, yeni molekül geliştirilmesi ve yeni ilaçların yapılması konusunda dünyanın önemli merkezlerinden biri haline getirilecek.

1200 adet öneri geldi

Konuya ilişkin bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, medikal biyoteknolojide yapılacak yeni çalışmaların TÜBİTAK'ın öncülüğünde yürütüleceğini söyledi. Ergün'ün verdiği bilgilere göre bu alanlarda yapılabilecek çalışmaları belirlemek için özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruşları temsilcilerinden 1200 hedef önerisi toplandı.

38 hedef belirlendi

Bu öneriler arasından seçilen 38 hedef "Medikal Biyoteknoloji Delfi Anketi"ne yazıldı. Ankete katılan binin üzerinde uzman, bunların yapılabilirlik ve önem düzeyleri açısından analiz etti. Analiz sonuçları üzerinden de üniversiteler, özel sektör, STK ve kamu kurumu temsilcilerinden oluşan odak gruplarla teknoloji yol haritaları oluşturuldu. Bunlar pazartesi günü Ankara'da yapılacak genişletilmiş konferansta tek tek incelenecek.

Türkiye merkez olacak

Türkiye sadece 20117de yurtdışından 5 milyar liralık ilaç, 1,7 milyar liralık da biyomedikal ekipman ithal etti. Türkiye'de ilaç sektörü toplam büyüklüğünün 11-12 milyar dolar olduğunu ifade eden Ergün, şunları söyledi: "İlaç sektörü cari açığın en yüksek olduğu alanlardan biri ve bu pazar Ar-Ge'ye, inovasyona ve yüksek katma değere en uygun alanlardan biri. Türkiye'yi ilaç araştırmalarında, yeni molekül geliştirilmesi ve yeni ilaçların yapılmasında önemli merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz."

BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.